bugün

fedailerin kalesi alamut

wladimir bartol'un 1938 yılında 9 ayda tamamladığı tarihi kurgu romanı. yazarın gözünden, hasan sabbah'ın büyük intikamını kurgulaştırarak; dönemin siyasi ve sosyolojik yapısı etrafında bir avuç suikastçıyı avni ibni tahir karakteri üzerinden anlatır. aynı ibni tahir, gerçekte de nizam-ül mülk'ün suikastçısı olup ubisoft imzalı assasins creed oyun serisindeki altair ibn el ehad'dan başkası değildir.

diğer örnekleri gibi çeviriye pek özenilmediğinden ilk başta sıradan bir kitap gibi algılanıyor. çeviri cümleleri kısa ve sanatsız biçimde sunulmuş. yazılı edebiyatın sihrinin pek az olduğu bu kitapta konu bile başlı başına okuyucuyu sürükleyecek nitelikte.

--spoiler--
kitabın son bölümlerinde hasan sabbah'ın alınmasını işaret ettiği kalelerden biri ve en önemlisi masyaf kalesidir. meraklısı bilir ki bu kale assasins creed oyunu suikastçılarının yurdu olup tapınakçılar ile amansız mücadelenin yaşandığı yerdir. yine masyaf'ın gözdesi altair'in, kitabın sonunda ortadan kaybolan ibni tahir'e bir gönderme olduğu açıkça görülüyor.

oyuna göre masyaf kalesinde yaşanan hileler, güç savaşları, al muallim'in büyük sırrı kitapla birebir örtüşür. assasins'in mottosu olan nothing is true, everything is permitted ise ismaili inancın "hiçbir şey doğru değil, her şey mübah" görüşünden esinlenmiştir. bunlara binaen kitabı okuduktan sonra oyun serisini oynadığınızda hikayeye devam etmiş oluyorsunuz.
--spoiler--