bugün

Hristiyanların kutladığı en önemli dini günlerden biri.

Happy Christmas
Uyuma bayramı.ewed
Yılbaşıyla karıştırılan hıristiyan bayramı.
kutsal doğuş. saatler kalmıştır.

şimdiden mutlu noeller.
28 senedir, belçika da yaşıyorum noel babanın hiç bir gavurun evine girdiğini görmedim. ha carrefour, blokker, wibra gibi firmalar bir hafta boyunca kendi mağzaların da noel babayı gezdiriyorlar o başka. ayın yirmidördünde aile masaya kurulur, baba ve anne şarap içerler bi güzel, çocuklar eğlenirler ve sonra babanın aldığı hediyeleri açarlar ve gece biter.
bizim müslümanlar, islamı tam bilseler her gece böyle ailenle keyifli vakit geçirmek zorundasın aslında, çocuklarına, eşine hediye falan almalısın. kişinin evine aldığı sadakadır. bu ne güzel bir din, bilene.
hristiyanlarca "isa'nın yaşgünü" niyetine kutlansa da aslında iskandinav paganizmi kaynaklı bir bayramdır. gecenin en uzun olduğu gün olarak hesap edilmiştir ve "güne dönüş" gibi bir durumdur.

amerikan dizilerinin neredeyse tümünün ara verdiği dönemdir bir de. noel-yılbaşı arasında neredeyse hiçbir dizi yayınlanmaz. hep bu ikisiyle ilgili salak salak filmler yayınlanır. biz de türkiye'de sıkıntıdan patlarız. neyse ki behzat ç var.

ekleme: ohaa a.q. kim niye eksiledi lan bunu? sözlük'te katolik yobazlar mı var?
Hıristiyan inancına göre, hz isa' nın doğum günüdür.
Kutsaldır.

Dünyanın en renkli, eğlenceli, ışıl ışıl, şıkır şıkır, hediyeler, aile yemekleri..vs gibi sempatik ritüellerle kutlanır.

Hem Isa' ya olan sevgilerinden dem vururken, öte yandan yeni bir yılın gelişini kutlayarak, güzel temennilerde bulunurlar.

Bizler olayın salt ikinci kısmıyla ilgilenerek, yeni yılın gelişini kutlarız.
Lakin tabii ki, Isa'ya da saygı duyarız, her kutsala duyduğumuz gibi.

Sözlükteki tüm hırıstiyan yazarların noelleri kutlu olsun!
Noel kelimesi Latin dilindeki Natalis'den (Doğum) gelmektedir. isa Mesih'in doğumunu müjdeleyen bir bayramdır. Katolik, Rum Ortodoks ve Süryani Kiliseleri; Kutsal Doğuş'u 25 Aralık'ta kutlarlar. Batı ülkelerinde Noel (kutsal doğuş) ve yılbaşı tatilleri birleştirildiği için, Hristiyan olmayan toplumlarda 31 Aralık kutlamaları dini bir bayram sanılmakta ve yanlış yorumlanmaktadır.
çok başarılı bir tasvirini joost Lagendijk'in yaptığı kavram.

"Bugünün Türkiye'de sıradan bir pazar olduğunu fark etmek tuhaf. 2010'un son pazarı olması dışında bir özelliği yok, oysa Avrupa'nın geri kalanında Noel'in ikinci günü, yani herkes için özel bir gün.

Benim gibi iki dünya arasında mekik dokumuyorsanız, bu gibi farklılıkların ayrımına pek varmıyorsunuz. Türkiye'de yaşıyorum ve çalışıyorum, fakat Hollanda'da da kuvvetli köklerim ve aile bağlarım var.

Geçen hafta saç tıraşı için gittiğim Taksim'deki berberimin, bana 'Hayırlı Noeller' dilediğini duymak pek hoştu. Bana nezaket göstermek istediğinden eminim, fakat onun için Noel dünyanın başka bir köşesinde vuku bulan ve sadece klasik Amerikan filmlerindeki meşhur şarkılardan ve süslenmiş büyük Noel ağaçlarından bildiği bir olay. Türklerin büyük kısmı gibi berberimin de Avrupalıların, keza Amerikalılarla Kanadalıların çoğunluğunun hissettiği türden özel bir Noel duygusu yok, zaten olmasını da bekleyemezsiniz.

