bugün

öğretmenlik.
her taraf öğretmen dolu yapma etme!

güzelce oku psikolojiyi oturdugun yerden miss.

hem 30 çocuk, 60 veli demek.

30 çocuk başağrısı demek.
Pdr oku ikisinin karışımı sayılır.
hangi ülkede olduğunuza göre değişir. türkiye için kesinlikle öğretmenlik tavsiye etmem tabii.

sen en iyisi psikoloji oku. o da çok gerçi ama yapacak bir şey yok türkiye şartları işte.
zenginsen psikoloji. orta hal ve daha düşük için öğretmenlik. rasyonel bir açıdan bakacak olursak, diğer değişkenleri katmadım.
Atanabilirsen öğretmen ol.
gerçekleri istiyorsan ikisinde de işsiz kalma oranın %70 üzerinde. yol yakınken daha hızlı iş sahibi olacak olduğun bir alan seç. aksi taktirde bile bile lades diyen yüzbinlerce gencin arasına katılacaksın. 5-6 sene sonra bilge kral demişti dememek için yol yakınken dön bu sevdadan.
1. şartlar ne olursa olsun, üniversite eğitimi alınmalı,
2. sevilen bölüm okunmalı,
3. ünivesite tercihi de önemli.
psikoloji ve öğretmenlik arasında tercihte ise öğretmenliğin branşı (bilişim, türkçe, matematik) önem kazanmakta.
unutulmamalı ki; üniversiteler insanlara meslek kazandırmak için değil, nasıl öğrenileceğini öğretmek için vardır.
üniversite eğitimi alındıktan sonra iş tamamen kişiye kalmıştır. ne kadar emek, o kadar başarı.
bilinmeli ki; sokakları süpüren çöpçü olsanız, sizden iyi, sokak süpüren, olmamalı.
trde yaşayacaksan -ihtiyaç duyulan bir branşsa- öğretmenlik. yurt dışı düşünüyorsan psikoloji.
Bütün entry'leri atlayabilirsiniz. Hangisini gerçekten istiyor ve içten içe heyecan duyuyorsanız o.
Yüksek lisans yapmak istiyorsan ve paran varsa psikolojiyi seç.

Aksi halde aç kalacağın bir alan zira işimizi bizden daha iyi biliyormuşçasına yapmaya çalışan yaşam koçu gibi zımbırtı meslekler peydah oldu, bunların önüne geçecek bir meslek yasası da yok. Artık yüksek lisans yapmanın da bir getirisi yok gerçi, devlette yapmak neredeyse hayal zira Deli ortalamalar istiyorlar ve açılan kontenjanı ya kendi öğrencileriyle ya da özel üniversiteden şişirme ortalamalarla mezun olmuş öğrencilerle dolduruyorlar. Özelde yüksek lisans ise ticarete dönüşmüş resmen, en b*ktan üniversiteler yetmiş bin lira gibi rakamlar istiyor. Tüm bu zorlukları aşıp yüksek lisans yaptıysan da , binlerce liraya binlerce eğitim alıp kendi kliniğini açman gerek bunu yapacak paran yoksa da iki yıllık yüksek lisansınla özelde asgari ücrete çalışırsın, ancak testör olduğun takdirde seni işe alacakları için de yine test eğitimlerine büyük bir yatırım yapman gerekecek. Yahut devletin malı deniz yemeyen keriz mottosuyla bir yılını kpss' ye verip yüz elli kişilik komik bir kontenjana dahil olmaya çalışacaksın. Sağ olsun devletimiz bizim çalışmamız gereken alanlara felsefecileri, edebiyat öğretmenlerini, sosyologları atıyor bu da ayrı bir konu..
Eşit ağırlık mezunu, niye hukuk, düşünmez. istenmemekteyse, o başka.
en iyisi rehber öğretmen ol sen.
Bul devirde ikisi de boş maalesef.

Özel okulda sürünürüm diyorsan öğretmenlik evet ama psikoloji kendine güveniyorsan seçmen gereken bir bölüm.

Ama ikisi de bok.

Bu devirde iş görmez.
Bir soru.
Rehber öğretmen olarak şöyle diyeyim: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlığı seçeceksen rehberlik tarafıyla ilgili olmalısın. Ama ağırlığı danışmanlığa vereceksen psikoloji daha doğru seçim olacaktır. Günün 10 saati okuldayım, bize üniversitede öğretilen psikolojik danışmanlık derslerine neredeyse hiç ihtiyacım olmuyor.
ikisinden birini seçeceksen bana göre psikoloji daha mantıklı geldi. öğretmen olup atanamayanlar çok. atanamayıp sözleşmeli mi ne tam adını bilmiyorum öğretmenler var okul okul gezip ders veren saatlik komik ücretler alanlar var. psikoloji de nasıl oluyor bilmiyorum ama klinik açabilirsen. bir saat sohbet et en kötü 250 tl alırsın 500 tl bile isteyen varmış. danışanları bulursan günde 1 kişi bile olsa iyi para birde bazı firmalar dışardan elemanları için çağırıyor. ama sen yine işi bilenlere danış meslek sahiplerine sor. herbokologluk yapmıyım benimki gözlem duyum sadece.
Eğitim artık koca bir endüstri. Atanabilirsen ek dersler, özel dersler ve hatta daha çok para istiyorum diyip bir de etüt merkezinde çalışırsan paranın anasını ağlatabilirsin.
Psikolojide de kendini geliştirirsen iyi kazanırsın.
Yok vatan millet sakarya, ben idealistim, para ve iş imkanı benim için sorun değil diyorsan geçelim bu kısımları. Çünkü o okul bittiğinde hayat sana en trajikomiğinden bir hoşgeldin diyor. Seçeneklerini iyi düşün. Ha bir de öğretmen tavsiyesi, öğretmenliği asla kolay bir meslek sanma, diyene de inanma. Kendi çocuğuna tahammül edemezken bir günde yüzlerce öğrenciye kucak açmak zorunda kalacaksın. Doğuya atandığında dilini bile bilmeyen öğrencilerin olacak. Hoş gerçi doğuya gerek yok şimdi suriyeli öğrencileri de eğitmek zorundayız... Velhasıl bu ülkede yaşayacaksan hangi mesleği seçersen seç yolunun cicili bicili olmayacağını bil. iyi düşün, iyi çalış. Mükafatını öyle ya da böyle alırsın.
"mantıklı" derken sanırım gelecekte iş bulma olasılığı daha yüksek denmek istenmiş. yoksa kimse kendi özelliklerine, yeteneklerine ve ilgi alanına uygun bölüm aramıyor artık.

illa öğretmen olmak istersen, psikolojide akademisyenliği hedeflersin. o da bir çeşit öğretmenliktir.

öğretmenlik bölümü konti garanti iştir diye düşünürsen kurada ataman çıkmadığında üzülme ihtimalin olabilir.

her şey o kadar siyah beyaz ve basit değil.
okul öncesi öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği ve sınıf öğretmenliği yeteri kadar eğitim psikolojisi dersi alıyor. hatta şöyle diyeyim eğitimi felsefi, sosyoloji, psikoloji ve biyolojik anlamda inceliyoruz. mesela bir dersin adı erken çocukluk döneminde fen eğitimi ama o derse girişte bile psikolojik temellerini öğreniyoruz.

kısacası öğretmenlikler birçok bilimden yararlandığı gibi psikolojiden de yararlanan eklektik bir alandır.
Bu devirde iş bulabileceğin meslekleri seçeceksin. Yani psikoloji.
insan olmak önemli insan.