bugün

Hristiyan inancında,
Hz. isa’nın tekrar dirilmesini anma bayramı.

“ Ama beni dinleyen sizlere şunu söylüyorum: Düşmanlarınızı sevin, sizden nefret edenlere iyilik yapın, size lanet edenler için iyilik dileyin, size hakaret edenler için dua edin. Bir yanağınıza vurana öbür yanağınızı da çevirin. Abanızı alandan mintanınızı da esirgemeyin. Sizden bir şey dileyen herkese verin, malınızı alandan onu geri istemeyin. insanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın. Eğer yalnız sizi sevenleri severseniz, bu size ne övgü kazandırır? Günahkârlar bile kendilerini sevenleri sever. Size iyilik yapanlara iyilik yaparsanız, bu size ne övgü kazandırır? Günahkârlar bile böyle yapar. Geri alacağınızı umduğunuz kişilere ödünç verirseniz, bu size ne övgü kazandırır? Günahkârlar bile verdiklerini geri almak koşuluyla günahkârlara ödünç verirler. Ama siz düşmanlarınızı sevin, iyilik yapın, hiçbir karşılık beklemeden ödünç verin. Alacağınız ödül büyük olacak, Yüceler Yücesi’nin oğulları olacaksınız. Çünkü O, nankör ve kötü kişilere karşı iyi yüreklidir. Babanız merhametli olduğu gibi, siz de merhametli olun.’ (incil, Luka 6:27-36)”
galiba easter için olsa gerek. salonda bir miktar bozuk para, 2 yumurta, şekerleme, sarmısak falan buldum az önce. gün içinde ev sahibi uğramıştı bir ara, o bırakmış sanırım. ilginç.
yımırta .
Rengârenk yumurtalar, tatlı çörekler, heyecanlı ve minik hristiyanlar.
Askerdeyken kaçırdığım ilk bayram.
Kaçıracağım bjr hristiyan bayramı, iki Musevi bayramı, iki Müslüman bayramı ve dört tane milli bayram daha var.
Halbuki Tugayda albay da yok neden böyle ki Allah Allah. Adam mı öldürdüm acaba
aslında hristiyanların en buyuk bayramıdır ve bu bayramın tarihi (bkz: iznik konsili)' nde kararlaştırılmıştır. yumurta ve tavşan paskalya nın sembolleridir ve markalar sağolsunlar paskalya başlamadan birkaç ay önce her yeri rengarenk yumurta şeklinde çikolatalarla, paskalya çörekleriyle vs donatırlar. yumurta boyamak mı alakaya maydanoz diyenlere bu sembollerin nerden geldiğini söyle anlatalım.
çok eski zamanlarda yumurta doğurganlık, yeniden doğuş sembolüymüş.bu bağlamda civcivin yumurtadan çıkışı, isa' nın küllerinden doğuşunu yani dirilişini sembolize etmektedir. ilk zamanlarda yumurtalar isa'nın akan kanını temsil ettiği için yalnızca kırmızıya boyanırmış zamanla tabi bu değişmiş. tavşan ise gene yeniden doğuşla özdeşleştirilen bir motif. ayrıca çok doğurganmış. tabi paskalya yı çocuklara sevdirmek için okulda yumurtaları çok sanatsal şekilde boyuyorlar. geleneksel paskalya çocuk oyunu da şu: paskalya pazarı, nda paskalya tavşanı yumurtaların hepsini saklıyor, cocuklar da harıl harıl yumurta arıyorlar. sonra bulunca da eve götürebiliyorlar.
Yumurtaları renkli renkli boyama günü.
hz. isan'nın dirildiğine inanılan gündür. bu sene 1 nisan'da kutlanacaktır.
görsel
Bu yil 16 nisan pazar gunu. Eger kucuk bir kizin babasi iseniz;

görsel
bu yıl referandumla aynı güne yani 16 nisan'a gelmektedir. bir başka deyişle, referandumla alakalı oyunu geçen hafta vermiş bir birey olarak siz referandum stresi yaşarken, ben paskalya kutluyor olacağım.
biz ateistler kutlamayız
düşündümde la biz zaten hiç birini kutlamıyoz ki.
bir kurban bayramı değildir.
isa'nın dirildiği günü belirleme hususu, 8. yüzyıla kadar Doğu ve Batı kiliseleri arasında başlıca tartışma konularından biri oldu. Anadolu'daki Hıristiyanlar isa'nın çarmıha gerildiği günü, Yahudilerin Pesah (Hamursuz Bayramı) olarak kutladığı, baharın ilk dolunayından sonraki 14. gün (Yahudi Takvimi'ne göre 14 Nisan) olarak belirlediler. Diriliş gününü de haftanın hangi gününe geldiğine bakılmaksızın bundan iki gün sonrası, yani 16 Nisan olarak belirlediler. Ancak Yahudi Takvimi'nde de adı Nisan olan bu ay, günümüzde kullandığımız Gregoryen Takvimi'deki Nisan ayı ile örtüşmemektedir. Modern Mart ve Nisan aylarının bir kısmını kapsamaktadır. Batı Kiliselerinde ise isa'nın bir Pazar günü dirildiğine inanıldığı için, Yahudi 14 Nisan'ından sonraki ilk Pazar günü "Diriliş Günü" kabul edildi. Zamanla diğer kiliseler de bu geleneğe uydu ve kutlamalar Pazar günü yapılmaya başlandı. Günümüzde Quartodesiman (14ncü güncü) denen ve Diriliş gününü haftanın hangi gününe geldiğine bakmaksızın kutlayan kiliselerin sayısı oldukça azdır.
Yumurta boyanan bayramdır. * Yumurta aslında dirilişi sembolize ediyormuş. isa'nın öldükten sonra ki 3. Gün dirilip havarileri ve birçok insana gözüktüğü yazmaktadır Incil de. Ülkemizdeki Türk kiliseleri bugünü 'diriliş bayramı' adıyla kutlamaktadır. Bu yıl 5 Nisan da kutlandı. Bu bayram için incilde bulunan bir de referans yazalım tam olsun bari. *

(Matta/incil'in ilk bölümü/28:6 )
" O burada yok; söylemiş olduğu gibi dirildi. Gelin, O’nun yattığı yeri görün. "
Yumurtası güzel olan.
yarın itibari ile başlayacak olan bayramdır. yumurtalarımızı boyadık bekliyoruz efenim...

görsel
tadi guzel degildir.

Ilgilenenler icin bayram falan iste, ben bayrama degil damak tadima bakarim.
(bkz: st antuan katolik kilisesi) nde ayinine katıldığım bayram. Bir kez daha islama şükrettim.
Suan hollandada paskalya bayrami dun ve bugun tatil.Tatil disinda sacma sapan bayram.
yoğunluğu ermeni mahallesinde yaşadığım için aşure'den çok gelir bu bana. gerçi her iki dine + 7500 diğer dine saçma olarak baksam da höpürdetmekteyim.
tadı güzel değildir.

bence.
Bu seneki tarihi 20 nisan olan hristiyan bayrami .
Hristiyanların noel den sonra kutladığı en önemli gündür/bayramdır.

çocukluğumuzun renkli yumurta bayramı. toplanan yumurtaları boş arsalada tokuşturmak çok keyfliydi.
easter çöreğidir.
iştar çöreği yani.
Ha Hıdırellez, ha Paskalya'dir.
Aslında ikisi de pagan kutlamasıdır.
Bahar geldi diye bayram etmek anlamına gelir; ama Paskalya, Hıdırellez'den çoook daha da fazla dinle gerekçelendirilip efsanelendirilir.