bugün

bolivya daki dağların yüksek tepelerine yapılmış olan antik şehir tiwanaku nun 1,5 km uzağında bulunan yerdir. buradaki taşlar da hala esrarını korumaktadır.
bolivya, Titicaca Gölü'nün yakınlarında bulunan 4000 metre yükseklikteki müthiş şehirdir. dev Diyorit bloklarıyla oluşturulmuş (50 tonluk) bu şehrin nasıl inşa edildiği günümüzde hala tam olarak çözülememiştir. arkeologlara göre 600 yılında aymara kavmi inşa etmiştir sonradan da inka'lar tarafından yerleşim için kullanılmış.

bazı bilimsel olmayan kaynaklar 14000 yıllık olarak söylesede doğrusu milattan sonra 536-600 yılları arasına denk düştüğüdür. aymara dilindeki kelime anlamı ''puma kapısı''dır.
15.000 yıllık olduğu söylenen, lakin kalıntılarınçok ama çok daha eskiye uzanacağına dair teoriler öne sürülen, bolivya'daki 4500 metre yükseklikte bulunan antik alan...

puma punku kelime anlamı olarak "jaguar kapısı" olarak tanımlanmakta.
görsel

puma punku'ya dair en büyük gizem inanılmaz kaliteli ve hatasız şekilde işlenmiş tonlarca ağırlıktaki taş bloklardır.
görsel

4500 metre yükseklikte olan bir yere bu taşlar nasıl getirilmiş ve o dönemin teknolojisi ile bu taşlar nasıl bu şekilde kusursuz işlenmiş ve kesilmiştir.
görsel

inka mitolojisine göre burası dünyanın yaratıldığı yerdir ve puma punku tanrılar tarafından inşa edilmiştir.

zira puma punku'nun hemen 1 kilometre yakınında bir başka antik kent vardır. (bkz: tiwanaku)

tiwanaku kolomb öncesi bölgenin dini merkeziydi ve yerliler bugün dahi tiwanaku'yu kendilerinin yaptığını ama puma punku'yu inşa edenlerin kendileri olmadığını söylemekte.

bakınız tiwanaku'nun tapınak merkezinin tam ortasında inka'ların büyük tanrısı;
görsel

buradaki tanrı figürü sakallı, bıyıklı bir yüze sahip. oysa ki bölge yerlileri sakalsız ve bıyıksız insanlardı...

ve yine tiwanaku'nun dini merkezinde dünyadaki tüm ırkları barındıran yüzler duvarı.
görsel

bu duvarda yeryüzündeki insan ırklarını betimleyen yüzler yer almakta.
antik çağlarda bolivya'da 4500 metre yükseklikte yaşayan insanlar bunları nereden biliyorlardı???

buna dair çok önemli bir detay var.
fuente magna kasesi. (bkz: Fuente Magna bowl)
görsel

titicaca gölü yakınlarında bulunan bu kasenin üzerinde sümer çivi yazıları bulunuyor.

üzerinde sümer çivi yazısı olan bu kasenin, güney amerik'da titicaca gölü yakınlarında ne işi vardı?

şüphesiz ki elde edilen bu buluntular puma punku'nun antik çağ insanları tarafından değil de, daha gelişmiş teknolojiye sahip bir uygarlık tarafından inşa edildiğini doğrular nitelikte.

puma punku'da bulunan 131 ton ağırlığındaki taş kütleyi, antik çağ insanları bir teknoloji kullanmadan nasıl nakledebilir, buraya getirmiş olabilir?
aynı şekilde ağırlığı 90 ton, 85 ton olan pek çok taş bloklar mevcut puma punku'da.
Arkeologlar, bu taşların taşınmasının antik Tiwanaku'nun büyük işgücü tarafından gerçekleştirildiğini savunuyorlar, lakin bu kadar büyük iş gücü barındıracak bir nüfusun bu topraklarda yaşamadığı bir gerçek.
misal piramitleri yaparken çok büyük iş gücü gerekiyordu, ama mısır bu işgücünü karşılayabilecek nüfusa ve komşulara sahipti, ama burası öyle bir yer değil.

işte bu koca taş blokların nasıl taşındığına dair bir ipucunu abd'nin florida eyaletinde bulunan coral castle adlı büyük taş blokların bulunduğu parkta buluyoruz.
20. yüzyılda edward leedskalnin adlı letonyalı bir göçmenin tek başına inşa ettiği bu kalede çok büyük taş bloklar mevcut. edward leedskalnin'e bunu tek başına nasıl yaptığı sorulduğunda "piramitlerin yapıldığı teknolojiyi kullandım, piramitlerin yapım sırrı bende" yanıtını vermiştir.
(bkz: mercan kalesi/#42296026)

acaba gerek puma punku'yu yapanlar, gerek piramitleri, stone hange'i yapanlar acaba edward leedskalnin'in kullandığı teknolojiyi mi kullanıyorlardı???

henüz mısır'ın, piramitlerin, göbeklitepe'nin sırları gizemini koruyorken, puma punku'nun sırlarını çözmek çok güç olacak.

ek; (bkz: tiwanaku/#25916919)

#tarih
güncel Önemli Başlıklar