bugün

orjinal adı "lord of the flies" olan,william golding'in nobel edebiyat ödülü almış,aşırı gerçekçi romanı.yayınlanan listeye göre son yüzyılın en iyi 41. kitabıdır.savaştan kaçan bir grup çocuğun uçakla bir yere nakledilmesi sırasında ıssız bir adaya düşmeleriyle başlar ve çocukların masumiyet ile bastırılmış vahşet duyguları arasında kalmalarıyla devam eder.daha sonra sinemaya da uyarlanmıştır.okuduğum en karamsar kitaplardan biridir.
william golding'in "cocuk dahi olsa her insan ozunde bir vahsidir ve kurallarin olmadigi ortamda bir hayvandan farksizdir." temali kitabi. anar$izmfelsefesine ters dusmekle beraber verilmek istenen mesajin bol bol sembolizm kullanilarak iyi ifade edildigi kitap.
izmir amerikan lisesinde zorla okutulan ota boka sembol denilerek bayan sembolsüz kitap. neymiş efenim yok piggynin gözlükleri friendship sembolüymüş, bunların kırılması kitabın sonuna dair bir ipucuymuş.
her çocuğun okuması gerektiğine inandığım,her bir karakterin ayrı bir kavramı temsil ettiği,ıssız ada konulu,1983 nobel ödülü sahibi harika kitap. (bkz: sineklerin tanrısı)
1990 tarihinde harry hook tarafindan filmi cekilmis roman. gucun, zamanla nasil siddete donustugunu cok iyi betimlemis filmde hook. ayrica her sey karakterler, mekan filan her sey tam hayal ettigim gibiydi.
şiddet her zaman,her yerde ve herkeste bulunur temalı güzel bir kitap.
(bkz: william golding)
iki sene ust uste uzerine tez yazdigim eser.ilk seferinde F alip yil uzatmama sebep olan iki dersten biri olsa da, ikinci kez yazdigimda AA ile mezun olmama sebebiyetinden dolayi taptigim saheser...
özellikle ralph karakterinin bir oya gibi işlendiği, hayat ve dostluk üzerine söyleyecek çok sözü olan kült kitap. böyle romanların filmini yapmak her zaman zordur, ama adamlar onu da başarmış işte.
issiz bir adada yasam mucadelesi veren cocuklarin bir anda siddet egilimine girmesini konu alir.
kitabı diğer ıssız ada serüvenlerinden ayrıldığı en önemli nokta, ıssız ada yaşamının çetin güçlüklerini ya da mutluluğunu anlatmaktan daha çok, bir insanlık durumunu, kişiler arasındaki çatışma aracılığıyla anlatılmasıdır. insanoğlunun geleceğini simgeleyen çocukların durumu, 20. yüzyılın son yarısında uygarlığın en üst noktasındayken kaybedilen insanlığı ve bastırılmış hayvani vahşeti simgeler.
insanoğlunun nasıl faşistleşebileceğini bir tokat gibi anlatan müthiş roman.
(bkz: beelzebub)
insan doğasının aslında acımasız ve vahşi * olduğunu, önemli olanın eline fırsat geçince kötü olmamayı seçmek olduğunu anlatan en güzel kitaplardan biri...
(bkz: pabucumun tanrısı)
çekilen filminin sonunda askerler yetişmese, bir cinayet daha işlenecektir. bir avuç çocuk, vahşiliğin sınırlarını sonuna kadar zorlar.
çocukluğun, gençlikten ve yetişkinlikten bağımsız, fasulyeden bir altın çağ olmadığını gösteren bir kitaptır.. çocukların da, bir anlamda, masum olmadıklarının ve insanın bazı hasletlerinin çocukluğunda tebarüz ettiğini anlamak açısından okunması gerekir kanaatindeyiz.. tabii önyargılarının kendilerine bağışladığı o tıraştan fikir-cik parklarında eğlenmekten yorulanlar içindir bu tavsiyemiz..
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=231427
ilk ingilicesini okuduğum için tam temayı kavrayamasamda çevirisini okuyup üzerine de filmi izleyince herşeyin yerine oturduğu başta beğenmesemde verilemk isteneni kavradıkça hoşuma giden 1963 yapımı film.
(bkz: sinek kralı)
film versiyonu ile arasında pek çok farklılıkların bulunduğu bir yapıttır. bundan dolayı kitabı okuduktan sonra filmi izlerseniz hayal kırıklığına uğruyorsunuz.
(bkz: sineklerin efendisi) *
kesinlikle bir çocuk kitabı değil, çocuklara okutulmaması lazım diye düşünüyorum.
karakterler yüzde yüz iyi değil, yüzde yüz kötü de değil.
ama şartların insanın adininde bayası, basitinde adisi yaptığını görebilirsiniz bu kitapta.
süper bir iron maiden parçası. x factor albümünün de en süper parçası.
william golding'in "mercan adası" gibi başlayan kitabı, insanoğlunun vahşet duygusunu ortaya koyuyor.

bir uçak kazasıyla bir adaya düşen çocukların ilkel yaşamı kendilerine uydurmaya çalışırken giderek o ilkelliğe uymalarınının, insanoğlunun içindeki anti uygar hislerin vahşetin doruğunda anlatıldığı bir kitap; "sineklerin tanrısı"..

kitap çocukların bir önder seçmeleriyle hızlanıyor ve bu hızı hiç kaybetmiyor; iki çocuğun güç savaşında, asıl önderin tipsiz ve hantal olan bir başka çocuk olduğunun farkedilmemesi, iki çocuktan lider seçilmiş olanın bu baskıyı kaldıramamasının izleri, lider seçilmemiş olan jack'in kendini avcılığa vererek diğer çocukları da bu doğrultuda bir başka grup kurmaya yöneltmesi, akabinde tüm işlerin kontrolden çıkıp vahşi yaşamın hükümdarlığı altına girilmesiyle devam eden kitap tam heyecanın doruğundayken bitiveriyor..
william golding'in 1954'te çıkardığı, bir uçak kazası sonucu ıssız bir adaya düşen bir grup çocuğun insanlıktan hayvanlığa geçiş aşamasını anlattığı, sembolizmin dibine vuran, kuralların olmadığı sadece gücün etkin olduğu bir ortamda inasnların nasıl canavarlaştığını anlatarak anarşizme büyük bir ayar verdiği kitabı.
şiddetin insan kaç yaşında olursa olsun onun doğasında olduğunu ve bunun kurallarla engellenmesi gerektiğini çarpıcı bir şekilde yansıtır.
ayrıca iyi bir yönetmenin* bir grup acemi çocuktan bile malzeme çıkararak bir başyapıt çıkarabileceğini gösteren, aynı isimli romandan uyarlanan 1990 yapımı film.