bugün

ludwig wittgenstein

köy okulunda öğretmenlik yaptığı dönemde, en ön sırada kendisini dinleyen öğrencilerinin dersle ilgisizliğine ve fikir yürütememesine çok kızdığında sert tepkiler ortaya koyan, çok sevdiği bir arkadaşı öldüğünde, ölmek amacıyla 1. dünya savaşı' na katılan ve bu dönemde yazdığı felsefe notlarını bertrand russell' e göndermesiyle başyapıtı logico philosophicus tractatus' un temellerini atan, mimariye düşkün, yaşamının son demlerinde bir ormanın ortasında kulübede geçiren avusturya asıllı ingiliz filozof. görünüşüyse bir almandan farksızdı, ne kadar yaşlanırsa yaşlansın genç gösterirdi.

--spoiler--
öğretim üyelerinin toplantılarında bir türlü tartışmayı noktalayacak sözü söyleyemeyen wittgenstein, daha fazla dayanamayarak şöminenin maşasını alıp ayağa fırlar ve havada sallamaya başlar. bertrand russell; kendisini sakin olması konusunda uyarır.
- beni hiç anlamıyorsun bertrand hiç anlamadın.
- hep saçmalıyorsun ludwig, hep saçmaladın.
cambridge üniversitesi haykırışlarla inler.
--spoiler--

yine de russell; wittgenstein için, ' o insanlığın gelmesini umduğu türden bir genç ' demiştir. ilerleyen yıllarda, iki ünlü filozofun dostluğu, felsefelerindeki ayrılıklar sebebiyle sarsılmıştır.
wittgenstein' in son sözleriyse; ' harika bir hayatım oldu ' olmuştur. * *