bugün

inception

çogzel bir filmdir. filmin sonu da çok şekildir.

--spoiler--
şimdi efendim bu cobb, saito'ya ilk katmanda vurulduğunda demişti ki "uyandığında bir anlaşma yaptığımızı bile hatırlamayacaksın". yani diyor ki araf'a düştükten sonra tüm rüyalardan uyandığında bir şey hatırlayamıyosun. tamam. filmin sonlarına doğru cobb, fischer'ı bulmak için araf'a indi, dürtme gelmesine rağmen de orada kaldı. yani arafa düşmüş oldu. sonra arafta filmin başında gösterilen o sahnedeki gibi saito'yla buluşmasını görüyoruz. saito elini silaha götürüyor ve cobb orada uçakta uyanıp etrafa bön bön bakıyor.

demem o ki bu cobb araf'a düştüğüne göre uyandığında hiçbir şeyi hatırlayamayacağından, uçakta uyandığında arthur'un kendisine bakıp bakıp gülmesi eşliğinde etrafa mal mal bakmasını normal karşılayabiliriz. saito'ya dönüp baktığımızda da operasyonun başlangıcında cobb'a "siz görevi tamamlayın, bir telefonla göçmenlikle ilgili sorunlarınızı kaldırırım" cümlesiynen verdiği sözü tuttuğunu ve kendisinin telefonla bir yeri aradığını görüyoruz. fakat cobb hatırlayamayıp saito nasıl hatırlıyor derseniz, ona ben de bir cevap veremedim.

bu fikirlerle bu operasyonun cobb'ın rüyası olmadığını çıkarabiliriz buradan fakat kafa karıştırıcı bir çok yer var filmde. toteme dokunmanın objektifliği kaybetmesine rağmen cobb'ın mal'ın totemine dokunması ve en önemlisi de yusuf'un mekanında cobb uyuyup uyandıktan sonra lavaboda totemini çeviremeden düşürmesi ve kapıda saito'nun belirmesi. o açıdan oradan itibaren rüya olabilir diyebiliriz.

anlayacağınız kafam yine karıştı. entry'e başlarken böyle değildi la.
--spoiler--