bugün

timur

gelmiş geçmiş en büyük türk hükümdarlardan biridir kendisi. ülkeler açıp ülkeler yıkmıştır. hindistana bir kabus gibi inmiş, orta asyayı kırıp geçirmiş, iran ve anadoluyu feth ederken fazla zorlanmamıştır.
timur sert bir insandır ve acımasızdır. ama düşmanlarına karşı. bir o kadar da ince ruhludur. oğlunun ölüm haberini alınca komutanlarının önünde haykırarak ağladığı rivayet edilir. sanatçılara alimlere değer verirdi. onlarla saatlerce oturup sohbet etmekten büyük bir haz alırdı. döneminde kendi turan imparatorluğunu kurmuştu neredeyse timur. türkün gücünü her yerde hissettirmişti.
ama şöyle de bir gerçek var ki eğer türk dünyası şu anda bu haldeyse bunun en büyük sorumlusu büyük timurlenk'tir.
zira yukarıda giren entrylerinde bahsettiği gibi rus bozkırlarında altınorda devletini yok etmesiyle rusların üzerlerindeki baskı azalmış ve gelecekte yapacakları işlerin önünü açmıştır timur bilmeden.
ama şu da bilinmelidir ki bir insan tamamıyla iyi ya da kötü değildir.
timur döneminde türk ismini yüceltmek için verdiği çabayı gelecekte bizlere ödettirmiştir.
olaya şu yönden de bakılmalı. altınorda zaten çöküş devrine girmişti artık devlet topraklarına anarşi hakimdi sonradan olacağı gibi farklı hanlıklara bölünme süreci başlamıştı. timur olmasa bile ruslar belki daha ileri bir tarihte kendilerine milli birlik aşılayıp örgütlenecek ve altınordayı timurun bir faaliyeti olmadan yıkacaklardı. kesin bir şey söylenemez tabi bu konuda ama şu da unutulmamalı ki timur gelmiş geçmiş en yüce ve her alanda en üstün niteliklere sahip bir insandı.
güncel Önemli Başlıklar