bugün

rainer werner fassbinder

1945 doğumlu alman sinemasının en verimli yönetmenlerinden birisi olan Fassbinder yeni alman sinemasın da en önemli yönetmenlerinden birisidir. erken yaşta-yaklaşık 37 yaşında-kokain zehirlenmesinden ölmüştür. kendisinin de ifade ettiği gibi; gay olduğu bilinen bir gerçektir. bunun içinde bizim ferzan özpetek'in filmlerinde olduğu gibi, hemen hemen bir çok filminde eşcinsel karakterler bulunur ve genellikle de toplum tarafından afaroz edilirler. onun ölümü yeni alman sinemasının da sonunu getirmiştir.

yeni alman sinemasına değinmek gerekirse de, oberhausen manifestosu ile alman sinemasının içersinde bulunduğu durgunluğa karşı bir harekettir. bu harekete fassbinder daha sonra katılmıştır. bu harekette de amaç; sinema sanatınının artistik özelliklerini daha fazLA ön plana çıkarmaktır. bir nevi; varolan rantçı sinemanın diktesine son vermekttir. ama bununla birlikte daha sonra finansal sıkıntılar içersine düşerler; çünkü federal alman içişleri bakanlığınn kurduğu komiteden yardım almayı reddederler. bunun için tv yapımlarına yöneleceklerdir. ama orada da pek başarılı olamazlar, daha sonra yapılan yeni düzenlemelerle-Film-Fernseh-Abkommen- işler yoluna girer(Ard, zdf ve federal german film board) her sene sinema endüstrisine azımsanmaycak bir miktar aktarılır.

bu filmlerde özellikle italyan yenirealizmi, fransız ve ingiliz yenidalgalarından etkiler de hakimdir. özellikle uyarlamalara da almanya'nın büyük yazarları kaynaklık etmiştir. heinrich böll, gunter grass, franz wedekind(lola), alfred döblin(Berlin Alexanderplatz)