bugün

baska zaman dini tarzda program yayınlamayan tv kanallarının ramazanın gelmesiyle birlikte rating kaygısıyla insanların dini duygularını istismar etme biçimidir
iftara doğru
ayın özel durumuna hürmeten yayından geçici bir süre kaldırılan programların yerine akışı bozmamak amacıyla genel kanallarda yayınlanan ramazan ayına özel programlardır
(bkz: damara göre şerbet vermek)
Bu programlara örnek olarak;
- Çağrı
- iftar ve sahurda hafif yiyelim temalı mutfak programlarını sayabiliriz.**
bazı tv kanallarının yaptığı bir şey. Bir bakıma iki yüzlülük. bir de Proğramdaki konuklar, seyirciler ağlamıyor mu işte o an bittiğim an oluyor.
insanların sanki bunları izlerlerse ibadetlerini pekiştireceğini sanıp kendilerini izlemek mecburiyetinde hissettikleri programlardır.
çeşitli çiçek böcek görüntüleri eşliğinde altta sesi insanı imana getirecek bir kişinin sürekli olarak günlük hayatta asla kullanılmayan kelimeler kullanmasını gerektiren programlar.sürekli olarak tekrarlanan sözlere örnek olarak, takva(ki bir din adamı buna taquva derdi, itikat verilebilir.
her ramazan ayında halktan gelen soruların hocalar tarafından yanıtlandıgı programlardır. her ramazan aynı sorular gelır onlarda buyuk bır sevkle yanıtlarlar.

-hocam ruj orucu bozarmı?
-hocam kutuplarda oruc tutulurmu?
-hocam....... vs...vs
illa ki bir din aliminin gizemli bir edayla faideli bilgiler veya hikayeler anlattığı programlardır.
dini programlardan ziyade dini programları sunan din alimlerinin hocaların kim olduğunun önemli olduğuna inanılan programlar.
(bkz: alternatif stv belgeselleri)
ramazan ayında müminlerin yerine getirdikleri oruc ibadetine görsel katkı sağlamak amacıyla faydalı bilgiler içeren programlardır.
anlatılanlar doğruysa bir çok insanın hayatını değiştirebilceği kanaatindeyim.
kadir gecesi yaklaştığında sürekli klasik cümlelerle avutan programlardır. 20 ramazan'dan sonraki tek gecelerde aramalıymışız kadir gecesini, son zamanların modası bu laf. tek gecelerde imiş. madem niye yazıyorlar imsakiyelere bilmem nerelere 26 ramazan gecesini kadir gecesi diye? nihat hatipoğlu'nun kanal kanak gezmesindeki şüphe mi? o tamamen duygusal bence.
tüm teyzeleri televizyona toplayan programlardır. özellikle doktorların çıkıp şunu yiyin, bundan uzak durun dediği programlar başı çeker.


--spoiler--
aa pilav yemeyin diyor. neyse zaten bende çok yemiyorum ki bir tabaktan zarar gelmez. çok yiyenlere söylüyor o.
--spoiler--

buna ek olarak olmazsa olmazımız hocaların programları vardır ki tarif edilmez, izlenir.* sorular anlamsız, cevaplar manasız falan böyle böyle bitiyor programlar.*
acayip soruların sorulduğu, konukların kafalarını yürüyen güvercin gibi salladığı enterasan programlar.
Ramazana özel olarak iftar öncesi 7-8. Gibi başlayan sahur da ise 1 ila 2.30 arazisi başlayan programlardır.Genellikle istanbul ezanı okunduktan sonra bitiren Programlardır TRT ise istanbul un ezanın yani sıra Ankara ezanida okur.
Döngel Ömer Ağabey! Yok, şaka şaka. Orada kal Ağabey! Mazallah biz kalpten gideriz o vakit. Şaka bi' yana; bu adam esasında iktidarın yaptığı pisliklere iki giydirse samimi birisi olarak çok farklı yerde olurdu gözümde. Siyaset dinin içinden geçerken; din siyasetin pisliğine neden dokunamıyor, anlayamıyorum. Aslında dinin suçu yok, onu çıkarına kullanan hem siyasilerin hem de din adamlarının suçu var.
cami göstermeyi dini yayın zannedenler de var. aslında 1 ay az bir zaman değil. insanlara çoğu şey bu vesile ile öğretilebilir. ama işin magazin kısmı daha çok revaç görüyor.