bugün
- imamoğlu abd ingiliz ve almanların bir projesiydi9
- maaşla çalışıp ben alfayım diyen erkek6
- çocuğa yabancı isimler vermek6
- dekolteli çalışan arayan şirketin iş ilanı3
- aylık 283 bin lira iyi para mıdır sorunsalı3
- son 20 yılın en gıcık lafı15
- lgs de 5 yanlış yapan kızı annesinin zorbalaması7
- dünya kupasında takımları karıştıran spiker2
- havalar da ısındı10
- hep kendini suçlamak12
- 15 haziran 2026 belçika mısır maçı12
- futbol12
- eşini aldatan birini görünce yapılması gereken şey3
- ona bir şey söyle19
- 10 yıl sonraki haline bir mesaj bırak7
- aipac'tan iran müzakelerinde israil saldırı hakkı3
- kılıçdarı destekleyen sanatçılar9
- yayını geren padişaha ok mu nok mu diyen yeniçeri3
- winamp msn messenger half life windows 984
- kız arkadaşının giyimine karışmayan erkek22
- 2026 dünya kupası8
- yeni biriyle tanışmak5
- kuran-ı kerim3
- obsesif kompülsif kişilik bozukluğu2
- arkadaşlar bakar mısınız10
- günün şiiri6
- 16 haziran 2026 iran yeni zelanda maçı11
- abd'nin b52 bombardıman uçağının düşmesi2
- en iyi süper kahraman dizisi2
- güzel ayaklar mevsiminin gelmesi2
- hangi manifest kızısın10
- yalnız yaşamak12
- hazır mantı6
- sözlük içi etkileşimin düşük olması3
- güne bir şarkı bırak6
- kıyametin yaklaşıyor olduğu gerçeği6
- 14 haziran 2026 avustralya türkiye maçı58
- true'ya arkadan sahip olmak15
- mısır2
- belçika2
- 15 haziran 2026 ispanya yeşil burun adaları maçı13
- sigarayı tersten yakmak4
- yks'ye öylesine girmek2
- kadın olsaydım çok açık giyerdim22
- kabe'deki skandal izdiham görüntüsü2
- adolf hitler'in 6 milyon yahudi öldürdüğü yalanı4
- allah2
- araplaşmış türkler3
- yapay zeka ile kod yazmanın getirdiği tembellik2
- yanlız o hareketi yalnış yapıyorsun4
Huzurlu bir yaşam ve olgun bir duruş için, Terbiye edilmesi, özenle törpülenmesi gerekendir.
Dünyevi zevkleri konu alır.
Dünyevi zevkleri konu alır.
insanın içindeki şeytan. olanca gücüyle kötülüğü emreder. allah'ın merhamet ettikleri hariç. iblis'ten kötü.
Muammaya buyurun!
"Kul ile Rabbi arasında nefisten başka örtü olmadığı gibi Allah'a da Allah'tan başka visal (ulaşım yolu) yoktur. Nefse karşı nefisle değil Allah'ın vasıtası ile mücadele edilir."
/ibn Abbâd
"Kul ile Rabbi arasında nefisten başka örtü olmadığı gibi Allah'a da Allah'tan başka visal (ulaşım yolu) yoktur. Nefse karşı nefisle değil Allah'ın vasıtası ile mücadele edilir."
/ibn Abbâd
“Nefsinin kontrolü altına girmiş olan kişi, onun azgın isteklerinde hoşlanmaya mahkûm olmuş, onun yanılgılar zindanında tutuklanmış ve kalbini faydalı şeylerden mahrum etmiş olur.”
imam Gazâlî
Kendi nefsine galip gelen, bütün âlemi hükmü altına alır. Nizâmî
“Nefsinden gördüğü şeyleri iyi sanan ayıplarını göremez. Ancak nefsinin ayıplarını arayan, ondan gelen şeyleri elekten geçiren kendi kusurlarını bulur ve görür.” Nisaburi
“iyilikte her düşmanı dost edinebilirsin, oysa nefsin ona iyilik ettikçe düşmanlığını arttırır.”
Sadi
“Nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.”
imam Gazâlî
Kendi nefsine galip gelen, bütün âlemi hükmü altına alır. Nizâmî
“Nefsinden gördüğü şeyleri iyi sanan ayıplarını göremez. Ancak nefsinin ayıplarını arayan, ondan gelen şeyleri elekten geçiren kendi kusurlarını bulur ve görür.” Nisaburi
“iyilikte her düşmanı dost edinebilirsin, oysa nefsin ona iyilik ettikçe düşmanlığını arttırır.”
Sadi
“Nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.”
nefsinin mağlûbu olan kimsenin bâtını akreb tabiatındadır, onun ahlâkı ve huyu, dâima selâmet-i sadr sahibi olan kimseleri incitmektir.
kamil olmanın ilk dersi insanın incitmemesi üzerinedir... incitmemek kolaydır, peki ya incinmemek?
âşık der incitenden
incinme incitenden
kemâlde noksan imiş
incinen incitenden.
alvarlı efe hazret, ne güzel söylemiş. incinmemek meselesi üzerine.. incinmek, ateş nesebindendir. tıpkı kızmak, öfkelenmek hatta kin tutmak gibi... ateşi söndürmek içün beni inciten herkesi affedip, azade ettim.
uçun ey kuşlar, bugün nefs putuna karşı kendimi de azade ettim.
kamil olmanın ilk dersi insanın incitmemesi üzerinedir... incitmemek kolaydır, peki ya incinmemek?
âşık der incitenden
incinme incitenden
kemâlde noksan imiş
incinen incitenden.
alvarlı efe hazret, ne güzel söylemiş. incinmemek meselesi üzerine.. incinmek, ateş nesebindendir. tıpkı kızmak, öfkelenmek hatta kin tutmak gibi... ateşi söndürmek içün beni inciten herkesi affedip, azade ettim.
uçun ey kuşlar, bugün nefs putuna karşı kendimi de azade ettim.
Merkez. Osmanlı zamanında Bir yönetim biriminin en önemli yerleşim yerine nefs denirdi. Örneğin nefs-i Maraş, bu sancağın yönetim merkezi olan kentti. Birbirine yakın ve tek muhtara bağlı köylerden ortadakine de bu ad verilirdi.
#osmanlıimparatorluğu
#osmanli
#osmanlıimparatorluğu
#osmanli
Daima kötülüğü arzu eden bir canlı varlık.
(bkz: tin)
nefs için antik yunan hatta, maddi bir cevher olarak görenler: thales'e göre su, Aneximenes'e göre hava, herakleitos'a göre ise ateştir.
terbiye edilmesi gereken içsel düşman aslında. nefs öyle bir şey ki hakim olunca bile peşini bırakmadığını bilmeli insan. büyümenin zorluğu karşısında ezilmemek gerek. bunlar neden var diye isyan etmeden, dua ederek.
Evet nefsini beğenen ve nefsine itimad eden, bedbahttır. Nefsinin ayıbını gören, bahtiyardır.
Risale-i Nur / Mektubat Kitabı - 329.Sayfa
Risale-i Nur / Mektubat Kitabı - 329.Sayfa
nefsine hakim olmak deyiminde geçen kelime.
(bkz: nefis) olmasın o?
Ey gaflete dalıp ve bu hayatı tatlı görüp ve âhireti unutup, dünyaya talib bedbaht nefsim! Bilir misin neye benzersin? Deve kuşuna... Avcıyı görür, uçamıyor; başını kuma sokuyor, tâ avcı onu görmesin. Koca gövdesi dışarda. Avcı görür. Yalnız o, gözünü kum içinde kapamış, görmez.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar