bugün

bir erkek adı. islamda da on bir ayın sultanı'dır.
üç ayların sonuncusu olup oruc tutularak gecirilen mubarek ay.
içerisinde 1000 aydan daha hayırlı olduğu söylenen kadir gecesini barındıran hicri ay.
müslümanların sadece o ay boyunca müslümanlıklarına dikkat ettikleri aydır.
kulun rabbine itaatte son noktaya ulaşıp oruç tutacağı ay.

oruç ki nefsin bütün isteklerine karşı bir sabır dersi.
yemek isteyen nefis yemeyecek,
susasa da içmeyecek,
yalan söylemeyecek ağız oruç tutarken,
göz harama bakmayacak,
nikahlı eşine dahi yaklaşmaycak, *
hak yemeyecek,
ara bozmayacak,
çalmayacak,
zina etmeyecek,
nefsinin istediği davetlere icabet etmek yerine rabbinin davetine icabet edecek
o'nun için ibadet edecek
o'nun için oruç tutacak ve ramazanın sonunda günahlarından arınmış berrak bir su gibi tertemiz olacak ve rahmet kapıları ardına dek açılacak o kul için.

ama bu bilinçle değil ne yazıkki otantik ve mistik dokusu nedeniyle seviliyor ramazan,
hurması, hacivat karagözü, direkler arası eğlenceleri ve sultanahmet gibi merkezi camilerin civarına kurulan şölenleri için seviliyor bazı kesimlerce ve turistlerin de etkileriyle sultanahmet'in hemen dışında şarkılar çalınıp göbekler atılıyor maalesef.
iftar vaktinde bu eğlence yerlerindeki restaurantlara yarıyor ramazan.
onun haricinde tabi bir de iftar veren ya da evinde iftar sofrasında misafir ağırlayan halkımız var açlığı öğrendikçe açları doyurması gerektiğini hatırlayan.
neyse buna da şükür.
3 ayların içinde, orucu tutmanın, büluğ çağına, ermiş aklı başında olan kişilere farz olan ay.
recep, şaban ve ramazan olarak adlandırılan, üç ayların sonuncusu. müslümanların bir ay boyunca inançlarına göre oruç tutup, nefislerini eğitmeye çalıştıkları ay.
bu pazar itibariyle başlayacak olan ay.
hali vakti yerinde olan insanların, fakirlere daha fazla yardım etmesi gereken kutsal ay.
Duyduklarima gore $eytanin elinin ayaginin baglandigi bir aydir ramazan. Insanlar merhametle yakla$irlar her olaya, ister inanan ister inanmayan olsun, genel olarak bir huzur kaplar insanlarin icini. Yardimla$mak had safhaya cikar, insanlar kotu aliskanliklarini bir sureligine de olsa birakirlar. Ama iste sadece bir[1] ay ne yazik ki..
sevdalı günlerime efkarlı günlerime gelip çattı ramazan...

(bkz: Askoros Deresi)
kısa bir süre için de olsa müslüman olduklarını hatırlayan ve etrafındaki oruç tutmayan kişilere saldırgan bir tutum sergileyen insanların pek bir itibar gösterdikleri zaman dilimi.
11 ay arkadaslarla birlikte alkol alindiktan sonra arkadaslarin bi anda (adeta ilahi bir gücle) hidayete erip oruc tutmasi bir ay boyunca icilen cay&kahvedir ramazan...
(bkz: davulcu ramazan)
http://www.milliyet.com.tr/ramazan/
sitede interaktif imsakiye de bulunmakta. iftara ne kadar kaldığını, iftar olunca da sahura ne kadar kaldığını gösteriyor.
11 ayın sultanı ve müslümanların oruç tutması gereken aydır.
gün boyu aç kalmıs midenin çeşit çeşit yemeklerle dayanılmayacak derecede şişmesi . bunun bünyeye verdiği muazzam huzur.
her sene on gün geriye giderek bütün dünyada bir oruç ahengi oluşturan aydır!..
eğer böyle olmasaydı hep aynı zamanda oruç tutulurdu.. meselâ; ilk oruç Türkiye'de yazın ortasına denk gelen bir zamanda tutulmuş olsaydı biz hep güneşin alnında , saat 8-9'a kadar oruçlu kalmak mecburiyetinde olurduk... halbuki şimdi ahengli olarak değişir , yazdan kışa, kıştan yaza doğru gider oruç tutma zamanı, yani ramazan..
bunun sebebi de bir yılın ay'a göre belirlenmiş olmasından kaynaklanır!..
Ramazan, Hz. Ömer zamanında düzenlenen Ay takvimine dayalı bir takvim olan Hicri takvime göre yılın 9. ayı ve islamiyette kutsal sayılan aydır.

Hz. Ömer zamanında Arap Yarımadası'nda; Persler, Romalılar ve başka medeniyetlerin kullandığı Güneş ve Ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem Güneş hem de Ay takvimi kullanılıyordu. Kullanılan Ay takviminde günümüzde Ramazan olarak adlandırılan ay 7. ay idi. O dönemde kabul edilen değişiklikle Muharrem ayı Rebiülevvel yerine ilk ay yapılınca Ramazan ayı 9. ay olmuştur.

Arapça kökle yazılırsa 'ramadan' diye yazılır. Günümüzde sözcük içindeki (z) harfinin keskin (z) ile söylenen hali Arapça köke göre; yanmak anlamıyla geçerli kullanıma sahiptir. islam inancına göre oruç tutulan ve Kuran'ın indiği ay olan ramazan ise bu yanmak kelimesine bağlı olarak, orucun tüm günahları yakıp mahvettiğine inanılmıştır.
on bira yın sultanı şeklinde yazılmaması gereken, kutsal ay, güzel ay.
türkler ramazan ayında evlenmezler... türkler derken, kürt-laz-çerkes vs hepsi... e nerede kaldı kürt ulusu ve kültürü... bak bu unutulmuş karışmış biribirine... leyla zana'ya haber vermeli de bu ve benzer ayrıntılar için birşeyler yapsın...
hikmetinden ziyadesi ile yararlanılması gereken mübarek ay. rabbim bir daha bizi bu aya erdirmeyebilir. bunun bilincinde olup maksimum derece yararlanılması gerekmektedir inancıma göre. diyeceksiniz ki her gün mübarek gün. tamam öyle ama ramazan ayının farkı var bağışlanma ayı, bol bol sevap kazanma ayı, hidayete erme ayı, bu sebeple boş geçilmemesi gereken mübarek aydır.
en güzel akşam ezanlarının okunduğu ay. öyle bir huzur, öyle bir huşu..
PiDESiNE BAYILINAN MÜBAREK AY. TAM BiR BONUS AY'I. SEVAPLAR iKiYLE ÇARPILIYOR YANi. METABOLiZMAYI RESTART ETMEK iÇiN EN iDEAL AY.

iftardaki naz,
allah`a niyaz,
bir anlatılmaz
hâldir ramazan.
herşeyiyle farklı bir güzelliği olan aydır. yemek daha bir güzeldir, su içmek daha bir güzeldir. günlük hayatta şükredilmeyen yiyecek - içeceğin ne kadar önemli olduğunun farkına varılan aydır.

sadece yeme/içme olarak değil nefis terbiyesi ile çoğu şeyden uzak durarak kalbimizi temizlediğimiz, huzurlu olduğumuz aydır.