bugün

üniversite öğrencisi

An itibariyle "abbas güçlü ile genç bakış" programına katılan güruh.

Sıkıntı şudur ki, bizim üniversitele öğrencilerimizin büyük bir kısmı üniversitenin ne demek olduğunun farkında değildirler. Üniversitenin bir meslek kazanım yeri olduğunu düşünerek bir tür meslek lisesi kıvamında hareket ederek mezun olanlar sonrasında neden hala iş bulamadıklarını ya da hala neden herhangi bir baltaya sap olamadıklarını düşünmektedirler. Halbuki bu durumu düşünmek için mezun olmadan önce üniversitede bir şeyler yapmak gerekmektedir.

Aynı üniversitenin öğrencilerinin herhangi bir özel tv kanalının tartışma programında birbirlerine laf yetiştiriyor olmaları acınasıdır. Halbuki üniversite, bu gibi tartışmaları bizzat öğrencilerin tertipleyip kendilerince sonuna kadar konuşup, bağırıp, çağırıp ve gerekirse seviyeli kavgalar edecekleri mekandır. Bu mekanda bağırmanın, çağırmanın ve seviyeli kavganın ne demek olduğunu öğrenmeden topluma katılmak, yemeğin tuzunu koymadan sofraya getirmek gibidir.

Ülkemizde yukarıda sayılan ve özlemi çekilen üniversite öğrenciliğinin yaşanabileceği üniversitelerimiz yok değildir; fakat her şehre üniversite kurmak, o üniversite ile şehri birleştirmek ve etkileştirmek gerekliliğini haiz kılar. Bu durumda olan üniversite sayımız ise oldukça azdır. Öğrenciler için üniversite, lisedeki müfredatın az daha genişletilmiş halinden öteye geçmeyecekse o üniversiteye gitmenin pek bir faydası da olmayacaktır.