bugün

mimar sinan ın ustalık eserim dediği eser. bir çok özelliği vardır. birçokta gerçek dışı efsanelere konu olmuştur. ör:japonlar geldi minareyi inceledi; böyle şey olamaz biz bunu sökelim tekrar monte edelim vs. süleymaniye camii nde bulunan selimiye de bulunmayan bazı özellikler de var olduğu sanılmaktadır. ör:o zamanlar aydınlatmada kullanılan kandillerin islerinin bir yerde toplanarak mürekkep oluşturması. bu özellik selimiye de yoktur.

görsel
görsel
bir minareden üç şerfesine üç ayrı merdivenden çıkılır. çıkan kişiler birbirlerini görmezler. bu özellik güney tarafındaki iki minarede mevcuttur. ne gerek vardı sinan usta derim ben. ama vardır ustanın bir bildiği..
dünya yapıtLarının en güzeLi...tek parçaLı kubbesi haLa konuşuLmaktadır...tek parçaLı en büyük kubbesiyLe bizansLıLarın ayasofyasına fark atmıştır...sevinçLerini boğazına tıkmıştır...ustaya heLaL oLsundur....dünya harikaLarı arasında gösteriLmektedir...ben gittim gördüm...şahanedir...efsanedir...görmenizi tavsiye ederim...
Mimari bir şahaser. Yapılan her şeye bir mana yüklenmiş inanılmaz camii. Mesela içerisinde bulunan sekiz sütun cennetin sekiz kapısını simgeliyormuş, sütünların başlarına yerleştirilen içi boş küplerse o zamn mikrofon sistemi olmadığından ses in camii içinde rahatlıkla yayılmasını sağlıyor, ayrıca camii inşaatında kullanılan harçlara deve kuşu yumurtası katılmış ki buda caminin örümceklenmesini önlemekteymiş,inanılmaz bir hava sürkilasyonu sayesinde camide yanan mumların isi bi yerde toplanıp mekke ye giden develere yüklenirmiş burda develer giderken sağa sola yaptıkları harektten dolayı bu is çalkalanır karışır ve hattatlara mürekkep olurmuş.Ayrıca bu cami balkan harbinde 5 top mermisininde hedefi olmuştur.Kubbenin büyüklüğü islamın birliğini ve büyüklüğünü,beş pencere katı islamın 5 şartını,12 küçük sütün onikinci padişah tarafından yapıldığını,minarelerdeki 12 şerefe namazın 12 şartını,iki minarede bulunan üçerden altı yol imanın şartlarını temsil etmektymiş. **
mimar sinan ın 80 yaşında yaptığı yapı. mimarlık tarihinde en geniş mekana kurulmuş yapı olarak nitelenen selimiye camii yerden yüksekliği 43,28 m.olan 31.30 m. çapındaki kubbesiyle de dikkat çekicidir.
bakımı en son 30 yıl önce yapılan mimari açıdan mükemmel yapı.
gectigimiz senelerde * deformasyon sebebi ile cokme tehlikesi yaşamış yapı ardından gelen mimarlar yapıyı incelelerken gizli bir bolmede mimar sinan ın kendi eliyle yazdığı "eğer bu notu bulduysanız demek ki yapının şurasında bir problem var" yazısıyla dumura ugramıştır.yazıda ayrıntılı bir şekilde onarım yolu verilmektedir.
Başka bir rivayete göre de bu caminin altında teeee * yunanistan, bulgaristana varan tüneller ,mahzenler vardır.
ayrıca yakınında ki hamam ın su boşaltım hattı caminin altından geçirilmiştir ki buda caminin yerden ısıtmalı olmasını sağlar.
kısacası rivayetleri çoktur.
tabanından yazın soğuk,kışın sıcak su geçen kanalların olduğu,
içindeki mermer bir kısımda ters lale olan görülesi camidir.
eskiden lale bahçesi olan alan cami yapmak için sahibinden istenince hatun kişi işi yokuşa sürmüş ve direnmiş,
fakat sonunda ikna edilen hatunun tek isteği caminin içinde lale figürü olmasıymış.
usta,hatunun isteğini geri çevirmeyip yerine getirmiş ve lale figürü yapmış,
fakat hatunun çıkardığı tersliği de sembolize etsin diye ters bir şekilde koymuş laleyi.
ayrica diger bir rivayet te icerisindeki lale figürü (#988841) her sene aşağı doğru ilerlemektedir, yerle teması anında kıyamet kopacaktır.
bursa da selimiye mahallesinde de bulunur bi selimiye camii. bir zamanlar orda görev yapan imam oldukça ateşli bir kişilikti. *
kubbeli yapı tekniğinin vardığı en yüksek aşamaya örnek gösterilir. mimar sinan burada kubbeyi dörtgen tabana oturtma yönteminden vazgeçerek, sekiz ayaklı desteği yeğlemiş, böylece ayakların incelmesini, büyük pandantiflerin küçültülmesini sağlamıştı. yarım kubbeleri kaldırmış, yarısı içerde, yarısı dışarda kalacak biçimde yerleştirerek payandaların görünümünü hafifletmiştir. böylece "selimiye", ona bakanı şaşırtacak bir bütünlüğe kavuşmuştur.
mimar sinan selimiye camii için "ustalık eserim" demiştir.
2. selim kınrıs ı düşman elinden aldığında bir cami yaptıracağım diye adak diler. fakat kıbrıs fethi sonrası bu adağını unutur. peygamber efendimiz hz. muhammed (s.a.v.) rüyasına girer ve "ey selim sözüne sadık ol vaadettiğin camiyi buraya yaptıracaksın" buyurur. bunun üzerine cami edirne ye yaptırılır.
ve ayrıca;
cami'nin kubbesinin tek olması allah'ın tek olduğunu,
kubbesinin geniş olması hıristiyan mimarlara galip gelindiğini,
caminin pencerelerinin 5 kademeli oluşu islamın 5 şartını,
vaaz kürsülerinin 4 tane oluşu islam'da 4 tane mezhebin hak olduğunu,
selimiye külliyesi'nin 32 tane kapısının olması islamın 32 farzını,
arka minarelerde 6 yolun olması imanın 6 şartını,
minarelerinde 12 şerefe olması camii yaptıran padişahın 12. padişah olduğunu sembol eder.
sultan II. Selim'in bir gece ruyasinda hz. Muhammed'i gorur ve "eger kibrisi fethedersen isaret ettigimiz yere gorkemli bir cami yaptir" der ve kibris'in alinmasindan sonra mimar sinan'a verdigi talimatla edirne'ye selimiye camii'ni yaptirir.
camiye ait teknik bilgiler:

