bugün

Orhan daha iyi müzik yapar,Ferdi daha iyi söyler.
ikiside aynı bokun laciverdi.
burada önemli bir kriter var: fazıl say. fazıl say'ın gözünden bakıyorsak yoktur birbirlerinden farkları, ikisi de bir, ikisi de arabeskî yavşaklık ikonudur.

yok fazıl say'ı saymazsak ve normal insan gibi olaya bakarsak; orhan baba belirgin bir şekilde öne çıkar. müzik altyapısı çok daha sağlamdır, deneysel işlere girişmişliği vardır, cümle gençler ona tribute albümü, konseri yaparlar vs.

ancak ferdi'de de bunlar yok diye kenara itilesi değildir. o da zamanında kitleleri etkilemiştir. çukurova'nın bereketli topraklarının sesini tüm memlekete taşımıştır.
ikisinin de yeri ayrıdır.
orhan baba reis mertebesinde olup en kaliteli on türk sanatçı arasına girer.

ferdi tayfur ise orhan baba ile kapışamaz.

orhan baba her daim.
orhan gencebaya hangi sazları çalabiliyorsunuz diye sorulduğunda, teli olsun yeter cevabını verir.

orhan gencebaya orkestranız sizi terkederse ne yaparsınız diye sorulduğunda, zamanı çokca alacak olmasına rağmen enstrumanları tek tek kendim çalar kaydederim cevabını verir.

bu kısım önemli; orhan gencebay sadece ve sadece kendi bestelerini okur, eserlerinin aranjörlüğünü sadece ve sadece kendisi yapar, müzik yönetmenliğini sadece ve sadece kendisi yapar. o yüzden sikletinde türk müzisyen yoktur. güftelerinin ise %85i kendisine aittir.

orhan gencebaya abd mısır japonya türk ve israil ülkelerinin müzik otoritelerince müzik doktoru ünvanları verilmiştir.

orhan gencebayın 400 ünü kendi seslendirdiği 800 ü aşkın bestesi vardır. ve bu bestelerin yapısı oldukça karmaşık olup başlangıç seviyesi değildir.

orhan gencebay aynı zamanda prodüktördür. kendine ait 40 albümü olmasına rağmen içlerinde sezen aksu zeki müren erkin koray adnan şenses, neşe karaböcek, ferdi özbeğen ve daha bir çok sanatçılara ait 450 adet albüm de imzası vardır.

şimdilik bu kadar yeter adam gibi kıyaslamalarla gelin. *
sanat dedin mi orhan baba her turlu siker ama ferdi cok icten cok samimi amk.
Oğran gencebay diyenlerin müzik kültürü popstar ve batsin bu dünyadan ibarettir. net.

ferdi ile orhan'i yan yana getirmek bile, ferdi tayfur'a yapilan haksizliktir.

orhan gencebay ile cengiz kurtoglu'nu falan karsilastirmak daha dogrudur.
orhan gencebayın ezip geçeceği kıyaslama....
dünyanın sayılı müzik dehalarından biridir orhan gencebay. ki bunu en baba müzik bölümünün en sağlam profesörü ile dahi tartışabilecek kadar kendime güveniyorum. her neyse.

konservatuvar ve trt deki hocaları orhan gencebay ın yeteneğini hazmedememiş ve onun yaptığı müziğe arabesk deyip dışlamıştır. ve yıllarca bu böyle sürüp gitmiştir. orhan gencebay arabesk kavramını her zaman reddetmiştir. zaten yıllar sonra nida tüfekçi den ruhi su ya, alaaddin yavaşça dan, yıldırım gürses e bir çok üstad gencebay a o veya bu şekilde haksızlık ettiklerini itiraf etmişlerdir. zira yunan folkundan, ispanyol flamenkolara, amerikan countrylerinden, rapsodilere, mısır dan, çin seddine, en sağlam blues dan, en baba rock a kadar bir çok müzikal oluşumu eserlerinde kullanmıştır.

her neyse müthiş müzik kariyerine bir bakalım;

altı yaşında klagib batı müzisyeni emin tarakçı dan, keman ve mandolin dersleri alarak müziğe başladı.

