bugün

levent kırca

Fatih Altaylı'yı abandone etmiş mizahçıdır. Yaşlandıkça huysuzlaştığına yönelik düşünceler vardır. Aslında bir nevi doğrudur kim yaşlandıkça huysuzlaşmıyor ki ama kim iktidarlara meydan okuyabiliyor daha doğrusu kim kaybedecekleri doğrultusunda sisteme ve gidişata karşı çıkabiliyor. Kaybedeceğin birşey olmadan konuşmak kolay bu işler zor işlerdir bedelini ödeyebileceksen veya bunu avantaja çevirebileceksen karşı duruş sergileyebilirsin. Levent Kırca karşı duruşuyla yıllardır yaptığı programını kaybetmiştir. Bu hiçte kolay birşey değildir kaç kişi işini kaybetmeyi göze alır hatta iş için bazen insanlar kendinden feragat eder hiç savunmadıkları ideolojiler altında para için çalışanlar var aslında bu durum çok daha ezici bir durum. Düşünsenize bir savunmadığınız düşünceler altında çalıştığınızı; Size göre olmayan işleri yaptırdıklarını vicdanınız ve ruhunuz daralmaz mı?
Gel gelelim Leven Kırca'nın huysuzluk olayına, böyle insanların kredisi olur halk içinde olması da gerekir. Yıllarca insanları güldürmek için üretim yapmıştır ve bazı insanlar gülerken bazıları rahatsız olmuştur. Yolsuzluk skeçlerini düşünün bunların sadece uydurulmuş olduğunu mu düşünüyorsunuz. Evet uyduruldu ama gerçek olaylardan kurgulandı Olacak o kadar programında izlediğimiz çoğu skeçte gerçeklik vardı Kırca bu tür yolu tercih etmiştir yani kara mizah.Hacivat Karagöz neden öldürüldü? araştırın. Olacak o kadar neden kaldırıldı araştırın ve birçok program, kitap, gazete, kişi ve kuruluşlar. Şimdi aynı durum sizin başına gelse huysuzlaşır mısınız, huysuzlaşmaz mısınız?.
Bazen olayların derinine inip düşümek gerekir. Yüzeysel bir bakış en kolay yorumdur, Mesela derinlere inersek, Kırca açısından iktidar baskısı gibisi yoktur. Levent Kırca bu durumu avantaja çevirmeye çok yönlülüğü sayesinde başarmış. Tek kişilik bir oyun hazırlamıştır ve kendi fikirlerine katılan ya da bazı konularda hak verenlere mesajlarını ulaştırmaya devam etmektedir. insanlar o kadar çok çeşit ve ayrı düşünce yapısındadır ki bazen bazılarına yakın olabilmek için bile kendilere daha acımazsı olabilir. Kırca'nın oyununun afişinin asıldığında bile harekete geçenler olduğuna adım gibi eminim.Oyunun oynanacağı yere baskılar yapıldığını, afişlerin çaktırmadan çıkarıldığı olmuyormudur sizce. iptal edilen oyunlar neden oluyor. Tabii bazen başka durumlardan dolayıda iptal durumları olabilir ama böyle baskılar altında bir oyun bile iptal edilmiş olsa büyük bir insanlık ayıbıdır.
Fatih Altaylı konusuna gelince aslında benim hissettiğim bizim bilmediğimiz olaylarında olduğu orada zaten baştan beri bir gerginlik ve önyargı vardı belki beraber çalıştıkları kanal d günlerine dayanıyordu. Burada aslında kimin kimi bozduğu önemli değildir. Aslında çok kötü bir programdı konular çok kişileştirildi televizyoncular bir süre sonra işleri birbirine karıştırıyor. Televizyoncular her zaman seyirciye saygı duymalıdır ve ona göre kelimelerini seçmeli seyirciyi unutmadan programlarını yapmalıdır. Bu programda haberlere ve gazetelere baktığımızda tartışmadan başka bir başlık yoktu demek ki program amacına ulaşmadı belki reklamalrı oldu ama benim aklımda program konuğu Kırca'nın düşünceleri ile ilgili aklımda kalan bir cümlesi kalmadı garip bir söyleşi oldu. Fatih Altaylı'da bazı konularda haklıdır kendi düşünceleri doğrultusunda istediği şeyi yapar istemediği şeyi yapmaz tıpkı cezaevine gitmemesi gibi ve buna da saygı duymak gerekir.
Sonuç olarak Kırca'nın içinde olduğu buhranlar açısından hataları olabilir ama olmaması gerekirken aynı zamanda başka düşüncedeki insanlarada niye yapmadın, gitmedin diye sormamalıdır. Baya uzun olmuş.