nuri bilge ceylan

Yönetmen;1959 yılıistanbul doğumlu, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur, ardından Mimar Sinan Üniversitesinde iki yıl sinema eğitimi görmüştür. Ceylan yaptığı dört filmin de yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını üstlendi. Sinemaya 'Koza' adlı kısa filmiyle adımını atmıştır, ceylan bu filmiyle Cannes Film Festivali'nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi. 1997'de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral 'Kasaba' filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan 'Mayıs Sıkıntısı'nı çekti. Film Berlin Film Festivalide gösterilmişti.
56. Cannes Film Festivalinde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan'ın 2002 yapımlı dram filmi 'Uzak', Altın Palmiyeden sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan Büyük Jüri Ödülünü Grand Prix) aldı.
Ceylan'ın dördüncü uzun metrajı "iklimler" 2006 Cannes Film Festivali'nin yarışmalı bölümüne kabul edildi.Ceylan'ın bugüne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film dijital görüntü teknolojisiyle kotarılmıştı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan'ın kendisinin üstlenmediği ilk Nuri Bilge Ceylan filmi özelliği taşımaktaydı.

Koza (1995)
Kasaba (1997)
Mayıs Sıkıntısı (1999)
Uzak (2002)
iklimler (2006)