"kara kaşlı esmerdi kim bilir kimi sevdi" isimli ilk ciddi bestesini 13 yaşında yaptı.

on üç yaşında, türk sanat müziği ve tambur eğitimine başladı.

on dört yaşında türk müziği' nin bütün makamlarına hakim olacak yeterliliğe ulaştı.

trt radyosu' nun düzenlediği bağlama sınavında, trt tarihinin en yüksek derecesini aldı.

dönemin müzik tutkunu her gencinin hayallerini süsleyen, istanbul konservatuvarı' ndan, özgür müzik yapamadığı gerekçesiyle ayrıldı.

erkin koray ile birlikte türk rockunun temelini attı. bir araya gelemeyiz adlı bestesiyle türkiye' nin ilk underground rock bestesini blues tarzı bağlama riffleri ile çaldı. bu eseri roll dergisi nde, "orhan blues" şeklinde tanımlandı.

erkin koray ile birlikte elektro bağlamayı icat etti ve bugünlere getiren, geliştiren isim oldu.

rüyasında bestelediği "yorgun gözler" adlı eserine kamuran akkor un kırkbeşliği için özel düzenleme yaptı, bu düzenleme vanity fair dergisindeki en iyi 10 american country şarkısı listesine girdi.

kervan plağı kurduğunda yirmidokuz yaşında olmasına rağmen, erkin koray, ajda pekkan, muazzez abacı, mustafa sağyaşar, ahmet özhan, kamuran akkor, semiha yankı, samime sanay, neşe karaböcek, bedia akartürk, nil burak, ziya taşkent, semiramis pekkan, ferdi özbeğen, gönül yazar, sezen aksu gibi dönemin müzik piyasasının en güçlü isimlerini, bu şirket çatısında toplamayı müzikal birikimi ile başardı.

batı müziği bağnazlarının iddia ettiğinin aksine, müziğinin temelinde sadece arap müziği formlarının olmadığını, eserlerindeki arap etkinliğinin toplamda yüzde onu geçmediğini, müziğinin temelinde, adriyatik ten, çin e kadar olan havzadaki hemen her tür müziğin özelliklerinin bulunabileceğini, daha 28 yaşındayken, "türkiye de klagib müziği benden iyi bilen yoktur." ben müziğimde tüm dünya müziği formlarını kullanırım müzik bağnaz olamaz dedi.

"sevemedim kara gözlüm" adlı bir türk sanat müziği bestesi yaptı. kırk küsür farklı sanatçı tarafından albümlerde seslendirildi ve bu bağlamda dünyada bir örneği daha çıkmadı.

30 yaşında notaları tersten dahi deşifre edebilecek, notasal bilgi derinliğine ulaştı.

40 yaşına geldiğinde bağlama, tambur, divane, hint çalgısı sitar, kazak çalgısı dombra başta olmak üzere tüm telli çalgılara virtüöz seviyesinde, ayrıca; tenor saksafon, keman, piyano, gitar, arp da dahil olmak üzere 40'a yakın enstrümanı icra edebilen bir müzisyen olmuştu.

yasalda 70, toplamda 300 milyonluk toplam albüm tirajıyla, "dünyanın en çok albüm satan sanatçıları" listesine girmeyi başaran tek türk sanatçı oldu.

led zeppelin grubu üyeleri, vanity fair dergisi' ne verdikleri röportajda; "müziğimizin altyapısını, ritm ve rifflerini aldığımız türk" diye bahsetti. ohio university de yazılan bir tez için konuşan jimmy page ona müziğin ilahı dedi.

abd-mısır-israil'in önde gelen üniversiteleriyle, hacettepe üniversitesi' nin ortaklaşa vermiş olduğu montu merit doktorasına sahip oldu.

