bugün

sıvılaştırılmış petrol gazı.
liquid
petrol
gasoline.*
ısıtma, ısınma ve aydınlatma gibi alanlarda kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
renksiz ve kokusuzdur.

Liquified Petroleum Gas
doğrusu buymuş. notrinova'ya saygılar.
Bir türk tarafından (kim olabilirki) ısrarla ferrari gibi bir arabaya takılmak istenen motor cinsinin enerji kaynağıdır.
ÇEŞiTLi MATERYALLERLE * * iMAL ETMEYE ÇALIŞTIĞIM DOLUM SIRASINDA BAŞARISIZLIK YAŞADIĞIM GAZ...
normal şartlar altında yoğunluğu havadan ağır olan, bu sebeple herhangi bir kaçak durumunda bir süpürge ile yerden yelpazelenerek tahliye edilmesi gereken gaz.
arabasında kullananların yanında fazladan bir itfaiye bulunması gereken tehlikeli olabilecek bir yakıt çeşidi.
artık toplumlara, ırklara, kişilere de takılan ve ideolojilerin, fikirlerin, inancların da yonunu belirliyen hede.
yeni geliştirilen sıralı sistem teknolojisi ile enjeksiyonlu otomobillerde performans kaybı olmaksızın %50 civarında yakıt ekenomisi sağlayan, uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilen yakıt türüdür. *
(bkz: provakasyon)
ferrariden sonra jaguara da takılan ucuz ulaşımı sağlayan yakıt çeşidi.
halk arasında tüpgaz ya da otogaz olarak bilinen (sıvılaştırılmış petrol gazı) lpg renksiz ve kokusuz bir gazdır.
doğalgaz veya ham petrolden arıtılan lpg, çelik tank veya depolarla basınç altına alınarak likit ve gaz halinde tüketiciye sunulur.
gazın bileşimi % 70 bütan, % 30 propan dır.
lpg yandığında egzoz gazı, karbonmonoksit gibi çevreyi kirletici gazlar çıkarmaz, kül bırakmaz.
gaz halinde yanma odasına gelen lpg, diğer yakıtlar gibi asit ve karbon artığı bırakmadığı için motorun daha verimli çalışmasını sağlar.
otomobillerde kullanılan lpg, benzine oranla % 10 daha yüksek oktan değeri taşıdığından daha verimli bir çalışma gözlenecektir.
olası sızıntı ve kaçak durumlarının algılanabilmesi için rafineriler bu ürünü 'etil merkaptan' ile kokulandırırlar.
lpg 1930'lu yıllardan beri otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.
** ehil olmayan, yetkisiz, kaçak olarak bir yerlerde yapılan montajlar öldürücü olabilir. şu unutulmamalıdır ki;
lpg montajı araçlarda farklı bir çekiş, farklı bir performans göstermemeli, araç benzinle nasıl gidiyorsa lpg ile de öyle gitmelidir. lpg'nin benzinle tek farkı yakıt tasarrufu olmalıdır. doğru bir lpg montajı benzinli bir aracın konforundan farklı olmaz, olmamalıdır.
Doğada çok bulunması nedeniyle, şu an piyasadaki en ucuz yakıttır. havayı kirletmez, temiz yanar. lpg, benzinde bulunan ve yanma sonucu oluşan atıkları içermemektedir. bu nedenle motorda is, kurum vs. oluşmaz. Böylece bujilerin ve motor yağının kullanım süreleri artar. ilk kez Rusya'da 1975 yılında lpg ile çalışan bir araba piyasaya sürülmüştür.
piyasadaki, yok yok turkiyedeki, yok yok dünyadaki tofas-şahin marka arabaların hepsinde olduguna inandıgım yakıt cesididir. LPG'siz şahin var mı harbiden merak ediyorum.
bazı arabaların kapalı otoparka alınmamasının sebebi.
türkiye'de statü sembolüdür. zira kimdir ki arabasında lpg kullansın utanır sıkılır veya lpg kullandığından bahsetmez ancak yurtdışında hiçte öyle değildir göreceğiniz üzere.
http://www.lpghaber.com/h...pbb2/viewtopic.php?t=5548
çoğu cahil önyargılı kimse inanmasada son yıllarda yapılan lpg sistemleri nerdeyse benzinden bile güvenlidir. egzoz kirliği acısından kat ve kat daha çevrecidir öyleki ingiltere başta olmak üzere birçok avrupa ülkesinde lpg kullanımı devlet tarafından teşvik edilmektedir.
şu an sıkça kullanılan sıralı sistem teknolojisi sayesinde araç benzinli haline göre performans düşüşü göstermez hatta özel ayarlar ile daha yüksek performans elde edilebilir.
güzelce tatbik edilmiş sıralı sistem dönüşümü ile şehiriçi 100km/10lt benzin yakan araç 10.5 litre lpg tüketir. an itibariyle benzin 2.86ytl/lt, lpg ise 1.49 ytl/lt yani her 100 km de 28.6 - 15.65 = 13 ytl kar edersiniz (%45 ekonomi)
dezavantajı: bagajınızın bir kısmı ölür ve aracınız yaklaşık 50 kg ağarlaşır , her yerde lpg bulamayabilirsiniz, bazı cins otoparklar sorun çıkarabilir.
önemli olan şudur : her 100 km de 13 ytl kar ederek 1600 ytl lik masraf kaç km de amorti eder ?
benim hesaplarıma göre 15000 km de lpg dönüşümü amorti ediyor. [[tabi bu piskolojik olarak; nasıl olsa araba tüplü deyip heryere arabayla gitmeye başlamak ekonomi yerine zarar getirmeye başlayabilir, dikkat ! amorti edebilmek için 15000 km yol yapmaya çalışmak ve zırt pırt gezmelere çıkmak vb... ( piskoljik şartlanma, malı ucuz bulunca aşırı tüketme -wall mart felsefesi.. ekonomi yapma piskoloji ile keseye zarar vermek... ) ]]

