bugün

mertvye dushi

rivayete göre; son yıllarında dine dönüp, manik depresif günler yaşayan gogol'un hayal kırıklığına uğradığı kudüs seyahati sonrası; rusya'da etkisi altına girdiği ruhani bir liderin isteğiyle, günah olduğu için ikinci bölümünü yaktığı eserdir.
farklı ve çok çeşitli karakterleri ile ruh derinleştirici; -sözüm ona- üst tabakanın, ikiyüzlülüğünü ve her alandaki çıkarcı,düzenbaz kişileri anlatmasıyla gerçekleri gözler önüne serici, tasvirleri ve satırarası fark ettirdikleriyle baş döndürücü özellikte gogol eseri.
(ek bilgi:can kavramını daha derinden anlamak isteyenlere dahası baş dönmesini kainatın her noktasından hissedilecek derecede yaşamak isteyenlere; andrei platonov'un can'ı şiddetle önerilir.)

--spoiler--
bir sırtın üstünde bulunan evin her tarafı açıktı. evin önünde bir çimenlik, leylaklar, sarı akasyalar, bir kaç kayın ağacı üzerlerinde ''insanlardan uzaklaşıp hayal kurma tapınağı kitabesi'' yazılı, yeşil çatılı bir gölgelik, daha aşağıda rus çiftlik sahiplerinin bahçelerinde değerli bir mücevher sayılan küçük bir göl vardı.
--spoiler--

--spoiler--
o kadar ince eleyip sık dokumayalım. bir şeyin üzerinde fazlaca duruldu mu neşeli şeyler hüzün vermeye başlar.
--spoiler--

ayrıca puşkin'in ruslan ve ludmila(Ruslan i Lyudmila)eserine gönderilen selam da heyecan vericidir.