bugün

mermi nin ateşlendiği yerden, silahtan çıkıp fırladığı ağıza kadar olan kısım olmakla birlikte genellikle merminin silahtan çıktığı yer olarak bilinir. ayrıca, bıçak, kılıç vb. aletlerin keskin olan kısmına da namlu denilirse de bu pek bilinmez.
(bkz: namlu ucunda kadınlar)*
yivli ve yivsiz olmak üzere ikiye ayrılır.

yivsiz namlular av tüfeği gibi silahlarda kullanılırken, yivli namlular tabanca ve harp silahları gibi silahlarda kullanılır.
mermi çekirdeğine hız, dönüş ve yön vererek hedefe göndermeye yarayan içi boş madeni boru. namlu içerisinde (kaval namlulu av tüfekleri hariç) helezon şekilde uzayan oyuntu (yiv) ve çıkıntılar (set) vardır. namlu, sabit veya hareketli olabilir. sökülüp takılmalarda da çıkar veya çıkmazlar. namlular krom, nikel, karbon ve çelikten üretilir.

yiv-setler; çekirdeğin kendi ekseni etrafında dönüşüne imkan verirler. böylece havayı burguvari delmesi, atış menzilinin uzaması, çekirdeğin hedefe uç kısmıyla intikali, teması ve delme gücünün artması yiv-setler aracılığı ile olur.
setler aşınırsa; çekirdeğin namludan çıkış hızı düşer, menzil kısalır, çekirdek kendi ekseni etrafındaki turunu tamamlayamaz. hedefe takla atarak yaklaşır, hedefe ucu ile değil de herhangi bir yanı ile temas edeceğinden nüfuz gücü ile deliciliği azalır. ayrıca dengesiz aşınmalar nişanda sapmalara yol acar.

namlunun ömrünü uzatmak için; atışları takiben namlu içinin önce tel fırça ile, sonra bez veya benzerleri ile silinip temizlenmesi daha sonra hafifçe yağlanması (hafif yağlı bezin namlu içinden geçirilmesi) gerekir. fabrikasyon ve eşdeğer kalitede mermi kullanılması gerekir.

bos kovanlar toplanarak yapılan el dolgusu fişeklerde çekirdek madeni çok sert, çapları uygunsuz ve hatalı olması nedeni ile setler kısa surede ve anormal bir biçimde aşınırlar. hatta namluda şişkinlik ve parçalanmalara sebep olabilirler.
fişeklerdeki (fabrikasyon veya el yapımı) imal hataları, rutubetli, nemli yerlerdeki kotu muhafaza gibi nedenlerle, ateşleme yeterli olmaz, patlamayı takiben çekirdek namluyu terk etmeden namlu içinde kalabilir. namlu içinde kaldığı fark edilmez ve ikinci ateşleme yapılırsa namluda şişkinlik ve parçalanma olabilir.
(bkz: yiv)
(bkz: set)
(bkz: rayyür)
(bkz: balistik)
doğrultulan şey.
Bir azizin göz tasviri.

"Gözlerim nemli değil,
Gözlerim namlu."
Adaletin ucunda oldugu sey.