bugün

fatih sultan mehmet in abartılması

kısmen katılabileceğim önerme.

fatih'in büyük bir komutan büyük bir deha olduğuna hiç şüphe yok. surları düşürecek topları yaptırması bile ne kadar büyük bir askeri deha olduğunu kanıtlamaya yeter. gemileri karadan yürütme fikrine ise girmeye bile gerek yok. bu konuda bir şüphe yok yani aklımızda.

diğer yandan baktığımız zaman istanbul'un fethi o dönemde çok abartılmaması gereken bir durumdur. bizans o dönemde en güçsüz dönemlerini yaşamaktadır ve batıyla da arası oldukça kötüdür. istanbul alınacaksa zaten bu dönemde alınabilir. fetihten yaklaşık 2-3 yüzyıl öncesinde haçlı ordusu zaten istanbul'u telef etmişti. bizans'ın batıdan bir destek alması da söz konusu değildi. buna rağmen yine de çok zor oldu istanbul'un alınması tabi.

fatih'in osmanlı'nın en başarılı padişahı olarak gösterilmesini de doğru bulmuyorum. istanbul'u fethetmemiş olsaydı böyle bir kanıya kimse sahip olmayacaktı. fatihten önce ismini sayabileceğimiz çok padişah var. osmanlı'nın kurucusu osman gazi, anadolu'da birliği sağlayan ve sultan ünvanını ilk kullanan yıldırım bayezid, devleti ikinci kez kuran çelebi mehmet gibi padişahların yanında fatih'in tarihteki önemi nedir ki?