bugün

Paleozoyik zamanın ikinci dönemidir. Günümüzden 488 milyon yıl önce başlar, 45 milyon yıl boyunca sürer ve günümüzden 443 milyon yıl önce sona erer. Bu dönemde güney yarımkürede toplanmış olan karalar iki farklı yöne doğru hareket etmeye başladılar. Tüm ordovisiyen dönemi boyunca iklim ılıman ve yağışlıdır. Geniş alanlarda sığ denizler yer almaktadır. Farklı çevresel koşullar farklı türlerin ortaya çıkmasına olanak verir. Midyeler, yosun hayvancıkları, mercanlar, deniz laleleri, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları bu dönemde evrimleşmiştir.

Ordovisiyen döneminin sonlarına doğru, gondvana'nın güney kutbuna doğru hareketi, ekvator bölgesinden güney kutbuna yönelen sıcak su akıntılarını engellemiştir. Güney kutbunu ılıman hale getiren bu akıntılar olmayınca da güney kutbunda yüzlerce metre kalınlığında buzlar oluşmuştur. Bu buzlanma iklimi sertleştirirken bir yandan sığ denizlerin yok olmasına, sığ denizlerin yok olması da burada yaşayan bir çok canlı türünün ortadan kalkmasına neden olmuştur.
Tatlı sulardaki ilk omurgalılar

ilk çenesiz balıklar
Zırhlı balıklar
Denizlerde yaşayan omurgasız hayvanların çeşitlenmesi
Bitkilerin ve eklembacaklıların karaya çıkışı

Bu devirde denizlerde yaşayan omurgasız hayvanlarda büyük çeşitlenmeler görüldü. Göllerdeki omurgalı hayat, çenesiz balıklar ile yavaş yavaş çeşitlenmeye başladı. ilk kez bu zamanda gövdelerinin büyük bir kısmı kemik levhalarla kaplı, yassı şekilli zırhlı balıklar ortaya çıktı. Dış iskeletli (kavkılı) deniz hayvanlarına ait aile sayısı Kambriyen sonunda 150 iken, Ordovisiyen'deki uyumsal açılımın ardından 400'e çıktı. Bu devirde görülen yeni gruplardan bazıları; midyeler, yosun hayvancıkları, stromatoporoidler, mercanlar, deniz laleleri, deniz kestaneleri ve deniz yıldızlarıdır. Ayrıca articulat (eklemli) dallıbacaklılar bu devirde sayıca ve çeşitlikçe patlama yaşadı. Bunlardan en yaygını 70 cm'lik dev deniz akrepleriydi.

Ordovisiyen'in en göze çarpan olayı, çok hücreli yaşamın denizlerden karalara göçüdür.