bugün

cunda adası

Balıkesir'in Ayvalık ilçesine minik bir köprüyle bağlanan ada. Denizler haricinde diğer küçüklü büyüklü adalarla çevrilidir. Denizi bol ama denize girilecek yeri sınırlıdır. Kesebir plajı ve Patricia Koyu denize girilebilecek en ideal yerleridir.
Barları, takı ve giysi satan dükkânları, restaurantları, pansiyonları, plajları alabildiğine kazıktır, dikkatli olunması gerekir.

Ada da zeytin ağaçları her yeri kaplasada gün be gün beton ruhlu Şakirlere yenik düşerek hızla betonlaşmaktadır. Çok az güzel, çokça da çirkin villalar her tarafta mantar gibi bitmektedir.

Taşlı ve tozlu yollara sahip adada yürümek hayli zor, kirlenmemek ne mümkündür. Evler, arabalar ve insanlar tozdan her daim payını almaktadır.

Ada da gezerken keçi, koyun, ördek, inek ve atlara rastlamak insanları gülümsetmekte, kediler ve köpeklerin dostlukları herkesi hayrete düşürmektedir. Cunda çarşısında rahat bir şekilde koyun koyuna yattıkları görülmektedir.

Ada yaşamında Vogue dergisinden fırlamışcasına gezinen kadın ve erkeklere rastlamaz, kıskançlıktan kudurup gitmezsinizdir. Herkes rahat, herkes mütevazidir. Sık sık kitap okuyan insanlarla karşılaşırsınız. Sağda - solda insanların bakışlarıyla taciz edilmez hatta göz göze bile gelmezsinizdir. Bu konularda ada on numaradır.

Adaya gelen yerli ve yabancı turistler it gibi adayı kirletmek için elinden geleni yapmakta, içip içip sağda - solda şişe kırarak, plaj kumlarında sigara söndürmektedir; Hay Allah belalarını versindir! Bu yazılanlar olayın sadece minik bir boyutudur.

Ada sakinleri, polisi ve mahalle bakkalları, köylüsü, sağlık hizmetlileri ve dolmuş şoförleri on numaradır. Ülkenin en babacan polisleri sanırım sadece bu adadadır, Allah bozmasındır.

Cunda'da ne yenildiği, ne içildiği sık sık yazılmış ama 'Karadut suyu' ve tereyağı, peynir çeşitleri pas geçilmiştir. Tereyağ, kaymak ve peynirleri en ölümcül lezzetleridir. Yemeden ve almadan gidilmemesi gerekir.

Burada taxiye binmek hayatınızda yapacağınız ve asla unutmayacağınız hatalardan biri olacaktır. 7 - 8 km lik bir yola 70TL. ödenmektedir. Ulaşım için dolmuş ve otobüs kullanılması tavsiye edilir.

Cunda sessiz ve sakindir. Dinlenmek için idealdir.

Not: Yaşadığım adayı bana mı öğreticeksin ulan!?