bugün

vasıta, vasıtalar anlamına gelen osmanlıca kelime.
araçlar.
günümüzde daha çok toplu taşıma araçlarını kastederek kullanılan kelime.
kendisiyle ilk karşılaşmam bir pazartesi günü okula* giderken yolda tanışarak muhabbet ettiğim bir teyzenin 'okula kaç vesaitle gidiyorsun yavrum?' sorusunu şahsıma yöneltmesi ve bir anlık şaşkınlıktan sonra vasıta sözcüğünün eş anlamlısı hatta farklı bir şivede karşılığı zannederek verdiğim 'iki.' yanıtıyla olmuş, arapça kökenli hoş sözcük.

anlamını öğrendiğim şu an itibariyle vesaitin, vasıtanın**** çoğulu anlamında kullanıldığı tarafımdan benimsenmiş olup kendi kendime 'türkçe'de miktar istenen soru cümlelerinde kelimenin çoğul hali kullanılmaz ki??' diye düşünmeme sebep olmuştur.

şöyle ki :

a cümlesi : okula kaç vesaitle gidiyorsun yavrum?
b cümlesi : okula kaç vasıtayla gidiyorsun yavrum?
c cümlesi : okula kaç vasıtalarla* gidiyorsun yavrum?

yukarıda da belirttiğim üzere soru cümlelerinde miktar istenirken çoğul hal kullanılmaz, lakin zannettiğim kadarıyla bu durum -lar, -ler ekleri kullanıldığında böyle. yani yukarıdaki cümlelerde c deki kullanım kesinlikle yanlıştır, en azından anlatım bozukluğu olur.

a cümlesine baktığımızda vesaitle kelimesi çoğul anlama gelse bile -ler ekini tam olarak alamadığı için* yanlış sayılmaz.* zaten benim de her daim karşılaştığım, lakin kendime uygun göremediğim genel kullanım da bu şekilde.

b cümlesine de kendisiyle hiç bir sorunum olmadığını belirterekten selam ederim*
ayrıca (bkz: insomnia)
istanbul'da bir yerden bir yere ulaşmaya çalışınca ister istemez kullanılan, vasıtanın çoğulu olan kelime.
cümle içinde kullanalım; "bakırköy'den ümraniye'ye dört vesaitle geldim (dolmuş, füniküler, motor, taksi), ama istanbul'dan eskişehir'e tek vasıtayla (tren) gitmeyi umuyorum"
güncel Önemli Başlıklar