bugün

bitcoin

Bitcoin 2009 yılında Japonya'da Satoshi Nakamoto adı altında çalışan bir grup programcı tarafından bir proje olarak başlatıldı. Bircoin projesi; herhangi bir banka ya da devlet kurumuna bildirim yapmadan kişiler arasında para transferi yapılmasını sağlayan bir yazılım kodudur. Bu proje, finans alanında bir ilke imza attı.insanların Paypal, Visa, banka gibi herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan para gönderip alabilmesini sağlayan bu kod, aracıyı ortadan kaldırdığı için para transferinin maliyetlerini düşürürken aynı zamanda para transferlerinin hükümetler tarafından izlenmesinin de önüne geçiyor.

Bircoinler "madencilik" denilen bir sistemle otomatik olarak üretiliyor ve 21 milyar bitcoin üretildiğinde "madencilik" sistemi duracak şekilde programlanmış durumda. Ayrıca hacker saldırıları ile bircoinleri çalınan insanlar olmasına rağmen herhangi bir şekilde sahte bitcoin üretmek mümkün olmadığı için hem basıl hem de dijital paralara göre daha güvenli bir para birimi olarak görülüyor.

Kıbrıs Devlet Başkanı'nın ülkedeki bankacılık krizini çözmek için banka hesaplarındaki paraların bir kısmına el koyulabileceğini bildiren bir plan açıklaması sonucunda sanal para birimi Bitcoin'in birim değer 45 dolardan 65 dolara fırladı.

Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kriptolarını deşifre etmeye başladığı sırada birçok insan destek olmak Wikileaks'e bağış yapmaya çalışmış ama bağış yapabilecekleri bir aracı bulamamıştı. Hatta Paypal, Wikileaks'in hesabını dondurmuş bu nedenle Wikileaks'in kendi kaynaklarına bile erişim olanağı ortadan kalkmıştı.

Bitcoin, para transferi yapan aracı kuruluşlar dışında , diğer internet para birimlerine kıyasla da çok daha iyi bir gizlilik sağlıyor: Örnek olarak zamanında hackerların ve dolandırıcıların kullandığı e-gold sitesi para transferleri açısından bir gizlilik sağlıyordu, ancak FBI'ın mahkeme kararı ile bu sitenin merkezine yaptığı baskın bütün gizliliği ortadan kaldırmıştı.

Bitcoin ise P2P (kişiden kişiye) yapısı sayesinde bir merkeze ihtiyaç duymadan faaliyet gösterebiliyor ve herhangi bir merkezi yok. Bu nedenle uzmanlar bitcoin sisteminin sansürlenemez olduğunu öne sürüyorlar. Ayrıca bitcoin sistemi herhangi bir aracı kullanmadığı için P2P sistemi ile transfer gerçekleştirmesinden dolayı işyerleri için kredi kartı,paypal ve benzeri sistemlere göre daha düşük bir komisyon maliyeti yaratıyor.

Yine de bitcoin'in anonim yapısı; devletlerin uyuşturucu ve silah ticareti gibi suçlara, vergi kaçakçılığına ve muhalif grupların finansmanına karşı bugüne kadarki geleneksel mücadele yöntemlerini tamamen etkisiz hale getiriyor. Bitcoin'lerin toplam değeri 1,4 milyar doları aşmış durumda.

Ayrıca yasadışı faaliyetlerin dışında Bitcoin sistemi devletin vergi toplama ve vergi denetimi gibi temel faaliyetlerini de sekteye uğratabiliyor. Birçok devletin vergi idaresi gibi Kanada Vergi Dairesi de ayımladığı bir tebliğ ile Bitcoinler üzerinden edilen karların vergiye tabi olduğunu belirtti. Bitcoinlerin hızla yükselen değeri dolayısıyla birçok kullanıcı değer artış kazancı elde etmiş durumda ancak bu paralar ülkenin kendi para birimine çevrilmediği sürece vergi idarelerinin bu kazançları fark edip vergileme olanağı bulunmuyor.
(Erdem Akyol, Bağımsız Dergisi, Sayı:15)
güncel Önemli Başlıklar