bugün

yağlanma. sıklıkla karaciğerde görülür. ayrıca çizgili kas, kalp, böbrekte de görülebilir. en sık sebebi alkolizm, yani aşırı alkol kullanımıdır. hücre sitoplazmalarında saydam, şeffaf vakuoller izlenir.
Parankimal hücrelerde anormal trigliserid birikimiyle karakterize reversibl* hücre değişikliğidir. En sık, yağ metabolizmasının merkezi olduğu için karaciğerde rastlanır. toksinler*, diabetes mellitus*, obesite*, protein yetersizlikleri veya anoksi* gibi sebeplerle gerçekleşebilir. Gelişmiş ülkelerdeki en sık nedeni alkol aşırı kullanımıdır.

Yağlı karaciğer oluşma mekanizması, hepatotoksik etkenlerin trigliserid metabolizmasının herhangi bir basamağını etkilemesiyle açıklanmaktadır. (bkz: yağlı karaciğer)
Yağ dokusundan veya besinlerden gelen yağ asitleri, karaciğer dokusundaki hepatositlere taşınır. Burada trigliseridleri, kolesterol veya fosfolipidleri ya da keton cisimlerini oluştururlar. Trigliseridlerin hepatositlerden çıkabilmesi ve dolaşıma katılabilmesi için apoproteinlerle birleşerek lipoproteinleri oluşturması gerekir. Trigliserid birikiminin sebebi, yağ asidi girişinden lipoprotein çıkışına kadar herhangi bir basamakta meydana gelen hatadan kaynaklanabilir.

Alkol gibi hepatotoksinler: mitokondriyal ve SER** fonksiyonunu değiştirir
Karbon tetraklorür ve protein malnütrisyonu: apoprotein sentezini azaltır
anoksi: yağ asidi oksidasyonunu engeller
starvasyon*: periferik depolardan yağ asit hareketini artırır