bugün

korku

Stefan Zweig'in aynı adlı romanı. Behçet Necatigil'in çevirisiyle Yordam Kitap tarafından yeniden yayımlanan bu 80 sayfalık novellanın fiyatı da 9 lira civarında.

--spoiler--
Spoiler içerir
--spoiler--

Monoton hayatından sıkılan Irene kocasını tanınmış bir piyanist ile aldatır. Kocasını ve çocuklarını sevmediğinden değil, metresi olduğu adama aşık da değildir.Sadece genç adamdan gördüğü ilgi hoşuna gittiği için de bu ilişkiyi sürdürür. Kaşınan götü bir gün sevgilisinin evinden çıkarken piyanistin gerçek sevgilisine yakalanınca rahatlar. Kadın Irene'i kocası, çocukları ve parası olmasına rağmen böyle bir şeye kalktığı için namussuz olarak niteler. Kadın bu ağlaşmaları içinde sürekli fakirliğinden dem vurunca ona acıyan Irene de çıkarıp çantasından bir miktar parayı ona verir. Böylece belayı başına sarar. Kadın sürekli şantaja başlar ve ilişkisini kocasına söylemekle tehdit ederek sürekli para alır. Romanın adı da buradan gelir aslında. Irene'nin kocasına yakalanma korkusu... Bu süreç içinde sevgilisini zaten gözü görmeyen Irene'ye de kocası giderek daha cazip görünmeye başlar. Korkusu kocasını hiç de olmadığı kadar otorite durumuna getirmiş ve bu yüzden kocası gözünde önem kazanmıştır.
in
Yüzyıl başında seçkin ailesiyle birlikte Viyana'da yaşayan Stefan Zweig şehrin ünlü doktoru olan Sigmund Freud'un da yakın arkadaşıydı. Yazdıklarını ona gösterirdi ve Freud'un düşüncelerinden de fazlasıyla etkilenmişti.

Irene gelişmiş zevkleri ve zekası olan bir kadın olmamakla birlikte korkusu çok katmanlıdır. Kocasının gerçeği öğrenme korkusunun yanında önemsenmeme, değer verilmeme, yitirilmeyi istememek korkuları da vardır. Gerçeğin ortaya çıkmasından ölümcül bir korku duymakla birlikte kocasının gerçeği öğrenmesiyle birlikte büyük bir rahatlamaya da kavuşacağını bilmektedir. Eser boyunca korkusu yüzünden davranışları şekilde şekile giren Irene ise iç dünyasında büyük bir değişim geçirmez.Yine de Irene ne Anna Karenina ne de Madam Bovary gibi büyük bir trajedinin kahramanı olacak kapasitede değildir. Pek çok kereler filme çekilen öykü, Roberto Rosselini'nin 1954 yılı yapımı "La Paura" adlı filmine da kaynaklık etmiştir. Roberto Rosselini bu filmde Irene karakteri olarak o zamanki eşi Ingrid Bergman'ı oynatmıştır.

Herşeye rağmen daha çok biyografileri ile tanınan Stefan Zweig'in romanlarının biyografilerinin yanında zayıf olduğu eleştirmenler tarafından dile getirilmiştir.