bugün

istanbul da 500 bin ankara da 170 bin oy

2009 yerel seçimlerindeki akp ve chp oyları arasındaki fark.

istanbul'da 100 bin oyla Şişli'yi kazanan mustafa sarıgül chp adayı. bu oyları koruduğunu varsayarsak fark 400 Bin kişi diyebiliriz.
cemaat küskünleri, aday olamayan akp küskünleri, artık akp gitmeli diyenler, mhp'liler, sıkıldım değişiklik olsun diyenler, yolsuzluktan bıkanlar birleşirse istanbul'da chp'nin bir şansı olabilir.

mhp istanbul'da 360 Bin oy almıştı. Sahi 2014 seçimlerinde mhp istanbul adayını kaç kişi biliyor? Şu kadarını söyleyeyim aday 77 doğumlu.
(hatırlayalım: mhp geçen seçimlerde de istnabul'da zayıf aday çıkarmıştı ama chp ankara'da karayalçın'ı göstererek oyları bölmüş. böylece bir 5 yıl daha i.melih'e tahammül edilmek zorunda kalmıştı!)

ankara'da mansur yavaş mhp'nin 2004'te 204 Bin olan oyunu 2009'da 656 Bin'e çıkardı.
bu yükselişi tek başına mansur yavaş'a mal etmek olmaz tabi. mhp'de genel olarak bir iyileşme vardı.

Genel olarak akp ve mhp seçmeninin chp'ye oy atması olasılığı düşük. bakalım eski mhp'liyi aday gösteren chp bu genel kabulü değiştirebilecek mi? ya da chp tabanı tepki oyları verip chp'nin oyunu azaltacak mı?

i.melih'in reklamı bile "belediyemizin başladığı hükümetimizin bitirdiği metro" şeklinde! i.melih sırtını akp'ye dayamış gözüküyor. zaten akp'ye oy verecekler(daha doğrusu rte'ye) dışında partiye marjinal faydası kısıtlı.

i.melih'in oyları ise maksimum sınırında zaten 2004'te 932 Bin olan oy sayısı, 2009'da akp'nin yurt genelindeki yükselişine rağmen ancak 939 Bin'e yükselebildi! sadece 7 Bin artış!
yolsuzluk soruşturması ve parti içi çekişme ile oylarda düşüş olması muhtemel.

işte bu nedenle akp propagandasını "bu yerel seçimdir" diye değil de "bu seçimle ülkenin kaderi şekillenecek bu var olma savşıdır" şeklinde yapıyor.

chp'de mansur yavaş ve m.sarıgül ise "bu genel seçim değil. hizmet edecek olana oy verin" şeklinde açıklamalar yapıyor.
keşke mansur yavaş mhp'den aday olsaydı ve chp'de ankara'da zayıf bi aday göstereydi. o zaman "istanbul'da chp ankara'da mhp" şeklinde bir kampanya ile akp karşısında daha sağlam durabilirlerdi.

http://secim.haberler.com/2009/sonuc.asp?il=istanbul
http://secim.haberler.com/2009/sonuc.asp?il=sisli
http://secim.haberler.com....asp?il=ankara-buyuksehir
http://www.yerelsecim.com...tays.asp?ID=6&SY=2004

başlık: istanbul'da 500 bin ankara'da 170 bin şeklinde olmalı.
seçime kadar açıklanması beklenen yeni skandallar göz önüne alındığında zamanın akp eleyhine işlediği muhakkak! ama bakalım kalan süre chp-mhp'ye yeterli olacak mı?
güncel Önemli Başlıklar