bugün

replika saat gibidir. aslının bire bir aynısıdır. lakin fiyatı çok ucuzdur. işin şaşılacak tarafı bu ürünler bir de 2 sene garantili diye satılmaktadır. kargo ücreti ödemeden kapıdan kapıya satış sistemi ile internet ortamından satılmaktadır.
olayın kısa versiyonunu yazıyorum.

Akrabadan diye aldık telefonu ilk gün imei sini değiştiremedik. ben bilgisayar bağlantım olmadığı için 4 gün bekledim bu süre zarfında eski telefonu sattığım için 4 günlük süre zarfında telefonsuzdum. Bugün eve geldim ve imei sini değiştirmek için gerekli adımları attım. Ancak ne yaptıysam afedersiniz bir sik olmadı. imei değişmedi. Sonuç olarak telefonu geri kargolayacağım ve en az 1 maksimum 3 hafta arası telefonsuz dolaşacağım. Hiçbir şeye yanmam verdiğim 300 liraya yanarım.
(bkz: ucuz etin suyu kara olur)
(bkz: çakma telefon)
mesela orijinal bir akıllı telefonun fiyatı 50 bin lira ise replika olanları da 10 bin liradan satılıyor. ilan ve reklamlarına inanıp bu replika modelleri alanlar da var. sükse atmak isteyen kullanıcı da replika telefona ucuz diyerekten yöneliyor, ama beraberinde getirdiği tehlikelerden de habersiz. hem orijinali hem de replika, yani taklit telefonu yan yana getirildiğinde birbirine çok benzer, hatta birbirinin aynısı görünür. dış görünüş olarak benzetilmiştir ama içerik hiçbir zaman aynı değildir. tabi, bu ucuza alınan telefonlar ile ilgili şikayetlerde de artış yaşanıyor. telefon alıcısı kişi, görüntüye bakarak aynı olduğunu düşünüyor, ama uygulamalara ve içeriklere gelince hepsi farklılaşıyor. hem orijinal marka telefonu, hem de replika telefonu yan yana getirince, konunun uzmanı olmayan bunun farkında olamaz. bazı internet sitelerinde de düşük fiyatlara son model replika telefonlar satılıyor. kimi tüketiciyi cezbediyor ve tüketici ucuza bulduğunu zannedip alıyor, kimi de pahalı telefon gösterişi ile replika telefon alıp hava atmak istiyor. sadece parasal açıdan değil işin bir de tehlike boyutu da var. çünkü kötü maksatlı yazılımlar, zararlı kimyasal maddeler, patlaması daha kolay olan bataryalar kullanılıyor bu replika modellerde. Ayrıyeten replika telefonunu tüketici, 4 ay boyunca btk'nın (bilgi teknolojileri kurulu) izin verdiği süre içerisinde kullanabiliyor ve 4 ay sonra da telefon kapanıyor. ödenen para çöp oluyor, bu da tüketiciye acı bir deneyim ve ders oluyor.
© copyright 2005 - 2026