bugün

memlükler

güçlü ve acımasız bir orduya sahip olduğu rivayet edilen başkenti kahire olan devlet. öyle ki mısır'ı fethettikten sonra memlük sultanı su kemeri yapılmasını emretmiş afrika'nın çeşitli bölgelerinden köleler getirtmiştir. kölelerin yetersiz kalması ile tüm halkın su kemeri inşaasında çalışmasını zorunlu kılmıştır.

kahire'nin kalbine nil nehrinden taşınan sular önce saraya hizmet vermiştir. halkın güçsüz düşmesi hastalıklar gibi etkenler kendini yavaş yavaş gösterdiğinde memlük sultanı şehrin her bir köşesine su depoları kurdurtmuş. bu depoların başlarına birer memur atayarak insanlara temiz su dağıtılmasını sağlamış böylece avrupa'nın pislikten ve hastalıktan kırıldığı bir devirde kahire halkı oldukça sağlıklı kalmıştır.

nil nehri kıyısına kurulan, hayvan gücü ile çalışan bir hidrofor sistemiyle, temiz su kemerlerden akarak tüm şehre hayat vermiştir. halkın faydalandığı depolara ise suyu askerler taşırdı. keçi derisinden yapılma 50 kiloluk çantalarda günde 5 km yol katederek şehirdeki depolara su takviyesi yaptıkları biliniyor.