bugün

yurt disinda pasaport caldirmak ya da kaybetmek

sudan'da özel izinlerle çöl geçerken yerel milisler tarafından durdurulup, üzerine kalaşnikof doğrultulduktan sonra rüşvetini verip topukladıktan ve cezayir'de uçağına 2,5 saat kala fotoğraf çekerken ajan muamelesi görüp, cezayir karakollarına düşüp, telefonun ve pasaportuna el konup ve telefonunda "fuck the police" yazısının önünde orta parmağı kaldırdığın bir fotoğrafın olmasının verdiği göt korkusu hissini yaşayıp, arapça ve fransızca harici dil bilmedikleri için vücut diliyle anlaşıp, memleketine vardıktan sonra pek de koymuyor adama.

ben bunu erlangen'de deneyimledim. sanırım -tam emin değilim- bisiklet sürerken ceplerimin birinden düştü pasaportum. perşembe akşamı farkettim durumu. ertesi sabah hemen erlangen'deki schornbaumstraße'deki polis karakoluna gittim. oradaki polis arkadaş saolsun, 15 dakikada kayıp tutanığımı alıp ayrıldım karakoldan ve nurnberg türk konsolosluğu'nun yolunu tuttum.

bazen insan türk olmaktan nefret eder ya orada ettim işte. sistem bozuk diye saatlerce geçiçi pasaport başvurumu almadılar. sistem gelmezse ne olacak, bugün cuma ve pazar günü uçağım var dediğimde ise pasaportunuzu kaybetmeseydiniz, pazartesi gelirsiniz artık şeklinde terbiyesizlikler ettiler. kimsenin yardımcı olmak adına zerre parmağını kımıldattığı yok. neyse ki sistem dedikleri zımbırtı geldi de saat 16'da, kapanışın yarım saat öncesi geçici pasaportumu temin ettim.

ardından erlangen'deki otelimin lobisinde bira yudumlarken, otelin kapısından içeri bir polisin süzüldüğünü gördüm ve aklımdaki gerçekleşti. o kadar uğra sonrası, türk vatandaşın birisi pasaportumu bulmuş ve polise teslim etmiş. şimdi ise iki pasaportum var.

bu tip durumlarda da kayıp bildiriminde bulunulmuş pasaport, türkiye'deki emniyet müdürlüklerinden birine gidene geçerli değil. yani ben pasaportumu buldum, kullanayım yok. geçiçi olarak -temporary passport deniyor- temin edilen pasaportu kullanmak zorundasınız.

bunula ilgili şöyle bir video da var. http://pasaport.iem.gov.tr/?page_id=1691

pasaport kaybetmenin en gıcık yani ise insanların ağızlarının açılması. "yurtdışındasın gözün gibi bakman lazım bık bık", "pasaport yurtdışında göttür bık bık", "mal mısın pasaport kaybedilir mi bık bık". bu tip insan afedersiniz ama malın önde gidenidir. 15 yaşında çocuk değiliz ki bunları söylüyorsun. bu tipler, karşındaki insanın zayıflğından keyif alan tipler malesef. hepsinin götünü sikeyim.

benim durumumda, almanya gibi gelişmiş bir ülkede olmam, en yakın konsolosluğun yarım saat tren yolculuğu mesafesinde olması çok büyük şansımdı. üçüncü sınıf ülkelerde nasıl olur bilemiyorum. ancak tavsiyem şudur ki, pasaportunuza nasıl sahip çıkmaya çalışıyorsanız, gittiğiniz ülkedeki konsoloslukların ve büyük elçiliklerin telefon numalarına öyle sahip çıkın. hatta ankara'da bulunan konsolosluk çağrı merkezinin telefon numarasını - 0090 312 292 29 29- ezberleyin. 24 saat karşınızda birini bulabiliyorsunuz ve en yakın konsolosluk, elçilik hakkında bilgi alabiliyorsunuz.

haydi iyi seyirler.
güncel Önemli Başlıklar