hamburg müzik akademisinde derslere girmesi için yıllarca büyük paralar teklif edildi. müzikal üretimini aksatacağı gerekçesiyle hep reddetti.

enstrümantal uyarlılığı son derece yüksek olması ve içinden çıkılamayacak kadar girift bir armonik.tr.cr yapıya sahip olması sebebiyle 1991 yılında hacettepe üniversitesi devlet konservatuarı nda, incelemeye alınan, fakat, armonik.tr.cr yapısı hakkında, kesin bir yargı elde edilemeyen, inceleme ve icra amacıyla, berlin filarmoni orkestrası nın repertuvarına dahil edilen, "akşam güneşi" adlı eserin söz ve bestesine imza attı.

japon ve amerikan müzik bilimciler tarafından, canlı ses örneklerinin alınması ve bu ses örneklerinin, beş yıl boyunca müzik laboratuvarlarında incelenmesi yöntemiyle gerçekleştirilen, abcatt project e (abroad broadcasting carrier for turkish traditional arts), inceleme konusu oldu. aynı araştırmada, sesini bir enstrüman gibi kullanabildiği, yine bu sesin piyanodan çıkan 440 frekanslık la notasıyla aynı müzikal değerde olduğu ve canlı seslendirdiği eserlerdeki, ikibuçuk oktavlık denemelerinin, enstrümantal derecede başarılı olduğu sonucuna varılan,

doksanlı yılların ilk yarısından itibaren, itü türk müziği konservatuarı başta olmak üzere, bir çok konservatuvarda, bağlama etütlerine, kendine has tezene tekniği ve bağlama düzeninde yazdığı keman partisyonları ile inceleme konusu oldu.

"the ohio state university" tarih bölüm başkanı tarafından yazılan ve yale üniversitesi yayınlarından çıkacak olan, "türkiye, islam, milliyetçilik ve modernlik" adlı kitabın, kapağında; resminin, içeriğinde de; bazı kariyer bilgilerinin kullanılması için izin istendi.

ünlü metalci rob zombie; spookshow baby şarkısında gencebay'ın akma gözlerimden şarkısının rifflerini, led zeppelin grubu kashmir adlı şarkısında aşk pınarı şarkısının rifflerini kullandı. ortadoğu nun abdulhalim ve ümmü gülsümden sonra en büyük müzisyeni olarak gösterilen hany shaker aşk pınarı şarkısını okumak için özel izin istedi. ispanya israil ve yunanistan ın neredeyse tüm tanınan sanatçıları 70 li yıllarda gencebay şarkılarını albmlerine koydu. nile grubundan karl sanders istanbula geldi gencebay ı özel olarak ziyaret etti. keşke onun gibi bağlama çalabilseydim dedi.

diriliş adlı enstrümantal bestesi, hamburg üniversitesinde incelemeye ve müfredata alındı.

öyle besteler yaptı ki, bir şarkıya 2 dakikalık introlar, 2 dakikalık introlara, 5-6 farklı makam, 3-4 farklı usül, 10 larca farklı melodi sığdırdı. birbirini 10 saniyeden fazla takip eden melodileri hiç olmadı. hep bir varyasyon vardı müziğinde. onun için; onu gerçek manada bir kere dinlemeye başlayan, başka müzisyenlerin müzikleriye asla tatmin olmadı. ama maalesef hala kıymeti bilinmiyor kendisi müslüm gürses ferdi tayfur falan gibi yoz şarkıcılarla aynı kefeye konuyor dünya standartlarının çok çok üzerinde icra ettiği müziği, cahil kesim tarafından arabesk olarak adlandırılıyor.
http://www.youtube.com/wa...ture=youtube_gdata_player

Surdaki tartismayi izlersek neden orhan gencebay dedigimizi/ dendigini daha rahat anlayabilirsiniz.