ek olarak şu da söylenebilir: araçlarını çok kullanan kimseler genelde dizel araçları tercih ederler ve bu araçlara sırf %40-50 daha ekonomik oldukları için yaklaşık 4500ytl extra ücret öderler; bu dizel araçların amorti süresi yaklaşık 80000 km dir ve dizel araçların bakım ve arıza masrafları benzine ve lpg ye göre aşırı pahalıdır.( ha, tork değeri müthiş yüksektir ve araç düşük devirlerde keyif verir, o ayrı), dizel araçlar gürltülü çalışır, çok komplex turbo vb elemanlara sahip oldukları için ağardırlar ve arıza ihtimali daha yüksektir...
dolayısıyla ikiside %45 tasarruf sağlıyor, ikisininde iyi-kötü yanları var fakat lpg 15 bin km de, dizel ise 80bin km de amorti ediyor.
insanların sandığının aksine lpg yakıtı kullanan bir araç az yakmaz. hatta benzinli araçlar bile lpgli araçlardan az yakar. fakat lpgnin litre fiyatı daha ucuz olduğu için genel hesapta km başına lpg daha ucuza gelmiş olur. ayrıca lpg emisyon açısından diğer yaygın yakıtlardan daha iyidir. 4 kuşak lpg sistemi mevcuttur.
yaz aylarında %70 butan %30 propan, kış aylarında ise yanıcılığı arttırmak için, %60 butan %40 propan oranında satılır. propan daha ucucu ve dolayısıyla daha kolay yanıcıdır. ama yandıgında cıkardıgı enerjı daha dusuktur.
ucuz ulaşımı sağlayan yakıt çeşidi.gerçi hoş bu aralar onu da pahalılandırdılar ama.
diğer alternatiflerine göre daha ucuz olan fakat araç motorunu performanstan kaybına sebep olan ve kaza anlarında hayati tehlike taşıyan bir yakıt biçimidir.
Kaza anında benzinden ya da motorinden daha fazla tehlikeli olmayan yakıt tipidir. Araca entegre edilen yakıt sisteminin denetlenmesindeki otokontrol bunu etkiler tabi. Lpg sistemi ilk çıktığında evindeki mavi aygaz tüpünü arabaya bağlayan dallamalar klasman dışında tutulmuştur.

Severek kullanıyoruz vesselam.
son benzin fiyatlarına bakıldığında benzinli araçların kurtarıcısı yakıt tipi,sıralı sistemlerde eski sistemlerin aksine çok büyük performans kayıpları yaşanmıyor taş çatlasın %3-4.
yarattığı ekonomiyi düşününce sikmişim performansı ben tüpe geçiyorum dedirten yakıt.
sürekli yeni teknolojilerle geliştirilen ve benzinli bir otomobilde yarı yarıya tasarruf sağlayan yakıt türüdür.lpg dönüşüm kitleri konusunda en iyi yerli firma olarak atiker yer alırken ithal markalarda ise brc çok tutulur.
(bkz: lpi)
(bkz: enerji takımı)
bir haftada gelen ikinci bir zam ile litresi 2 lira'nın üzerine çıkan yakıttır efendim.