bugün

enver paşa'nın kurduğu istihbarat teşkilatıdır. asıl amacı cephe gerisinde kalan halkı örgütlemek, istihbarat toplamak ve sabotaj yapmaktır. balkan savaşı, trablus savaşı ve birinci dünya savaşı günlerinde delvetin bekası için önemli katkılar sağlamıştır.
enver paşa tarafından kurulmuş istihbarat teşkilatıdır, arabistan, kafkasya, hindistan gibi pekçok bölgede aktif rol almış, bu bölgelerde ki itilaf devletlerine karşı örgütlemiştir, arabistan sorumlusu kuşçubaşı eşref sencer bey olup, ilk idarecisi süleyman askeri'dir, alman devleti'nde yüklü miktarda para alan oluşum, bugün belki de cia ile mücadele edebilecek konumdaydı, fakat cumhuriyetin ilanıyla istihbarat ikinci plana atıldı.
Bilindiği üzere meşrutiyet taraftarı ve Abdülhamid karşıtı olarak vücuda gelen ittihat ve Terakki Cemiyeti, 31 Mart Vakası olarak bilinen (13 Nisan 1909) olaydan sonra kansız bir darbeyle Abdülhamid’i devirmiş (27 Nisan 1909) ve bundan sonra devletin ipleri büyük oranda ittihat ve Terakki Cemiyeti’ne geçmiştir.

Abdülhamid Devri’nin izlerini yok etmek isteyen bu cemiyet, Sultan’ın çok iyi çalıştığı bilinen Yıldız istihbarat Teşkilatı’nı lağvetmiş fakat bu durum çok ciddi bir istihbarat boşluğu doğurmuştur.

1913 yılında Bâb-ı Âli Baskını denilen ikinci bir darbeyle Enver Paşa’nın idareyi tamamen ele geçirmesi ve Osmanlı Tarihi’nde Üç Paşalar Devri (Enver, Talat, Cemal) başlamasıyla, Osmanlı için son derece hareketli bir dönem başlamıştır.

Son derece maceraperest ve siyasi alanda acemi olan ittihatçılar, büyük sorunlara ve güçlü düşmanlara karşı mücadele edebilmek için bir istihbarat teşkilatının gerekliliğine inanmışlar ve yeni bir teşkilat vücuda getirmişlerdir.

Enver Paşa tarafından 1913’te “Umur-ı Şarkiyye Dairesi” adıyla kurulan ve başına Süleyman Askeri Bey atanan bu kurum, 1914 yılında Teşkilat-ı Mahsusa adıyla resmiyet kazanmıştır.

Özellikle düşmana karşı gayr-i nizami harp ve istihbarat çalışmaları yürütmek amacıyla kurulan bu teşkilat, gerek Batı Trakya, gerekse Arap bölgelerinde çok aktif bir çalışma yürütmüştür. Özellikle işgal altında ya da işgal tehdidi altındaki yerlerde halkı örgütleyerek milis güçleri oluşturan, düşmana sansasyonel baskınlarla zarar vermeye çalışan ve Osmanlı için ciddi bir istihbarat ağı oluşturan bu örgüt 1.Dünya Savaşı’nın sonuna kadar çalışmış, işgaller karşısında Kuvay-ı Milliye ruhunun temelini oluşturmuştur.

Bilinenin aksine, Teşkilat-ı Mahsusa sadece Türkçü bir örgütlenme değil, aynı zamanda islâmcı çizgisi olan bir yapılanmadır. Öyle ki Ümmetçi Şairimiz Mehmet Akif Ersoy bile Teşkilat-ı Mahsusa’da görev almış ve namlı teşkilatçı Kuşçubaşı Eşref’le birlikte Necid Çölleri’nde Arapları düşmana karşı örgütlenmeye ve Osmanlı’ya bağlı kalmaya çağırmıştır.

