bugün

Bir konuda bilgi verirken veya bir gerçeği savunurken, türlü kanıtlardan faydalanan,bunları bilimsel biçimde inceleyen gazete ve dergi yazılarına denir.
Tarihsel ve Kullanımsal Olarak Makale
--

Makale türü, edebiyatımıza tanzimat döneminde gazete ile birlikte Batı'dan giren bir türdür. Düşünce yazıları içinde en ağırbaşlı ve en zor olan tür makaledir. Makalenin amacı bilgi vermektir ama bu bilgi ansiklopedik bilgilerden çok farklıdır. Ansiklopedik bilgide, tanıtma, açıklama, sıralama gibi kendiliğinden kesinleşmiş olma özellikleri vardır. Oysa makalede kişilik sezinleten bir anlatım, bir yorum ve inandırma eğilimi, bir amaç vardır.

Bilim ve kültür alanında yazılan makaleler, sınırlı bir kültür kesimine ulaşmayı amaçladığından bu makalelerde daha bilimsel bir dil kullanılır.

Günlük gazetelerde yer alan makalelerde konular güncel olaylardan seçilirler, geniş halk kitlelerine ulaşmak amaçladığından, yazar, dilini daha açık, daha popüler ve daha anlaşılır bir düzeyde tutar, özel terimler kullanmaktan kaçınır.

Amaç, okuyucuları herhangi bir konuda aydınlatmak, onlara bu konuları örneklerle ulaştırabilmektir.

Özetle Makale, kalıcı konular üzerine yazılan, ağırbaşlı, doğruluğuna inandırıcı, kanıtlayıcı, çoğu bilimsel yazıların oluşturduğu türdür.
genel olarak makale düzeni*
--

Makaleler, biçim yönünden, düşünce planıyla yazılırlar. Düşünce planıyla bahsedilmek istenen 3 ana noktadır: Giriş, Gelişme, Sonuç.

Giriş bölümünde sorun ile konu tanıtılır. Düşünceyle alakalı olgular okuyucunun kafasında işlenerek okuyucu ileri bölümlere hazırlanır.

Yazar, işlenecek tema hakkında temel bir kaynak oluşturacak bilgiyi verir. Bu bilgi genellikle yazı boyunca gerekecek bir bilgi olacağından, elden geldiğince akılda kalacak şekilde sunmaya gayret eder. Daha da özele inerek, olay hakkında detaylı tespitlerde bulunup olayı adlandırır. Kısacası alt-olay hakkında da giriş yapılmış olur.

Gelişme bölümünde konuyu, soruyu aydınlatan, doğrulayan örnekler verilir, düşünceler açıklanır.

Düşüncenin geliştirileceği yönde ilk bilgiler nesnel bir dille verilerek, adeta gelişmeye giriş yapılır. Meselenin arka planının incelenmesine de yer verilerek olayın nereden gelip nereye gittiği hakkında okuyucuya daha özel bilgiler sunulması amaçlanır. Gelişmede yer alan diğer hususların etkileri hakkında bilgi verilir.
Son bölümünde ise, konu üzerinde varılan ve yazarca savunulan görüşün kısaca neden savunulduğuna atıflarda bulunan yargı belirten sonuç yazılır.

Yazar, savunduğu görüşün gerekliliğini belirten ve daha önce de giriş ve geliştirme uygulamaları yapmış olduğu olgulara vurgu yaparak sonuç kısmını tüm yazıyı bağlayacak ve yargısını belirtecek şekilde bitirir.*
Anlatımsal ve içeriksel Yönleriyle Makale
--

Anlatım yönünde makaleler en ağırbaşlı düşünce yazılarıdır. Söyleşilerde yer alan günlük konuşma sözcükleri senli benli anlatım makalede bulunmaz. Makalede bilim dilinin sözcükleri yer alır.anlatım kesin anlam taşır, açıktır, anlaşılır bir niteliktedir.

