bugün

paslı metallerden insana bulaşan bir hastalıktır.
derideki en küçük kesikten bile girebilen bir bakteridir. o yüzden çivi, kıymık batması gibi durumlarda en son ne zaman aşı olduğunuzu bilmiyorsanız 24 saat içinde aşı olunuz. aşı aralıkları 5 yıldır. 5 yıl ve üstüyse durum risklidir.
(bkz: tetanoz aşısı)
Tetanozun etkeni nedir?

Tetanoza bir bakteri olan Clostridium tetani?nin toksini (zehiri) neden olmaktadır. Bu bakteri oksijen varlığında yaşayamaz. Bakterinin bir özelliği de öldürmesi çok zor olan bir form oluşturmasıdır (spor). Bakterinin oluşturduğu sporlar ışıya ve kimyasal ajanlara çok dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.

Tetanoz nasıl yayılır?

C. tetani sporları toprakta ve hayvanların barsakları ve dışkılarında bulunur. Tetanoz bakterisi insan vücuduna genellikle delici yaralanmalar yoluyla girer. Çünkü bakterinin yaşaması ve çoğalması için oksiyensiz ortama ihtiyacı vardır.

Tetanoz insandan insana bulaşmaz.

Tetanoz bakterisi vücuda girdikten ne kadar süre sonra belirtiler ortaya çıkar?

Tetanozun kuluçka dönemi 3-21 gün arasında değişir, ortalama süre 8 gündür. Yaralanma bölgesinin, merkezi sinir sistemine uzaklığı ile orantılı olarak kuluçka dönemi değişir. Yara beyine ne kadar yakınsa kuluçka dönemi o kadar kısadır ve ölüm oranı o kadar yüksektir.

Tetanozun belirtileri nelerdir?

Tetanozun belirtileri, tetanoz bakterisinin toksininin (zehirinin) merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisi ile ortaya çıkar. Tetanozun en sık görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Daha sonra ense sertliği, yutma güçlüğü ve karın kaslarında sertleşme, kasılma görülür.

Diğer bulgular ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artıştır. Sıklıkla kas kasılmaları ve spazmlar oluşur ve dakikalarca devam eder, haftalarca sürer. Eğer kişi iyileşirse bu aylar alabilir.

Tetanoz ne kadar ciddidir?

Tetanoz yüksek ölüm oranına sahip bir hastalıktır. Vakaların yaklaşık %30?u hayatını kaybeder. Tetanoz?un başarılı bir tedavisi yoktur, tedaviye rağmen vaka ölüm oranı değişmemektedir.

Tetanoz?un muhtemel komplikasyonları (istenmeyen sonuçları) nelerdir?

Ses tellerinin spazmı (laringospazm) solunumu zorlaştırabilir. Kas kasılmaları sırasında omurlarda ve uzun kemiklerde kırılmalar olabilir. Ayrıca hipertansiyon (tansiyonun yükselmesi), anormal kalp ritmi ve hastaneden uzun süreli yatmak zorunda kalınması nedeniyle ortaya çıkan başka bakteri veya viruslarla oluşan ikincil enfeksiyonlar da tetanoz nedeniyle ortaya çıkan istenmeyen sonuçlardır.

Tabii ki yüksek oranda ölüme sebebiyet vermesi de diğer önemli istenmeyen sonuçtur.

Tetanoz bakterisi ne tarz yaralarla vücuda girer?

Tetanoz bakterisi toprakta yaşar. Bu nedenle en tehlikeli yaralanmalar hayvan dışkısı ve gübre ile kirli yaralanmalardır.

Genelde derin delici yaralanmalardan endişelenmemize rağmen gerçekte pek çok yaralanmada tetanoz bakterisi vücuda girer. Son yıllarda en çok görülen vakalar büyük yaralar yerine küçük yaralar nedeniyle oluşmuştur. Bunun bir nedeni büyük yaralara tetanoz riski ile uygun bir şekilde müdahale ediliyor, küçük yaraların pek önemsenmiyor olması olabilir.