Teşkilat-ı Mahsusa'nın Üyeleri
ittihatçıların devletin yıkılmasındaki rolü asla yadsınamasa da Teşkilat-ı Mahsusa içerisinde vatana aşk derecesinde bağlı ve vatan için canlarını orataya koyan pek çok kahraman olduğu da aşikârdır. Kuşçubaşı Eşref, Zenci Musa, Mehmet Akif, Gazzeli Cemal gibi nice kahraman vardır ki bu teşkilatın emri altında vatan için canlarını ortaya koymuştur.

Mit'in atasıdır.
Kısa süreli ömrü boyunca inanılmaz işlere imza atmış bir teşkilat. insan okudukça hayret ediyor.

https://www.iskultur.com....ihi-cilt-i-1914-1916.aspx

https://www.google.com/am...iresi-tarihi-cilt-ii-1917
mondros mütakerelerine rağmen özellikle trablusgarp bölgesinde osman fuat efendi önderliğinde istihbarat ve direniş faaliyetlerinde bulunan topluluk.
en büyük fikriyatı "bu insanlar zarar görmesin biz koşturdukça" olduğunu düşündüğüm örgüt.

ittihat ve terakki de bir çok zıt görüşü bünyesinde barındırmasına rağmen bu tarz görüşe sahip insanlar barındırıyordu.
Teşkilat-ı Mahsusa, Osmanlı imparatorluğu'nun son istihbarat teşkilatlarından biri.

Kurulduğu günlerde, kabinedeki bakanların birçoğu ve üst düzey komutanların büyük bir kısmı dahi böyle bir örgütün varlığından haberdar olmamıştı. Örgütün, Trablusgarp'tan Hindistan'a kadar yüzlerce hücresi ve bu hücrelere kayıtlı binlerce ajanı vardı.

Üyeleri arasında gizli kahramanlar olduğu gibi, birçok ünlü sima da bulunuyordu.
Hala aktiftir. Gizliden gizliye kolluyoruz sizi. Ben sosyal medya görevlisiyim halkın nabzını tutuyorum.
ilk türk istihbarat teşkilatı değildir ondan önce abdulhamid'in kurduğu yıldız grubu vardır ama mit'in atası kabul edilir . gerçekten vatansever ve idealist insanlardan kurulmuştur ve elindeki imkanlara göre çılgın işler yapmıştır . yapmış olduğu bazı işler kaybedilen batı trakya'da direniş örgütleyip batı trakya türk devleti kurmak ve bağımsızlık ilan ettirmek savaş kaybedilmese batı trakya'da şu an türk devleti vardı . o dönem ingiliz imparatorluğu'nun incisi olan hindistan'da müslüman ayaklanması çıkarmak , kanal cephesinde ingilizler'e karşı çıkarılan isyanlar . günümüzde bu ölçekte işleri ancak cia , kgb gibi en iyi teşkilatlar yapabilir ne kadar iyi olduklarını oradan anlayın .
önde gelen üyelerinden eşref sencer kuşçubaşı'nın kaleminden fedaîsi zenci musa'nın yaşamı: http://wwturkiye.org/esre...i-mahsusanin-arap-musasi/
(bkz: zenci Musa)
Hiç bir boka yaramamış sözde istihbarat kuruluşudur ama bizim çomarlara sorsan feleğin götünde parmakları var o ayrı.
bünyesinde Türkçü ve islamcı bir çok kişi barındıran, osmanlının son döneminde imparatorluğun ayakta kalması için amansız bir uğraş veren görünüşte harbiye nezaretine gerçekte ise bizzat enver paşanın şahsına bağlı olan, trablusgarp savaşıyla sahada bilfiil gördüğümüz gizli örgüt.
suçlular ile temasa geçen ve bab-ı ali baskınında harbiye nazırı nazım paşa'yı vuran yakup cemil gibi bir efsaneye sahip teşkilattır.
yakup cemil hapishaneye gidip "cezanızı mı çekmek istersiniz yoksa vatana hizmet mi etmek istersiniz diye " sormak için suçluları avluda topladığında içlerinden en psikopatını çağırır ve o adama ustura verip kendisini tüm suçluların önünde traş ettirir.
ayrıca nazım paşa'yı da kendisine pezevenk dediği gerekçesiyle vurmuştur.

