bugün

türkiye'de ordunun eylemleri ve açıklamaları söz konusu olunca ortadan kalkan hayat görüşü. yerini biat kültürü alıyor.
konuşma ve yazı diline "sanırım, tahminimce" sözcüklerini bolca kullandıran görüş. insanlara güveni kaybettirdiğinden depresyon yan etkisi yaratır ama varsayımlara inanarak mutlu bir aptal olmaktan iyidir.
doğru bilgiye ulaşılamaz felsefesidir.
lakin septikler doğru bilgiye oluşulamaz gibi bir yargıyı savundukları için bu onların doğrusudur yani doğru bilgiye ulaşmışlardır ve kendi içlerinde çelişmişlerdir. bu yüzden bu akım uzun süre ayakta kalamamıştır ve kuşkusuz bilgiler kullanılarak * * bertaraf edilmişlerdir.
(bkz: Nietzsche)
(bkz: scepticism)
ilk defa Kahlbaum tarafından kullanılan bir kelimedir.bunu bir hastalık olarak dile getiren kişi ünlü Alman psikiyatrisit Kreapelindir (1912).
olayların geri planında birtakım görünenin dışında başka şeylerin olduğuna dair inançtır. kişiyi nefes alamaz hale getiren ve sosyal yaşamı dağıtan hatta ilişkileri de dinamitleyen bir özelliğe sahiptir.
psikiyatride genelde dört tür şüphecilik tanımlanır.
1-Kıskançlıkta kişi aldatıldığına dair yoğun bir şüphe içindedir.
2-Büyüklenmeci türde kişi büyük iddiaları, örneğin buluşları olduğu inancını taşır ve başkalarının kendisine engel teşkil ettiğine dair bir kuşku taşır.
3-Bedensel şüphecilikte kişi örneğin bedenin bir takım parazitlerin olduğu inancındadır.
4-Erotomaik şüphecilikte kişi bir takım ünlü şahsiyetlerin kendilerine aşık olduğu inancındadır.
dogmatizmin (inanççılık) karşıtıdır.
çok lanet bir şeydir. sakın bu akıma kapılıp gitmeyin, girildi mi çıkılamayan bir düşünce tarzı. hayatınızdaki her şeyden hatta hayatın kendisinden şüphe etmeye başlarsınız, her şey çok anlamsız gelir, yaşama sevinciniz kaçar, hiçbir şeyden mutlu olmazsınız. ben yaptım, siz yapmayın.
mutlak gercek bilinemez derken kendisiyle celismeyen akimdir, cunku bu savlarinin gercek oldugu iddiasini da tasimazlar. agnostizmin, nihilizmin babasidir septisizm. septik filozoflar dine, devlete, sonradan, bu dayanilmaz hayati katlanilabilir kilmak icin uydurulan hicbir seye inanmazlar. belki de onlarin bu kandirmacalari reddedisleri mutlak gercektir, kim bilir? en azindan, mutsuz olsalar dahi, kendilerine yalan soylemezler.
(bkz: kuşkuculuk)
Kisacasi (bkz: Kuskuculuk) anlamini taasiyan bir doktrindir. Olumlu ya da olumsuz hic bir kesin yargiya varmayan ve hep kusku icinde kalmayi gerekli bulan dunya gorusudur.
mutlak doğrunun olmadığı,her şeyden şüphe edilmesini baz alan, en mantıklı felsefedir.
Ben bunlardanmışım da bilmiyor muşum.
Psikolojik boyutta obsessive-compulsive bozukluğa yol açabilir.
Kuşkuculuk, ,  veya , her tür bilgi savını kuşkuyla karşılayan, bunların temellerini, etkilerini ve kesinliklerini irdeleyen, ayrıca aklın kesin bir bilgi elde edemeyeceğini, hakikate erişilse dahi sürekli ve tam bir şüphe içinde kalınacağını, mutlak`a ulaşmanın mümkün olmadığını savunan felsefi görüştür. Septisizm felsefe tarihi açısından çok önemli bir yere sahiptir; zira felsefe tarihi boyunca yerleşik kanılar ve inançları sarsmış, felsefe, bilim ve özellikle dinkonusunda birçok anlayışın değişmesine ortam hazırlamıştır. Septisizm (şüphecilik) dogmatizmin(inanççılık) karşıtıdır.
tanri sorgulanirken kullanilmasi gereken yaklasim.
insan, kaynağından emin olmadığı her şeyden kuşku duymalıdır.
Antiseptik ile ilgisi olmayan durum.
Agnostik veya ignostik dinine mensupturlar evet, ama ben farklıyım. Sadece insanlardan şüphe ederim.
sonu "izm" ile biten felsefi akımların en delikanlısıdır. adam mıdır? adamdır!
Şüphe etmeyen insan sorgulayamaz,
Sorgulamayan insan biat etmeye mahkumdur..
avrupa medeniyetinin uyguladığı, gelişmenin tek yoludur.