bugün

bilgi toplumu

Tarım döneminde en anlamlı ve en değerli kaynak toprak, en işlevsel araç saban iken, bunlar sırasıyla sanayi çağında sermaye ve makine, bilgi çağında ise bilgi ve bilgisayar olmuştur.

Tarım döneminde beden gücü, sanayi döneminde ise kol gücü daha önemliyken, bilgi çağında beyin gücü merkezi bir konuma yerleşmiştir.

Tarım döneminde tarla işçiliği, sanayi döneminde ise fabrika işçiliği (proleterya) yaygınken, bilgi çağında bilgi işçiliği (kogniterya) baskın hale gelmiştir.

Tarım döneminin en zenginleri toprak sahipleriyken, sanayi döneminin en zenginleri fabrika sahipleri olmuştur. Bilgi çağının en zenginleri ise en bilgililer ya da bilgi alanında çalışanlar olacaktır. Dünyanın en zengin adamı seçilen, Microsoft’un sahibi Bill Gates belki de bunun ilk örneğini oluşturmuştur.

Tarım döneminin en yaygın yönetim şekli monarşi (krallık, sultanlık, padişahlık vs), iken, sanayi döneminde Cumhuriyet ve Demokrasiler yaygınlaşmıştır. Bilgi çağında ise bunlara katılımcılık, çoğulculuk ve yerinden yönetim gibi yaklaşımlar eklenmiştir.

Tarım döneminde dünyada var olan toplam bilginin kendini ikiye katlama süresi tahminen 1000 yıl iken, sanayi döneminde 100 yıla inmiştir. Bilgi çağında ise 1 yılın altına indiği tahmin edilmektedir.

Türkiye de ise bu üç toplum bir arada yaşamaktadır. Bir kısım zengin bilgi toplumunu yaşarken milletin a.. koyarken bir kısım işçi, çiftçi de hala tarım toplumunda yaşamaktadır.
güncel Önemli Başlıklar