kurucusu: sultan II. Selim
Mimari: koca sinan
yapilis tarihi: 1568-1574
kapladigi alan: kulliye ile birlikte 22202 metre kare
caminin ici: 1620 metre kare
caminin haremi: 2475 metre kare
kubbenin capi: 31.30 metre
yerden kubbenin kilit tasina olan yuksekligi: 43.28 metre
minarelerin yuksekligi: 72.50 metre
insanların gül kabartmasına el yüz sürüp medet umduğu cami. (bkz: batıl inançlar)
selimiye camii edirne, ii. selim'in emri üzerine mimar sinan tarafından 1568 - 1575 yıllarında tamamlanmış osmanlı-türk mimarisinin en büyük eseridir. mimar sinan, selimiye için "ustalığımın eseri" demiştir.

camii nin çok önemli bir özelliği vardır. iki minaresinde şerefelerin üçüne giden yol ayrıdır. bu minarelerden aynı anda üç şerefeye de birbirini görmeden üç kişi çıkabilir.

bir başka özelliği de avlusunun neresinden bakılırsa bakılsın sadece 2 minarenin görüldüğü camidir.
(bkz: ters lale)
bir rivayete göre de 80 li yıllarda Japonlar Selimiye yi sağlamlaştırmak için gelmişler. projeye başlayıp ilk kazıyı yapınca görmüşler ki Sinan onların yapmayı düşündükleri güçlendirmeyi zaten zamanında yapmış.
edirne'nin bütün girişlerinden görülebilen devasa yapı. üzerinde bulunduğu tepe önceleri aksi bir kadının lale bahçesi imiş. bu bölgeyi almak bir hayli güç olmuş. sultan 2. selim'in isteği bile olsa arsayı vermemekte direnen yaşlı kadın anısına caminin içerisinde bir sütuna ters lale figürü konulmuş. bugün edirne'nin esentepe semtinde ters lale figürünün sebebi hanımı betimleyen bir heykel mevcuttur.

