bugün

memento

ve evet dün akşam nihayet izlediğim filmdir. baştan çok uyarılınca oldukça dikkatli izledim ve 1 seferde anladım ama itiraf etmem gerekir ki hafıza mı çok yordu, çok zorladı. 1 itiraf daha, film boyunca 2 defa geriye dönüp kontrol yaptım.

bu film için senaryo-kurgu süper demeyecem zaten öyle. bu klişe sözleri geçersek bu film için spoiler vermeye gerek yok çünkü normal anlatsak bile izlemeyenler pek birşey anlamaz. hem neyi nasıl anlatacaz ki.

sonucu çeşitli yorumlara çok açık ama en akla yatanı teddy nin filmin sonunda (yada başında) anlattıklarının gerçekliğe daha uygun oluşu.

bir de yönetmen lenny nin durumunu bizede yaşatıyor filmde. lenny nasıl ki bir önceki sahneyi bilmiyor, bizde bilmiyoruz ve bir önceki sahnede neler olacağını, kimin neyi neden yaptığını lenny gibi bilmeyip merak ediyoruz. her sahnede bir önceki sahneyi daha çok merak ediyoruz. bu durum hafızamızın canına okurken inanılmaz bir beyin jimnastiği de yaptırıyor izleyenlere.

sonuç olarak çok sağlam bir kafayla ve sessiz ortamda izlenilmeli. filme tamamen hakim olabilmek çok zor ama filmle eşit seviyede gidilmeli mutlaka. ipin ucu filmin eline geçerse sikip atar sizi.

memento adeta bir hafıza ve zeka test edici film.