velhasıl kelam türk tarihinde kahramanlar bitmez...
geçen hafta sonu tarihin arka odası'nda ele alınan konu.
Hep var olan bir teşkilatın tarihin bir döneminde adlandırıldığı isim.. Günümüz efsanelerinin de çıkış noktalarından biri
bir mossad değildir.
abdülmecit döneminde kurulmuş teşkilattır. ittihatçıların bu teşkilattaki rolü aşikardır. kuşçubaşı eşref'e falan bakın. öyle saçma şey mi olur yahu ? kurtlar vadisinde bile teşkilatin önemi defalarca vurgulandı. teşkilat diye kitap var amk açın okuyun.
--spoiler--
1914 ile 1918 arasında kurulmuş ve başarısız olmuş bir teşkilat.
--spoiler--

(bkz: oha)

ne yeyip, ne içip geliyorsunuz sözlüğe dostlar.
(bkz: Mim mim grubu)
(bkz: Karakol cemiyeti)
kurtuluş savaşından habersiz adamların başarısız olduğunu düşündüğü teşkilat.
1914 ile 1918 arasında kurulmuş ve başarısız olmuş bir teşkilat.

kaynak: (bkz: dr ahmet tetik)

güncelleme: (bkz: umur u şarkiye)

güncelleme: kaynağı direk veriyorum. kimin yazdığını ve hangi kaynakları kullandığını okuyup anlayacak derecede beyninizin olduğunu düşünüyorum.

http://www.kitapyurdu.com...d=697873&sa=176965564
ikinci abdülhamid iktidarında (1876-1908) kurulmuş olan ve oluşumunu bu dönemde tamamlayan istihbarat teşkilatıdır. günümüzdeki milli istihbarat teşkilatı nın osmanlı imparatorluğu ndaki bir benzeridir.

ikinci abdülhamid; istibdad dönemi boyunca, teşkilat-ı mahsusa bünyesinde görev yapan ve kendisine bağlı olan hafiyeler aracılığıyla jön türkler ile ittihat ve terakki partilerinin faaliyetlerini araştırmıştır. 30 yıl süren uzun bir iktidara sahip olmasında bunun payesi vardır. buradan yapılacak olan çıkarım:

sağlam bir istihbarat örgütü, sağlam bir iktidar demektir.
irlandadaki ira yı kurdurtmuş olabileceği söylenen osmanlı istihbarat teşkilatıdır.
ermeni soykırımını yapan kuruluştur. yaklaşık olarak 30000 mahkumun salınarak doğuya gönderilip valiler koordinasyonunda "bölgedeki hristiyanların likidasyonu" amacı ile kullanılmışlardır. (1) osmanlı meclisinde 1918 gibi gayet erken bir tarihte suçlanmış, ne iş yaptıkları sorulmuş zaman içinde hesaplaşılacağı ilan edilmiştir ama süre yetmediği için yapılamamıştır. bu katil yapı sonradan osmanlıdan ayrılıp yeni türkiye cumhuriyeti için faydalı ?! işler yapmıştır. (2)

sevr sonrası kazım karabekir eli ile ve anadolu meclisinin de meclisinde emri ile adı henüz cumhuriyet olmayan yeni yapı 1920 yılında "çok tehlikeli" görülen ermenistan devletinin fiziki ve fikri olarak ortadan kaldırılması için faaliyete başlarlar. 1921 yılında kızıl ordu yetişince devam edemezler ama yaklaşık 60 000 kişiyi de öldürmüşler 38 bin yaralı ve 15 bin de esir almışlardır. (3)

Geri dönüp görevlerine erzurum, bitlis ve trabzonda devam ederler. (3)

(1)vahakn n. dadrian, "the history of the armenian genocide
(2) Doğan Avcıoğlu milli kurtulus tarihi,
(3) kazım karabekir, "istiklal harbimiz"