bugün

Sadece bir konuda yoğunlaşmış bilgilerin yer aldığı Genel Ağ sayfası.*
eposta, tartışma grupları, kataloglar, elektronik alışveriş, bilgi bankaları, haberler, hava durumu, yol durumu ve benzeri bilgileri bir arada sunan web sitelerine denir.
ordan oraya zıplanılan bir valve oyunu.
anıtsal giriş kapısı.
valve'in super mi super oyunu. sabah ak$am durmadan, soluklanmadan oyun oynamaya sevk ediyor insani. kafayi yiyiyoruz mutemadiyen efendim.
Son yıllarda oynadığım en zevkli, en yaratıcı, en oldschool oyun. Yapımcısı Valve Software. Half Life 2 evreninde geçiyor. Aperture Science adlı kuruluş Black Mesa ile girdiği ihale yarışlarında, Black Mesa'nın Gravity Gun'ına benzeyen fakat daha farklı bir amacı bulunan bir alet üretir. Bu ihale yarışları Black Mesa'nın resonance cascade mevzusunun gerçekleştiği yıllarda yapılmaktadır. Yani kısaca Half Life 1 zamanı. Neyse Aperture Science'ın yaptığı bu alet, iki farklı portal açıp ikisi arasında geçiş sağlamaya yarayan bi alettir.

Oyunda, bu aleti test eden deneklerden biriyiz. Hatunuz ve de ismimiz Chell. 19 bölümlük bir teste tabi tutuluyoruz. Oyun bundan ibaret. Tabi sadece bundan ibaret değil. Oynayın görün.

Şimdi biraz spoiler gibi bişey olacak.

--spoiler--

--spoiler--

Half Life 2 Episode Two'yu oynadıysanız eğer Borealis gemisinin ortaya çıktığını biliyorsunuzdur. Bilmiyor idiyseniz de artık biliyorsunuz. Efenim, bu Borealis gemisi Aperture Science'ın araştırmalarını taşıyan ana gemi. Ve bu gemi bulundu. Ve Alyx'in babası, dostumuz, belki gelecekteki kayınpederimiz Eli Vance "O gemide her ne bulursan bul, sakın kullanma, derhal yok et!" naraları attı. Hatta Dr. Kleiner ve Eli Vance arasında geçen bir diyalog şöyle:

Kleiner: Bu Borealis!
Eli Vance: Aman tanrım.
Kleiner: Bu inanılmaz. Bunu Combine'a karşı kullanabiliriz.
Vance: Ne? Hayır. Kesinlikle hayır! ikinci bir Black Mesa olayına asla izin vermem.

Çaktınız mı?

Çakmayanlar biraz daha aşağıya bakabilir.

Half Life 2 Episode Three'de, Portal'daki aleti kullanacağız.

--spoiler--

--spoiler--
son zamanlarda oynanabilecek en eglenceli oyunlardan biri. cok yeni olmasa da uygulanabilirligi gayet guzel kullanilmi$ bir fikire sahip oyun. ayrica oyuna gordon freeman ile ba$lamayi umanlar anca babayi alacak. findik, fistik gibi bir hatunu yonetiyorsunuz oyunda. portal geci$lerinde ilk kar$ila$tiginiz zaman "layn o ne? kim bu?" demeyin zira portallari capraz, yakin actiginizda gordugunuz kendinizden ba$kasi degil.
Armor Games'in sitesinden flash versiyonuna ulaşılabilen oyundur.
anıtsal giriş kapısı.
aşmış oyun. geçtiğiniz her bölümden sonra kendinizi biraz daha iyi hissediyorsunuz, egonuz biraz daha tatmin oluyor. çerez gibi lan, sen git baban gelsin peh.
çok zevkli, bölümleri geçmek için akıl yürütmeniz gereken half life oyunu. diğerlerinden çok farklı bi konsepti olan oyun.
iq testi misali yapılmış çok güzel oyun. advanced haritaları geçmek gerçekten zor, film gibi çok güzel tüm oyunları bağladıkları anı sabırla bekliyorum.

(bkz: still alive)
böyle portakal gibin bir şey.
--spoiler--
the cake is a lie.
the cake is a lie.
the cake is a lie.
the cake is a lie.
the cake is a lie.
the cake is a lie.
--spoiler--
creditiyle durup dururken gözlerimi doldurdurmuş efendim bu.

(bkz: noluyoruz lan)
- Fantastik Dünyalarda(Ejderha Mızrağı, Unutulmuş Diyarlar, Ravenloft vs. vs.) büyücüler ve büyü kullanıcıları tarafından, uzaktaki bir yere daha kısa zamanda ulaşmak için açılan boyut kapıları. Büyünün zamanı sınırlıdır, bir süre sonra kapı açıldığı gibi kapanır ya da büyü kullanıcıları tarafından tekrar kapatılır.

- Warcraft Dünyasında sabit modeli vardır (bkz: Dark Portal)
türkçe modu mustafa korkmaz isimli bir arkadaş tarafından yayımlanmış efsane oyun:

http://www.trgamer.com/haberler.asp?id=13273
yapıların anıtsal giriş kapılarına verilen isim.
serbest olarak the island i cagristiran, seri atraksiyonlar zincirine sahip valve oyunu, mukemmel bir bulmaca. tam "kurtuldum, disardayim!" derken, bitimindeki muzik ve ascii sovuyla ajitasyon yapan bir oyun.
bitirince ulan ne kadar zekiyim triplerine sokan oyun. oysa yalan! bu oyunu oynayıpta bitirmeyen görmedim. ha illa ki zekanızla övünecekseniz oyun bittikten sonra açılan ekstraları bir oynayın bakalım. henüz o kadar zekisine rastlamadım.

bu arada; credits bölümü benim için kült olmuştur şimdiden.
temelinde, "güncelleme" maliyetlerini düşürmek amacıyla "bireysel içerik yönetimi" amacı yatan web uygulamaları bütünüdür. internet ve extranet ortamlarında beraberinde bir çok güvenlik protokolünün de* gelişmesini sağlamıştır.

(bkz: self content management)
oynanış süresinin kısa olmasından başka bir eksisi yoktur bu oyunun, hoş daha uzun olsa bayabilirdi tabi bilemiyorum, fakat bu sorunu da ekstra haritalarla aşmış yapımcılar.

ayrıca oyunun credits'i harikadır, harika ötesidir. sırf onu görmek için bile orange box alınabilinir**.
üşütük işletim sistemi glados'unun, weighted companion cube'ünün, bazı bölümlerde çalan ve oyunun (daha doğrusu orange box'ın) soundtrackinde yer alan self esteem fund'ının, radyosunda loop'ta çalan müziğinin hastası olduğum oyundur. sadece bu oyun bile valve'nin yapımcılık konusundaki üstün zekasını göstermek için rahatça örnek gösterilebilir.
yapımcısı valve olan ve oldukça underrated kalmış inanılmaz bir oyun. kısa sürmesine rağmen içinde birçok öğeyi barındırıyor. vurdusuz kırdısız (kısmen de olsa) fps nasıl yapılır göstermiştir.
ASHPD ya da Portal silahınız ile duvarlarda geçitler açıp GlaDOS'un(oyundaki bize komutlar veren bilgisayar) bizim için hazırladığı bulmacaları geçmemizi istediği oyundur. Çok basit bir oynanışı var. Orta halli bir son ile oyun biter ve pasta gerçekten yalan olur.