bugün

Kısaca odun özü.
bitkide kök ve gövdenin sert ve odunsu yapısını oluşturan madde.
Odunu oluşturan 4 bileşenden biri olup kağıt hamuru üretiminde başa beladır.Lignin uzaklaştıkça ürettiğiniz kağıdın da kalitesi artar.
bitkilerde, hücre çeperi içerisinde bulunan lignin, selülozla birlikte bitkinin odunsu yapısını ve dayanıklılığını sağlar. kâğıt yapımında kullanılmaz fakat kâğıt üretiminin yan ürünüdür. 2 ve 3 sınıf kâğıtlarda (teksir kâğıtları,saman kâğıt gibi sarı kâğıtlarda) bolca bulunur.lignin zamanla bozunarak kağıdın ömrünü kısaltır.

kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Lignin
latince "lignum" (bkz: odun) kelimesinden türemistir.
Bitki hücre duvarlarinda depolanmis kati biyopolimerlerdir ve hücrenin odunlasmasini saglar.
Odunlasmis bitkilerin kuru agirliginin %20-%30´unu bu madde olusturur. Digerleri ise kitin ve selülozdur.

Dünya capinda yillik üretimi 20 milyar tondur.
bazı ağaçların tahtasının yüzde 25-30'unu oluşturan karmaşık yapıda bir karbonhidrat.
Odunun en önemli moleküler bileşenidir. Doğal yapıştırıcı da denir. Suyu sevmediğinden odunun su almasını engeller,sert olmasını sağlar. Pek çok alanda kullanılır. Örneğin,asfaltın çatlamamasını sağlar. Odun boyası ve sabun üretiminde ve yangın köpüğü üretiminde sabitleyici olarak kullanılır. Seramik üretiminde kilin tutuculuğunu azaltan katkı maddesidir. Böcek öldürücü ilaçların üretiminde de kullanılır.
kagıt üretim prosesinin yan ürünüdür.2 ve 3 sınıf kagıtlarda (saman kagıt,teksir kagıdı gibi sarımsı renkli kagıtlarda da bulunurken 1 sınıf kagıtlardan pişirme prosesi ile lignin uzaklastırılır.lignin zamanla bozulacagı icin kagıdın ömrünü kısaltır.
kaynak: proses ders notları