Öz yönünden, sanatsal konular, politik, toplumsal, bilimsel sorunlar ele alınarak derinliğine incelenir, savunulur. Günlük olaylar ele alınarak yurt sorunlarına değinilebilir. Bu konuların tümünde bir bilgi verme vardır. Bir görüş savunulmaktadır.
Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara denir.
köşe yazılara verilen isimdir tanzimat döneminde edebiyatımıza girmiştir.onu fıkradan ayıran özelliği ispatlanma kaygısının olmasıdır.
Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik ve toplumsal konuları açıklayıcı
veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazısı.*
(bkz: köşe yazısı)
ing. article
alm. aufsatz
yazılması son derece zordur.
hayatımın en sıkıntı çektiğim dönemi makale için uğraştığım anlardır. benim için en zor şey makale yazmaktır. ondan daha zor bişey varsa o da iki tane makale yazmaktır. ondan da kötü bişey varsa yazmak zorunda olmaktır. ondan daha iğrenç bişey varsa makale yazamamaktır. çok sıkılıyorum. karşımda şu an aziz var. sevmiyorum lan azizi. ama aslında iyi biri. demin pijamasını verdi bana. giymedim. kokladım ve bıraktım. mutfakta da nescafe var. üşeniyorum. üşüyorum da. doğalgazı kapattık. kol gibi fatura girer yoksa. eskiden gündüz kapatıp gece açıyorduk,şimdi ise gece kapatıp gündüz de kapatıyoruz. böyle daha ucuz. azizin pijamasını giyiyorum şimdi. üstüne de pantolonu giyip nescafe içmeye gidecem. sigara da içebilirim ama makale yazmicam. zaten çorabım kokuyor. aziz uyudu şimdi. en iyisi azizi öpüp makaleye başlamak. canım sıkılıyor.
gazete ve dergilerde, okuyucuya bilgi vermek ve bilgilerden yola çıkarak bir düşünceyi savunmak ya da desteklemek amacıyla yazılan yazılara makale adı verilir.
(bkz: makale aranıyor duyuruları)
sabahlamak, kahve ve ilerleyen miyop.
Herhangi bir konuda bir düşünceyi, bir görüşü açıklamak, savunmak ya da bilgi vermek amacıyla yazılır. Denemenin tersine makalede kanıtlara,belgelere dayanmak ve bir sonuca varmak gerekir. Türkiye'de ilk makaleler Tanzimat Döneminde gazetelerle birlikte görülmüştür. Türün öncüsü Tercüman-ı Ahval'deki * makaleleriyle Şinasi'dir.
Makale, ispatlama amacı güdülerek yazılan yazılardır. http://www.makalekafe.com sitesi örnek bir makale sitesidir.
Bir konuda bilgi verirken ya da bir gerçeği savunurken türlü kanıtlardan faydalanan, bilimsel biçimde inceleyen gazete ve dergi yazılarına denir.
Yazılış amacı insanlara ve insanlığa faydalı olmaktır. Bu tür amaçlarla yazılmayan makaleler yazarların cahilliğindendir, keşke ölseler.
çok amaçlı yazım amacı vardır. kimisi gazete için yazar, kimisi bir bülten için, kimisi akademik araştırma için kimisi de internet sitesi için.
Bir düşünceyi kanıtlarlarla ortaya koyan bilimsel içerikli metinlerdir. Bu aralar okumaya doyamıyoruz efendim. Dönem başından beri biriken makaleleri mi yoksa herkesin özetini çoktan bitirdiği ama benim son bir hafta kaldığını öğrenince bugün başına geçip tarlası yanmış köylü pozuyla uzun uzun bakıştığım makaleyi mi bir de buna ilaveten yazılması beklenen araştırma makalesini mi hangisini söyleyeyim ey sözlük.
Yazmaya konu bulamadığım yazı türüdür.
Alanında uzman kişiler tarafından yazılan; delil, bilgi, belge ve kaynaklardan yararlanılan ve sonucunda kesin yargılara ulaşılan yazı türüdür. Bilgi vermek; bir düşünceyi, bir tezi savunmak amacıyla derinlemesine yazılır. Ele alınan konu örnekler ve belgelerle ispatlanmaya çalışılır. Günlük ve evrensel konularda yazılabilir. Temel ögesi fikirdir. Bilimsel ve ciddi bir üslupla yazılır. Yazar düşünceyi savunur, benimsetmeye çalışır. Dil göndergesel işlevde kullanılır. Öne sürülen yargılar nesnel verilerle güçlendirilir.
objektif ve bilimsel bir şekilde yazılan bir konu hakkında açıklama, bilgi verme ve sorgulama amacı taşıyan metin türü çeşidi.
bazı makaleler hipotezlerini kurarken gerekli altyapıyı iyi kuramazlar, kullandıkları metodoloji de leş olunca ne yazık ki hipoteziyle alakası bile olmayan sonuç bile diyemeyeceğimiz bir yazı kümesi ortaya çıkar. tartışma bölümünde neyi tartıştığı bile anlaşılamaz. bulguları okurken acaba başka makalelerdeki tablolar mı yorumlandı sorusu bile aklınıza gelebilir. harcadığınız vakte üzülürsünüz, giden gitmiştir.