Timur selcuk simdinin fazil sayi gibi oturmaktadir orda. Keza yilditim gurses sanat muziginin bir neferi olarak ordadir.

Gencebay ise yaratmak istedigi yeniturk muzigini temsilen ordadir. Sadece sanat muzigi degil halk muzigi bati muzigi arap muzigi, yano cok buyuk sentez muzigin, kendi muziginin temsilcisi olarak ordadir.
bu saatden sonra ferdi tayfur'un alacağı kesindir. orhan gencebay kırım türküyüm diye ortalarda dolanıp, bir numaralı türklük düşmanı akp ve pkk ortaklığına destek olarak sevenlerinin büyük bir bölümünü üzmüş, şaşkınlığa uğratmış ve hatta kaybetmişdir. birde zamanında vatan sağolsun diye şarkı yapmıştı. hey gidi günler hey...
(bkz: akil adamlar komisyonu)
orhan baba yanında ferdi tayfurun lafı olmaz.
http://www.youtube.com/watch?v=qlANqisE9a8

vs atmasınlar beraber söylesinler
tamam ikisi de babadır ikisi de bir tanedir ama orhan gencebay müzik dehasıdır. inanılmaz derecede introlarıyla olsun sololarıyla olsun kulağa çok hoş gelen eserleri vardır. ferdi tayfurun da çok güzel şarkıları vardır. ama orhan gencebay parçaları kalite kokar. ama orhan gencebay konser vermezken ferdi tayfur o konuda orhan gencebayı ağlatır. yine de ne olursa olsun bence orhan gencebay bir iki adım öndedir her zaman.
(bkz: orhan baba)
Ferdi Tayfur bir numaradır.
iki damar operasyonu müzik adami. kiyas yapma dinle geç.
Fb GS rekabeti gibi kadim rekabet. Her tarafı orhan veya ferdi (asla ikisi bir arada değil) resimleri dolu eski istanbul reno minibüslerini Üniversiteliler bile bilmez.
ferdi tayfur siker atar . orhan kencebay gibi iktidar yalakası olmamıştır. çok yaşa halkçı ferdi baba.
orhan bencegay ferdiyi siz dusunun.
olaya müzikalite açısından bakarsak, orhan gencebay ferdi tayfur' a göre birkaç gömlek üstündür. orhan gencebay' ın çoğu eseri senfoni orkestrası dinliyormuşsunuz hissiyatı yaratır. ancak ferdi tayfur' un sesiyle şarkılarına kattığı duygu bambaşkadır ve hatta bazen bu duygu müziğin önüne geçerek sizi sarıp sarmalar.

diğer boyutuyla bakarsak, yani müzik dışında... orhan gencebay' ın son zamanlarda iktidarın uşağı misali çözüm sürecinin akil adamları arasında olmasını pek içime sindiremedim. sanatçı elbetteki siyasetin içinde de olmalıdır ama şahsi kanaatim, sanatçı muhaliftir iktidar yanlısı değil. çözüm sürecine karşı değilim ancak çözüm sürecinde kullanılan akil adamlık vs gibi şeyler sadece oyalamaca. herkesin bildiği sorunları güzide hükümetimiz bilmiyor mu sanki de akil adamlara ihtiyaç duyuyor. ve orhan gencebay gibi değerli sanatçılarımız, bilim insanlarımız da bu oyalamacaya alet oluyor.

konu saptı biraz lakin böyle işte...
her ikisi baritondur fakat ferdi tayfur tenöre yakın baritondur. Sesi bana hiç tenör gibi gelmiyor.
gencebay her ne kadar arabesk türk halk müziği öncülerinden olsa da sosyete takılır gösterişi sever ferdi tayfur ise daha halktandır aşk acısını bilir. ferdi dinleyen daha çok anadolu çocuğudur. çoğu kişinin orhan gencebay diyeceğini biliyorum. ama ferdi babanın yeri her zaman ayrıdır bana göre.
ferdi baba'nın gencebay'ı alt edeceği versus.