bugün

mitolojiye göre bir taşı sonsuza dek yokuş yukarı yuvarlamakla cezalandırılan karakter. albert camus le mythe de sisyphe adlı eserinde bu karakter üzerinden hayatın yaşamaya değer olup olmadığı sorunsalını tartışıpduru!
tanrılara başkaldıran ölümlü kral. hilekarlığının cezası olarak bir kayayı dağın doruğuna çıkarmaya çalışır. tam doruğa geldiğinde kaya elinden kayar ve her şeye yeniden başlar.
bir görüşe göre doğru bilgi peşindeki insanın boşa çıkan çabasını temsil eder.
Ölümlü değil ölümsüzdür.

huzurun ancak beklentiye girmemeyle sağlanabileceği çıkarımını bize yaptıralabilir ya da böyle aptal bir kavramın hiç olmamasıni.

Dersin ki; oh, bitti işte! Tam o an herşey aşağı yuvarlanmaya baslar ve Cektigin acidan kurtulma umidin ve tum beklentilerin misliyle kstlanir ve seni takip eder.

Fakat oraya ciktiginda, bu aptal kaya yine aşağı yuvarlanacak ve yine çıkaracağım dersen o, seni cezanlandirana bir tokat atmış, yıkılacak beklentilere siktiri çekmiş olmanın hazzina varmaya basarabilirsin.

Bu metafor hayatımda hep yeri olacak, hatirlanacaktir.
Efsaneye göre Sisifos, Tanrı’lar tarafından çok ağır bir cezaya çarptırılır. Her sabah koca bir kayayı ite ite bir tepenin başına çıkaracak, akşam olunca zirveye ulaşmış olan kaya yuvarlana yuvarlana aşağı inecek ve ertesi sabah aynı işlemi tekrarlayacaktır.
Sisifos her gün kan ter içinde kayayı tepeye kadar çıkarmaya ve her akşam, onca çabanın boşa gittiğini görmeye mahkumdur. Sonsuza kadar aynı işlemi tekrarlayıp duracaktır.

spoiler
Sisifos benim.
spoiler
https://kapkaramazov.blog....com/2020/02/sisifos.html
görsel
Titian.
Kürdanlıktaki kürdanları saymak gibi lüzumsuz bir iş yapmaktadır.
“bitmek tükenmek bilmeyen işler" ingilizce’de Sisyphean olarak tanımlanır.

(bkz: https://dergipark.org.tr/...load/article-file/1245256)