Tetanoz ameliyatlar, yanıklar, yaralanmalar, sıyrıklar, çarpma tarzında yaralanmalar, kulak enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, hayvan ısırıkları, düşükler, hamilelik, piercing ve dövme sonrasında ortaya çıkabilir.

Tetanoz aynı zamanda kıymık batmasından sonrada oluşabilir.

Çiviye bastım, ne yapmalıyım?

Tetanoz bulaşma riski taşıyan her türlü yaraya en kısa zamanda müdahale edilmelidir. Uygulanacak tedavi yaralanan kişinin tetanoz aşılarının tam olup olmadığına ve yaranın durumuna göre belirlenir. Tüm yaralanmalarda öncelikle yara temizlenmelidir. Yaralanma durumunda zaman geçirmeden bir sağlık merkezine başvurulmalı ve gerekli görülürse tedavi ve aşılama durumuna göre aşı uygulanmalıdır.

Tetanoz bakterisi ile kirlenme ihtimali bulunan yaralanmalarda eğer yaralanan kişi tetanoz aşılarının yapılıp yapılmadığını ya da tam olarak yapıldığını hatırlamıyorsa, en kısa zaman içinde tetanoz aşısı ve tetanoz immunglobulini olmalıdır.

Üç doz tetanoz aşısı olmuş ve son 10 yıl içinde rapel doz (güçlendirme dozu) yaptırmış olan bir kişi korunuyordur. Bununla birlikte yeterli derecede korunmada sağlamak için, yaralanma son aşıdan beş yıl veya daha fazla bir süre sonra olmuşsa ve yara küçük ve/veya temiz değilse dahi bir tekrar doz aşı yapılabilir.

Tetanozun tedavisi var mıdır?

Tetanozun bulguları ortaya çıktıktan sonra tetanozun tedavisi yoktur. Sadece destekleyici tedavi ve mümkünse ortaya çıkan istenmeyen sonuçların (komplikasyonların) tedavisi yapılır. En iyi tedavi aşılama yoluyla korunmadır.

Neonatal tetanoz nedir?

Neonatal tetanoz, yeni doğan bebeklerde görülen tetanozdur ve sıklıkla doğum sırasında göbek kordonunun temiz olmayan koşullarda kesilmesi nedeniyle ortaya çıkar. Bu bebekler genellikle annelerinin tetanoz aşıları tamam değildir ve bu nedenle bebeklerine koruyucu antikorları verememişlerdir.

Neonatal tetanoz gelişmekte olan ülkelerde hala sık görülmektedir ve her yıl tüm dünyada 270.000?den fazla ölüme neden olmaktadır.

Tetanoz birden fazla kez geçirilebilir mi?

Evet! Tetanoz geçirmek ömür boyu kalıcı bağışıklık sağlamaz çünkü çok az miktarda toksin bile hastalığa neden olabilmektedir. Tetanoz geçiren kişiler iyileşir iyileşmez aşılama serisine başlamalıdırlar.

kaynak: http://www.asidanisma.com...new_pages/tetanoz_sss.asp
dünya üzerinde engellenebilirliği en yüksek hastalıktır.
görsel
sekizinci nesil yazardır. iyi yazardır. can yazardır.

sözlüğün nimetlerinden yararlansın, yazsın dursun.
fenerbahçe'ye kin duyarak entry girdiğimi sanan yazar kardeş...

(bkz: #16307946)

hangi yazılan olmadı?

--spoiler--

şike ile şampiyonluk kazanmadı mı...
başkanı, yöneticileri, tercumanı sikeden ceza almadı mı.
ezelı rakıbıne her dalda kupa sayısı olarak ezilmiyor mu..
6. oldugu sene 6 gol attıgına sevinmediniz mi,
5 tane yıyıp 30 senedır alamadıgı kupayı ezelı rakıbınize kaptırmadınız mı..
avrupada 1 kez dısında ön eleme, 1.turlarda elenmediniz mi..
kendı sahasında turkıye kupasını ezelı rakıbıne kaptırmadınız mı..
sahasının ortasına souness bayragı dikmedi mi..
rekabet dediği ortamda ezelı rakıbının avrupa şampiyonluklarını sadece ekrandan ızlemedi mi..
ataturk havalımanında avrupa kupası ıle değil, futbolcuları dayak yıyerek karsılanmadı mı,
adı sanı duyulmamış takımlara avrupada elenmekle kalmayan, 7 tane, 5 tane yıyen takım değil mi..
şampıyonlar lıgınde "0" çekmedi mi..
sampıyon olmadan şampiyonluk kutlamadınız mı..
kendı sahasında şampıyonlugu ezelı rakıbıne kaptır madınız mı..
kupa torenını engellemek ıcın sahayı sulayıp, ışıkları kapatmadınız mı..
stad korıdorlarında hala galatasaray'ın şampiyonluk sesleri,
duvarlarında adı yazmıyor mu..