Altmışlarda büyüme çağımdayken Noel hâlâ dinle epey bağlantılı bir olaydı. 25 Aralık, Hıristiyanlığın merkezindeki figür olan Hazreti isa'nın gerçek doğum günüydü. Ailecek Noel arefesinde kiliseye gider ve ebeveynlerimin güçlü bir aidiyet duyduğu dinin tarihindeki bu hayati önemde olayı kutlamak için ilahiler söylerdik. 45 yıl sonra bile, beni ve diğer bütün Hıristiyanları korumak için doğmuş küçük bir çocukla ilgili o kuvvetli şarkıların çoğunu hâlâ hatırlayabiliyorum. Kiliseye giden o cemaate ait olmak size güzel bir duygu verirdi, zira ayine Noel'le ilgili her tür simgenin dört bir taraftaki ulvi varlığı eşlik ederdi: Işıklarla dolu ağaçlar, çocuk isa'nın yattığı beşik ve çevresinde anne-babası, yeşil dallar, çanlar ve bazı küçük armağanlar. Hıristiyanların 25 ve 26 Aralık'taki kutlamalarında dinleriyle ilgisi olmayan birçok geleneği ve pratiği birbirine bağladığını ancak çok sonraları idrak ettim. Ağaçlar, her daim yeşil dallar, kışın ortasında günlerin uzamaya başladığını gösteren ışıklar... Bunların hepsinde Hıristiyanlık öncesine ait pagan geleneklerinin güçlü izleri vardı ve karanlığın ortasında yepyeni bir hayatın doğduğuna ve sizin de zuhur eden bu kurtuluş hikâyesinin parçası olduğunuza dair sarsıcı bir duygu yaratmak için zekice işin içine katılmışlardı.

Bu satırları yazarken melankoli ve nostalji ağırlığını hissettiriyor. Şahsen benim için bu, hâlâ güzel hatıraları akla getirebilen bir mazi. Fakat o günler geride kaldı. Artık kiliseye gitmiyorum ve daha temel düzeyde, ister Hıristiyanlık ister başka bir inanç olsun, dinin bugün benim için önemli olan sorulara ikna edici cevapları olduğuna artık inanmıyorum.

Fakat Noel duygusu hiç kaybolmuyor. Şu an Hollanda'dayım ve ışıklardan, ağaçlardan ve eski dinî şarkıların modern versiyonlarından hâlâ keyif alıyorum. Ama şu günlerde daha da önemli olan şey, aileyle ve dostlarla bir araya gelmek, yiyip içmek, gitmekle ve gelmekte olan yılı konuşup tartışmak. Son 50 yıldır Noel'in ticarileştirilmesine ve bugün birçok Avrupalı için Noel'in mümkün olduğunca fazla tüketmek anlamı taşımasına rağmen o paha biçilmez tefekkür anları hâlâ varlığını sürdürüyor ve ister inansın ister inanmasın, birçok insan için önem taşıyor.

Bence Noel en iyi Müslüman dünyasının Ramazan Bayramı'yla kıyaslanabilir. Birlikte oturup sevdiklerinizle yiyip içme vakti; insanın kendi içinde derin düşüncelere dalması için en uygun vakit. inançlı Müslümanlar için özel, fakat dinî duygularla hiç bağ kurmamış veya çok zayıf bağı olan insanlar tarafından da farklı bir vakit olarak görülüyor. Bunlar, her uygarlığın topluluk ruhunu vurgulamak ve tefekkürü teşvik etmek için yarattığı vesileler. Bireyselleşmenin ve ortak hedeflere yönelik artan şüpheciliğin bu gelenekleri zayıflattığı ve insanın bunlarsız da yaşayabileceği izlenimini yarattığı modern toplumlarda bu vesileler giderek seyrekleşiyor.

Hollanda'da Noel, Türkiye'de Bayram. Her ikisinin de parçası olmaktan çok mutluyum. Güzel hatıraları sevgiyle yâd etmek ve geleceğe dair yeni planlar yapmak için. j.lagendijk@zaman.com.tr"
bence en renkli ve sevimli bayram. hıristiyanları sevmiyoruz diye noeli kötülemek saçmalık, beni çok gibi etkiliyor noel ikonları, hediyelikleri, ağaçları..
tüm hristiyan yazarlarımızın noel i kutlu olsun...
Yilin en neseli gunu.

Ben kadehimi babaannemin etegine dusurene kadar gayet neseli sarkilar soyluyorduk. Annemle bakisip kardesimin salatadaki peynirleri ayirmasiyla dalga geciyorduk. Babam pirasayi taparcasina sevdigini ve garip fikralarini anlattiginda sevimli suratina bakip guluyorduk.

sonra sol elimle devirdim kadehimi yanlislikla. O da ojemin rengini babaanneme gostermek icin. Elimi cevirivermisim. Koyu yesil etegi bastan basa kahverengi oldu. Onceden altin sarisifakat su an kar beyazi saclarini geri atarken zaman durdu sandim yeminle. Onemli degil diyip guldu sonra, tam bir diktatordur ya da didaktik miydi.s kendisinden boyle bir tepki beklemiyordum cok korktum. Neyse ki en acik ten rengine sahip, dolayisiyla en sevdigi torunuyum.

Irkcidir kendisi. Ama yazarken fark ettim de cok seviyorum, tam bir bitch. Bu kendi deyimi. Bana vermeyi gelenek haline getirdigi bir tavsiye: "do not be mean, just be bitch." Kadin hakli. Gun hala guzel. Yemek hala neseli.
Müslümanların kutlayıp kutlamaması için tartışmlara sebep olan gün.

Bu duruma son noktayı koyan yazı için bkz(#26189630)
ingilterede buyuk torenlerle kutlanan cok ozel gun.
Yılbaşı agacimi kurdum noel babayı bekliyorum hediyemi yarın bırakmış olur inşallah.