fissür ve tedavisi

ben bu yazıyı tüm sıçamayanlara yazdım.

fissür kelime anlamı yarık, çatlak demektir. bu yazıda size anal fissürden bahsedeceğim.
anal fissür kabızlık veya yoğun ishal sonucu anüste meydana gelen çatlaktır. anüsü yüzük şekilde bir kas yapı olarak düşünebilirsiniz. bu kas her zaman kasılıdır. donumuza sıçarak gezmiyorsak bunu anüsümüze borçluyuz. ( anüs vücudumuzda sürekli kasılı olan tek çizgili kastır. )

anüs kas yapı olduğu için damarsal ve sinirsel açıdan çok zengindir. işte bu yüzden buradaki bir fissür kanamalı ve ağrılı olmaktadır.

anal fissür hastalığı (bkz: hemoroidal hastalık) ile karıştırılabilir. ayrımı kolaydır aslında.

1- anal fissür hastalığı inanılmaz ağrılı bir hastalıktır. defekasyon sırasında şiddetli bir ağrı hissedilir. hemoroidal hastalıkta ağrı bu kadar şiddetli değildir.
2- anal fissürde kanama ayrımı kolay yapılır. kakada sıyrık şeklinde kan görülür. hemoroidal hastalıkta hastalar genellikle şıkır şıkır kanıyor derler.

anal fissürün genellikle sebebi kabızlıktır ve anal fissürden korunmak için kabız olmamak veya kabızsak tedavisini olmak gerekir. (bkz: kabızlık ve tedavisi)
şiddetli (bkz: ishal) de fissür sebebi olabilir. özellikle antibiotik kullanımında hastalarda şiddetli ishaller görülebilir. ishal isek genelde (bkz: reflor) veya (bkz: flagyl) ilaçları önerilmektedir. ben ise ikisini birlikte almanızı öneririm. iddia ediyorum bi günde maximum 2. günde ishaliniz kesilecektir.

anal fissürün tedavisi nedir?

1-) hasta ishal ise ishal tedavisi veya kabızlığa bağlı ise kabızlığın tedavi edilmesi gereklidir.
2-) kabızlığın tedavisi ( primer tedavisi budur aslında )

3-) (bkz: anestol pomad) 4x1 (tualete gitmeden önce anüse sürülecek) anesteziktir. (kaka yaparken çok ağrı olur demiştik. hastalar bu yüzden tualetini yapamazlar. bu da kabızlığı daha da derinleştirir. o yüzden anüsü uyuşturmak gereklidir.)

4-) (bkz: madecassol merhem) yarığın iyileşmesi için yarık bölgesine sürülür.
5-) sıcak su oturma banyosu
6-) baticon ( sıcak suya otururken enfeksiyon oluşmaması için suya bi kapak baticon dökmek faydalıdır.)

evet anal fissürün tedavisi bukadardır. ancak kabızlık ve tedavisinde değinmediğim bir nokta var ki önemlidir. ona da burada değineceğim. anal fissür oluşmuşsa defekasyon sırasında çok ağrı oluşacağı için kişi sıçmaktan korkacak ve bu ağrıdan dolayı sıçamayacaktır. işte bu durum en kötüsüdür. zira kişi sıçamadıkça kabızlığı artacak, oradaki kaka daha da katılaşacaktır. betonlaşmış kaka defekasyon esnasında anüse daha da zarar verip fissürü büyütecek, acı artacak, acı arttıkça defekasyon yapılamayacak defekasyon yapılamadıkça kabızlık artacak ve kabızlık arttıkça fissür büyüyecek, kısır bir döngü içine girilecektir. bu yüzden defekasyon öncesi anüse anestol pomad sürülmesi çok fayda sağlar.

saygılar efenim.