??

--spoiler--

(bkz: sakin ol şampiyon) gerçeklerle yüzleş.. tuttugun kulubun acı gerceklerını bil..
etkeni clostridium tetani olan tedavi edilmemesi halinde mortalite ile sonuçlanan bulaşıcı tip bir hastalıktır.
bugün piknikte elimi gayet temiz görünümlü gri tellerin hafif çizmesiyle bile götümün tutuştuğu hastalık. En son aşımı kim bilir ne zaman olmuştum olay bugün 10'da filan oldu acaba sabah aşı yaptırsam korunmuş olur muyum diye düşündüğüm cevap beklediğim hastalıktır ayrıca.
Sonunda fikir birliğine vardığımız yazar. fenerli olmasına rağmen*
8 yaşlarimda bisikletle apartman duvarima carpip cukura dusmem sonucunda, hiç bir yerimde kesik vs. olmadan sadece ilgi cekmek ve annemin biraz ilgisini gormek icin ve ilgi gordukce cosup aglamayi abartmamla hastaneye gitmemiz. o zamanlar sistem boyle degil. hastaneler bok gibi ve siralar fizana kadar.

henuz 8 yasimda. bakin altimi ciziyorum. ve net bir sekilde tetanozq asisi oldugumu hatirliyorum onceden ve 5 yilda bir yapilabilecegini bildigimi doktora soylememe ragmen. bir sey olmaz demesi,
tetanoz aşisi oldugumu belirttigim halde hemsirenin ben bir bok biliyorum edasiyla takmamasi ve yeniden asimi yapmasi sonucu.

tahminen o gunden bugune beri spazmlarla bogusuyorum.

tamam yapmasi gereken bir durumdur onlem alma adina. ama oldugumu belirttigim zaman yapamazdi.

igneden de korkmuyordum.

duyarli olucam diye duyarsızlaşan bu ablayı Allah'a havale ediyorum.
''tetanoz mikrobu anaerob olduğu için delinme tarzı veya derin yaralanmalarda yaranın tamamı oksijen alamayacağından toksin üretme riski var.''

CTRL C + CTRL V.
düzenli olarak 5 yılda bir olunması gerekip herkesin salladığı aşıdır. erkekler en son askerde olur.
Az evvel yaptırdığım aşının adıdır.
Gece gece iş çıkardım başıma. Paslı jilet ayak parmağıma battı.

Korktum gittim iki dk aşı oldum yarım saat olmazsam neler olur diye bakmak yerine.

Özelde 21 tl ye yapılıyor 5 yıl etkiliymiş.
Yapılırken acımadı. Sonrasında biraz acı girdi ama bakalım.
botulinum toksininin etmeni olan clostridium botulinum bakterisiyle aynı familyadaki clostridium tetani bakterisinin sebep olduğu kas hastalığı.
vücuttaki kuluçka süresi 3-14 gün arasıdır.
aşısının tam dört gün ağrıttığı hastalık.

cumartesi akşam yaptırdım, çarşamba sabahına uyanana kadar ağrısından üstüne yatamadım.
sağ koluma yapmışlardı, tüm kemiklerimin ağrımasının yanı sıra, boynuma ve oradan diğer koluma geçmiştir ağrısı.

allah başka dert vermesin.
paslı bir şey batması, çizmesi durumunda hemen aşısını olun lütfen. hatta bence düzenli olmak lazım.