bugün

vehbi koç

yıllar önce mahsur kalan bir yahudi gemisindeki aileye yardım ettigi öne sürülen iş adamı. ben demiyorum vikipedi diyor. zaten adamın zenginliginin kaynagı bu olayla belli oldu.

özet geçmek gerekirse;
1
--spoiler--
2 aralık 1941'de romanya'nın köstence limanından 779 yolcu ve 10 mürettebatla kalkan gemi motor arızası sebebiyle i̇stanbul boğazında demir attı. o dönemde filistin'e yahudi göçünü kısıtlayan i̇ngiltere'nin baskısıyla ne geminin yola devam etmesine ne de yolcuların karaya çıkmasına izin verildi. geçerli ama tarihi geçmiş filistin vizesi bulunan birkaç yolcu i̇ngiliz hükümetinin onayıyla, bir aile de işadamı vehbi koç'un türk hükümeti nezdindeki girişimiyle gemiden indirildi. kalan yolcuların akıbeti ile ilgili haftalar süren müzakereler sonuç vermeyince, 23 şubat 1942'de türkiye, motoru halen çalışmayan gemiyi karadeniz'e çekip bıraktı. gece boyunca sürüklenen gemi, ertesi sabah büyük bir patlamanın ardından battı. 103'ü çocuk olmak üzere 778 kişi öldü. sadece david stoliar adlı bir yolcu sağ kurtuldu.
uzun yıllar struma'nın neden battığı bilinemedi. 1960'larda sovyet arşivlerinden çıkan belgeler ışığında, bir sovyet denizaltısı tarafından torpido ile vurularak battığı anlaş
--spoiler--
güncel Önemli Başlıklar