(bkz: edirne camileri)
her yerden suretin haşır neşir olur benle,
neresine gidersem gideyim edirne'nin...
sanki benim seni illa ki bir görmem için,
hem her an, hem her yerden, farklı siluettesin...

cüneyt behlül uz
(bkz: )http://www.cuneytbehluluz...&id=509&Itemid=53
ortasında bulunan müezzin çadırı ve altındaki su ile beni büyülemiş yapı. suyu enfestir ya da fazla büyülendim öyle hissettim. hiçbir camiye, hiçbir sanat eserine duymadığım bir hayranlıkla beni benden almıştır. gidilmesi, görülmesi gerekir.
edirne'nin hemen hemen heryerinden görülmesi mümkün olan muhteşem eser. bahçesindeki sera kafe'ye oturup, çayınızı yudumlarken izlemeye doyamayacağınız eşsiz bir tablo adeta.
mimar sinan minareleri artık nasıl bir mantıkla yaptıysa bazı açılardan bakıldığı zaman sadece 2 minaresi varmış gibi görünen fakat 4 minareye sahip olan cami.*
bir de şöyle bir hikayesi vardır: 2. selim mimar sinandan bir cami yapmasını ister.mimar sinan biraz süre ister.aradan birkaç ay ya da hafta geçer.mimar sinan'dan ses yoktur.padişah 2. selim derhal mimar sinan'ın yanına getirilmesi için emreder.mimar sinan oturmuş düşünüyor vaziyette bulunur ve padişahın kendisini çağırdığı söylenir.mimar sinan sanki camiyi yapmışcasına kapıları açar duvar varmışcasına duvarların etrafından dolaşarak padişahın yanına gider.padişah bunca zaman ne yaptığını ve neden bu şekilde geldiğini sorduğu zaman mimar sinan'dan şu cevap gelir; camiyi nasıl yaparım diye düşündüm ve gelirken de camiyi yaptım.
bugünün refah ülkelerinin büyük mimari yapıtlarına inat doğunun mistik havasıyla bilimi birleştirmiş islam medeniyetinin en büyük eseridir.
sekiz sütunu cennetin sekiz kapısını simgelemez.o kubbeyi 8 kolondan başka türlü ayakta tutmanız imkansız gibidir.kubbe ayasofyadan büyük ve yüksek olsa da abartılı derecede değildir bu dereceler.
üstüne üstlük ayasofya dörtgen şema üzerine oturtulmuştur.yani sinanın 8 kolonla yaptığını ayasofyanın mimarı 4 kolonla yapmıştır fakat bir farkla.selimiye camiinin kubbe basıklığı ayasofyanınkinden çok daha fazladır.kubbe ne kadar basık olursa kolonlara o kadar fazla yük iner.bu açıdan o yükseklikte,bu basıklıkta bir kubbenin taşınması 8-10-100 kolon olsa da hiç kolay değildir.

mimar sinan ayasofya hırsını süleymaniye de aşmıştır zaten.ayasofyanın plan şemasına çok benzeyen(dörtgen taşıma sistemi,yarı kubbe destekli) bir şema ile yükseltmiştir usta süleymaniye'yi.mekanın algılanması ve kullanımı açısından ayasofya'ya fersah fersah fark atabilecek bir camidir.

kısacası şöyle demek gerekirse mimar sinan süleymaniye'de mimari açıdan ayasofya'dan daha harika bir eser çıkarırken,selimiye'de mühendislik bilgisi açısından ayasofya'yı geçmiştir.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar