bugün

vicdanın getirmiş olduğu müslüman ve türk olmanın ise mecbur kıldığı bir eylemdir.
Burası, (Etme, bulma) dünyasıdır. Bugünün gençleri, yarının ihtiyarlarıdır.

Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkaçı şu mealdedir:

--spoiler--
(Güçsüzlere, hastalara, yaşlılara ve küçüklere merhamet ediniz!) [Şir’a]

(Yaşlılarımıza hürmet ve ikram, Allahü teâlâya saygıdandır.) [Buhari]

(Büyüklerimizi saymayan, küçüklerimize acımayan bizden değildir.) [Buhari]

(Halkı içindeki ihtiyar, ümmeti içindeki peygamber gibidir.) [i. Neccar]
--spoiler--
islamda büyüklere karşı saygı,küçüklere karşı sevgi olandır..Bu esas,aileler arasında daha da önemlidir. Anaya-babaya hürmet etmek bunun bir örneğidir. Bunları adları ile çağırmak terbiyeye aykırıdır. Bir hadis-i şerifin anlamı şöyledir:"Bir genç bir yaşlıya sadece yaşından dolayı hürmet etti mi, Allah da ona bir mükafat olmak üzere, ihtiyarlığı zamanında hürmet edecek bir kimseyi muhakkak yaratır."Bu mübarek hadis, yaşlılara saygı gösteren gençlerin sevap kazanacaklarını ve çok yaşayacaklarını müjdelemektedir. Artık ihtiyarları bir yük kabul eden gençler, bunu biraz düşünmelidirler.
ölümün yaşı olmasa da genel kanıya göre ölüme daha aşina olmalarından hareketle ölüme saygı duymaktır.

bilinçaltı böyle bir şey. çünkü kendimize söylediğimiz yalanların cevap anahtarı orada.
canlıya saygı duymaktan çok daha fazla olmasını anlamsız bulduğumdur. kibar ve özenli davranılmaktan herkes hoşlanır.
Aslolan insana, canlıya saygı duymaktır.
erdemdir, gorevdir, gencligin guzel parcasidir.
Günümüzde azdır. sebebi ise hayatın geçmiş çağlara göre çok hızlı değişmesi. Binlerce yıl yaşlılar bilgileri ve tecrübeleri ile gençlere yol göstermişti. Yaşlılar adeta bir kütüphane gibiydiler. Saygı ve hürmet görüyorlardı.bu gün ise her şeyi tersine dönmüş durumda. daha on yaşını bile doldurmamış bir çocuk dede ve ninesinden ve hatta anne babasından bile daha çok bilgiye sahip olabiliyor. Ergenlikte bu durum daha da katlanıyor. Bir yanda dünyada ki bütün bilgiye sahip olan bir genç diğer yanda ise telefondan sms bile yazamayan yeni bir numarayı telefonuna kaydedemeyen yaşlılar. Günümüzde yaşlıların elinde ki tek artı ise hayat tecrübeleri ki hızla değişen zamanda onunda pek bir kıymeti yok farzediliyor. Haliyle yaşlılar bekledikleri saygıya sahip olamıyorlar.
yaşlıların "gençliğin güzel parçasıdır" diyerek gençlerin kafasını karıştırıp biraz daha zaman kazandığı konu...

şaka şaka, saygı duyun tabi. saygı duyacaksın! sayqı duy! lan dur feministe bağladım aq.
gençliğinde her boku yesin birisi kaşarlık yapsın, birisi yavşaklık sonra saçları beyazlamış diye saygı duyayım. hassiktir ordan. hakknedene eyvallahda ama her yaşlı saygıyı hakketmiyor.
corona sürecinden sonra bıraktığım hadise.

tamam gidip sokaktan yaşlı çevirip korkutmak, kaydedip alay etmek şerefsizlik kabul ediyorum cezası da verilsin ama bu ne amk.

yaşını sorunca pişkince 15-16 diyeni var, uyarana küfredip bıçak çekeni var, umreden dönüp karantinaya alınınca polise tüküreni var, sokağa çıkma yasağına rağmen ısrarla iki otobüs değiştirip ekmek almaya gideni var, var oğlu var naapıyonuz siz?

bundan sonra bir tek kendi sülalemin yaşlılarına tevazu gösteririm, gerçi geriye kalana da çok yapabileceğim bir şey yok. yapabileceğim en ekstrem şey de otobüste yer vermemek olur artık amk ne bileyim ki şimdi herkesin kafalar karışık.
siz yine de saygı duyun. yaşlandığınızda lazım olur.
(bkz: yaşlılara saygı duyulması saçmalığı)
Eskiden yaşlılara çokça saygı duyardım şimdi yaşlıların yüzde 70'inden nefret ediyorum. Hele o saçını ve sakalını değirmende ağartmış müslümal hacı hoca tipleri yok mu...
Saygı, hak edene gösterilir. Ne varmış benden birkaç yıl önce doğduysa? Marifet mi bu şimdi? Akıl yaşta değil baştadır. Yeri geldi mi bir genç, bir yaşlıdan çok daha akıllı olabilir.
Gençlerin geleceğini karartıp da saçma sapan salvolar söyleyen bunaklara zerre saygım yok... Alayının amk...
Bu saygıyı hakeden yaşlılarımız olduğu gibi, ahir ömründe soytarıya dönmüş yaşlılarımız, epeyce fazla.
Çoğunluğun oç olduğu bir yerde yaşa hürmetin saçmalığının konuşulması en doğal şey tabi. Ona varana kadar bence buralarda bir insana saygı duymak da gereksiz. Sen saygı duyuyorsun kimse sana saygı duymuyor falan sikerler demek lazım bi yerde. Bizim insanımız ne yazık ki birbirini sikmeye programlanmış.
hakedeni vardır haketmeyeni vardır. herkesin alnında bu hakediyor, haketmiyor diye yazsın isterdim. öyle de heyecanı kalmazdı değil mi?
bazı eşyalar eskir, bazıları antikaya dönüşür.
yaş, değerli olana değer katar, değersiz olanı daha da değersizleştirir bence..
geneline saygı değil, merhamet duyabilirim.
fakat bazılarından öyle şeyler öğrenebiliyorum ki, hala hayretler içerisine düşebiliyorum.
geçenlerde eski bir üst düzey siyasetçinin ofisine gittim.
adam, sadece tepkilerimi ölçmek için bana deneme amaçlı tuzaklar kurdu, halimi tavrımı ölçtü, sonrasında ise finalde o kadar büyük bir jestle mukabele etti ki, onun konumunda birinin bu teveccühü göstermeye hiç ihtiyacı yoktu; kaldı ki, daha genç biri bu davranışı gerçekleştirecek tevazuya da sahip olamazdı.. işte ben bu adama saygı duyarım.

bu tarz yaşlılar aslında, zihinsel işlev, ekonomik bağımsızlık ve tecrübe anlamında zirvede oldukları dönemde, bedensel sağlıklarının ihanetine uğruyor. bu büyük bir kayıp. aynı şeyi, iki saat boyunca antik çağ tarihi veya kamu varlıklarının değerlendirilmesi, konu fark etmiyor, konuşabileceğim babam için de düşünüyorum. bu tarz insanlardan istifade edebilmek için onları belirli konfor şartları altında çalışabilecekleri alanlarda değerlendirmek gerek, bana kalırsa..