bugün

seat ibiza

1.2 lt 105 beygirlik (evet tam 105 beygirlik) tsi benzinli motoru 100 km'de 6,8 lt şehir içi, 4,5 lt şehir dışı ve 5,3 lt karma (ortalama) benzin yakmaktadır.
bu; benzinli motorlar içinde en az yakan motorlardan biridir.

volkswagen polo almak isteyenler, almadan önce bu aracı da mutlaka incelemelidir.

o zaman, iki aracın kısa kıyaslamasına girersek:

(birbirine en yakın olan; vw polo'da confortline, ibiza'da style donanımları arasında yapalım bu kıyaslamayı)

1,4 lt 85 beygir benzinli motor iki araçta da kullanılıyor.
bu durumda, internet sitelerine göre şu an itibariyle polo'nun fiyatı 33400 tl, ibiza'nın fiyatı 32200 tl.
ancak polo'da hız sabitleyici, otomatik klima, aluminyum jant, sis farı bu fiyata dahil değilken, ibiza'da bu özellikler standart.
eğer 33400 tl olan 1,4 lt benzinli polo'nun donanım özelliklerini ibiza'ya yaklaştırmak istersek aluminyum jantı, otomatik klimayı, hız sabitleyicisini ve sis farını ayrıca almamız gerekiyor. bu paketleri aldığımız zaman polo'nun fiyatı 38400 tl'ye çıkıyor.
yani aynı motorlu ve hemen hemen aynı donanım özellikli araçlar için ibiza polo'ya göre yaklaşık 6200 tl daha ucuz.
tabi ibiza'nın polo'ya göre yaklaşık 60 cm daha uzun bir araba olduğunu ve daha geniş bir iç hacmi olduğunu da ekleyelim.

1,2 lt 105 beygirlik tsi motor ibiza'da varken, polo'da yok (dikkat: polo'da olan 1,2 lt 70 beygirlik benzinli motoru ibiza'nın 1,2 tsi motoru ile karıştırmayın. zaten o motor da confortline paketinde yok, sadece en baz olan trendline donanımlı polo'larda var) .
1,2 tsi 105 beygirlik ibiza'nın fiyatı şu an için 34900 tl.
aynı donanım özellikli 1,4 lt 80 beygirlik polo'nun fiyatına ise 38400 tl demiştik.
bu durumda ise aynı donanım özellikli ancak 1,2 lt tsi motoruyla çok daha az yakan ve daha performanslı ibiza'yı polo'ya göre yaklaşık 3500 tl daha ucuza alıyorsunuz.
peki ne kadar daha az yakıyor?
şöyle bir örnek verelim: internet sitelerine göre polo 1,4 lt motoru şehir içinde 100 km'de 8 lt, ibiza 1,2 lt tsi motoru ise 6,8 lt yakıyor. benzinin litresinin 4,25 tl olduğunu göz önüne alırsak şehir içinde 100 km yolu polo ile yaklaşık 34 liraya giderken ibiza ile yaklaşık 28,9 liraya gidiyorsunuz. ayda 1000 km yol yapıyorsanız yaklaşık 55 tl aylık, yaklaşık 660 tl yıllık benzin tasarrufunuz oluyor. aynı km yol yaptığınızda.
ha bu 1,2 benzinlik tsi motoru neden polo'ya da koymamışlar, ya da koysalardı fiyatı ne olurdu onu da almanlara sormak lazım. ama benim tahminim bu motoru polo'ya koyarak benzinli polo'nun fiyatını benzinli golf'e daha da yaklaştırmak istememiş olabilirler.

iki aracı da sahip değilim. o yüzden kullanım konforları, yıllar içerisinde sorun çıkarma oranları ve ikinci el değerleri açısından yorum yapamayacağım. ben ancak internet sitelerindeki bilgilerden yola çıkarak teorik bir kıyaslama yaptım.
bu iki aracı kıyaslamamın sebebi ise, iki aracı da vw gurubunun üretmesi, ikisinin motorlarının da vw olması, ve ikisinin de türkiye'de servis ve satışını doğuş grubunun yapması. yani elma ile armut kıyaslaması yok.

tabi karar alıcıya kalmış. bunlar sadece teknik bilgiler. ne olursa olsun aracımda vw logosu görmek istiyorum da diyebilirsiniz, tercih meselesi.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar