bugün

timur

aslen Türk moğal karışımı bir soydan gelen timur yüzde yüz Türktür zira kendisi Biz ki, Mülûk-ı Tûrân, Emîr-i Türkistânız!, Biz ki Türkoğlu Türküz!, Biz ki milletlerin en kadîmi ve en ulusu Türkün başbuğuyuz! diyerek ne olduğunu aleme duyurmuştur.

yaptığı hiç bir savaşı kaybetmeyen büyük cihangir büyük bir liderdir ancak büyük olması hata yapmadığı anlamına gelmez en büyük iki hatasıda altınordu devletini yok etmek ve ankara savaşı olmuştur. rus prensliklerini baskı altında tutan altınordu devletini yıkması bu günkü rusyanın en büyük varlık sebebi olmmuştur. hatırlatmada fayda varki o rusya bir zamanlar Timurun hüküm sürdüğü toopraklarda binlerce kişiyi öldürmüş ve yıllarca asimilasyon politkası uygulamıştır.

ikinci hatasıda ankara savaşı olmuştur. timur yazmış olduğu mektuplarlada yıldırım bayaziti savaşa itmiştir tabi yıldırımın hakaret dolu mektubuda unutulmamalıdır. tarihin en büyük meydan savaşlarından olan ankara savaşında binlerce müslüman Türk askeri şehid olmuştur.

Osmanlı ordusunda sırp kuvvetlerinin bulunduğu bir gerçektir ama arap askerlerinin bulunduğu saçmalıktan başka bir şey değildir. ayrıca kara tatar ve eski anadolu beyliklerin savaş sırasında taraf değiştirmeside yıldırımın savaşı kaybetme nedenleriden biri olmuştur. Yıldırım geri çekilen ordusuna rağmen savaşmaya devam etmesi ve sonuna kadar direnmesi büyük bir kumandan olduğunun göstergesidir. savaş sonunda timurla yıldırım arasında yaşananlar hakkında iki sav vardır biri timurun yıldırıma iyi davrandığı gerçek bir sultan gibi muamele ettiği hatta kızını oğlu ile evlendirmek istediği diğeri ise yıldırımı kafese koyup şehir şehir dolaştırdığı hatta aslen sırp olan karısını ordusunun önünde dans ettirdiğidir.

o tarihe kadar yapılmış en büyük meydan savaşında dönemin iki büyük kumandanından birisinin kaybetmesi gerekiyordu ve kaybeden bayazit oldu.

ayrıca harold lambın emir timur adlı kitabını konuya tarafsız bir gözle baktığı için okumakta fayda vardır.

http://www.turkiyat.selcu...u.tr/pdfdergi/s15/das.pdf
http://www.gbg.bonet.se/osmanli/savaslar/ankara.htm
http://www.diyadinnet.com...i=ankara-sava%C5%9F%C4%B1
http://www.turkcuturanci....mur-arasindaki-son-anlar/
http://www.turkiyegazetes...akaledetay.aspx?ID=456052
http://www.fotogezgin.com...ber_detay.asp?haberID=227