bugün

Stalin döneminde Doğu Bloğu lideri SSCB'de uygulanıp izlenen bence mantıksız politikadır.Nitekim ''tek ülkede sosyalizm''düşüncesi pratiğe döküldüğü anda komünizmin dünya devrimi,sosyalist dünya vb. büyük idealleri terk edilerek ideolojinin herhangi bir heyecanı,idealizmi kalmamıştır.Bu politika kendi kendine yetme konusunda SSCB de kısmen başarılı olmuşsa da doğu bloğunun diğer ülkelerinde büyük bir sıkıntı ve ideolojik yönden kendini sorgulama gibi gereksiz saplantılara dönüşmüştür.Ayrıca Troçkizm'deki ''dünya devrimi ve bunu sağlamak için diğer ülkelerdeki devrimci işçi ayaklanmalarını destekleme''gibi geniş bir bakış açısının aksine Stalinizm''tek ülkede sosyalizm''gibi bir dar görüşlülüğe yer vermektedir.Zaten bu da sosyalist bloğun sonunu hazırlamıştır.Hülasa ''tek ülkede sosyalizm''görüşü bir atgözlüğünden başka bir şey değildir,olmaz,olmamalıdır,uygulanmasının da bedelini sadece SSCB değil bütün Doğu bloğu ödemiştir,hala da ödemektedir.
sovyetlerin dünya sosyalizmi idealinden vazgeçmesidir. birazda mecbur olmuştur böyle bir değişikliğe. dünya sozyalizmi peşinde koşarken eldeki sosyalist ülkeden olmayalım, onun için önce sosyalizmin bir kalesini yaratalım, onu yasatalım, sonra o ülkeyle beraber dünya sosyalizmini kurarız diye yaklaşmışlardır. gerçi daha sonra bunu da becerememişler sonunda sovyetler hepten yıkılmıştır.
stalinin savunusudur. beraberinde yanlışlıklar vede yıkımlar getirmiştir. ama düşünememiştirki tek ülkede olmaz (enternasyonel) tüm dünyada olmalıdır. yanlış uyarlanmış bir kavramdır.
savunduğu koşullar içerisinde değerlendirildiğinde doğru oldugunu düşündüğüm savunudur. zira 20. yy ümidi sscb, kapitalizm tarafından cevrelenmeye başlamıştır. üstelik stalin şunun farkındadır: kapitalizm ile sosyalizm barış içerisinde yaşayamaz.

stalin'in ardılı krushcev e bakarsak eğer ' barış içinde bir arada yaşama' ve ' devrime demokratik yollardan ulaşma' fikri sscb'ye en büyük zararı vermiştir.

ama günümüzde durum farklılaşmıştır.
1. ve 2. enternasyonal'in "avrupa'da aynı anda her ülkede devrim" teorisinin, kapitalizm çağına ait olup, emperyalizm çağında bunun parçalı biçimde gerçekleşeceğini iddia eden bir lenin teorisi.

Uygulama döneminin stalin'e ait olması, teorinin de stalin'e ait olduğu izlenimini yaratmıştır.

Ayrıca tarihsel olarak da uygundur.

Her türlü tarihsel durum önce yerel bazda çıkmıştır. daha sonra genişleme evresine geçmiştir.
köleci toplum önce tek ulus bazında ( Yahudiler), sonra kent bazında ( antik yunan) ve en sonu imparatorluk (roma) bazında var olmuştur

Örneğin, kapitalizm en başta italya'da kentler bazında ve ticarette ortaya çıkmış, daha sonra ulusal olarak daha geniş ülkeleri kapsamıştır. en sonu tüm dünyayı etkisine almıştır.

Sosyalizmde başlangıcında kent bazındsa (paris komünü), sonra ülke bazında (Rusya), daha sonra kısman ülkeler bazında (Doğu bloku) ortaya çıkmıştır.
kendi döneminde haklı olduguna dair en önemli ispatlardan bazıları sscb 20. kongresi'nin ardından krushcev'in aldıgı kararlar sonucu ortaya cıkan polonya ve macaristan olaylarıdır. bu olayların en büyüğü ise cekoslavakya'da yaşanmıştır. liberal ekonomiye geçmek isteyenler güler yüzlü sosyalizm denen ne oldugu belirsiz bir şey ortaya atmışlardır. sonuç olarak sosyalist blok içi ayrılmalar yaşanmıştır.

ayrıca mao, krushcev'i suclamış ve bu da sscb ile çhc'nin arasını açmıştır.
sscb'nin göte gelmesine sebebiyet veren anlamsız düşünce, amaç ve her neyse o.