bugün

yarabbim nasıl bir salaklıktır bu. yıllardır hep aynı terane. hep aynı hareketler, hep aynı sözler...

kötü adam, tum adamlari ekarte edip rehineyi kurtaran iyi adam * ile filmin sonunda karşılaşır, boğuşur eder sonunda iyi adamı zor duruma düşürüp tabancayı doğrultur ama tetiği çekmez. çeksene amına koyim tetiği ! yok. çekmez salak. kendinden emin hareketlerle sağa döner, sola döner, aşağı bakar, yukarı bakar, bir havalar bir havalar... en büyük benim gibisinden gülüşler, saçma sapan konuşmalar...

iyi adam zor durumda, artık son duasını etmektedir. o sırada silah patlar "hah şimdi koydu amına derken" kötü adamın suratı birden değişir. iyi adamın arkadaşı gelmiş, son anda yetişmiş, kötü adamın alnının çatından koymuştur çocuğu... *

işte böyle kendi hayatına mal olur salağın bu ağırdan alma.. siz siz olun sakın ağırdan almayın sıkın geçin kafasına...
kara murat, malkoçoğlu gibi klasiklerde sıkça rastlanan durumdur. esas oğlanı yakalayan bizans kralı şahsı öldüreceğine zindana attırır ve olaylar gelişir.
Türk filmlerinin olmazsa olmazlarındandır.Kötü adamın ağırdan alması gerekir ki esas oğlan kurtulsun, ölmesindir.
Bir de iyi adamın kötü adamı öldürürken ağırdan alması durumu vardır. "Öldürsem mi, öldürmesem mi" diye gidip gidip gelir iyi adam. Sanırım buna en güzel örnek se7en filminin final sahnesidir.
acı çektircek ya akıllı öldür gitsin derdim ama o zamanda film olmaz iyidir böyle. * *
film icabıdır. seni öldürdüm çünkü... (adam bütün hayat hikayesini anlatır, duygulanır) o kadar uzun zaman geçmiştir ki artık oralardan birisi geçmelidir yoksa mantık hatası olacaktır. ve kahramanımız kurtulur.
ulan zırzop hadi kıyak yapıyorum yine iyisin şu yerdeki boruyu al da elimdeki tabancaya vur bende seni öldüremiyeyim demektir.
en sıkıcı film klişelerinden biridir. sadece battal gazi serisine özgü değildir. hollywood'da da vardır aynı olay. efsane film iyi kötü çirkinde bu klişeye bir gönderme vardı. çirkin küvette yıkanırken onu öldürmek isteyen bir adam geliyordu. silahını çekiyordu ve başlıyordu konuşmaya. o sırada çirkin ateş edip adamı öldürüyordu ve ''konuşacağına tetiğe bassaydın'' diyordu.
iyi adamın toparlanıp kötü adamın hanuğa goymasına neden olan ölümcül hatadır efenim.
popüler film türünün en eski klişelerinden biri olup tarihi nerdeyse 1911 yılına kadar dayanır (filmin adını da yönetmeni de unuttum valla). son an kurtuluşu olarak da bilinen bu klişeye göre filmin iyi roldeki kahramanı, final sahnesine kadar heyecanı ve gerilimi yüksek tutmak amacıyla bir türlü sonuca gidemez. en sonunda da kötü adamın oyalanması sonucu mutlu sonla film biter.
-şimdi öleceksin johny hahah.
+öldür ozaman ne duruyoursun.
-son zamanlarının tadını çıkar hahaha.
+öldür beni lanet olasıca çek tetiği.
-hahaha burda bana yalvarmanı izlemek hoşuma gidiyor.
+hadi bitir şu işi.
-hayır!* hayır bu anı biraz daha izlemek istiyorum.
+ama arkandaki fbi ajanı bu duruma daha çok izin vermeyecek.
banggg! ve o sessizlik.

bu mudur filmlerin hak ettiği son
"hemen öldürme önce süründür" mantığıyla hareket eder ama neticede toprak olan her zaman kendisi olur. bazı filmlerde de kötü adam salaklıkları görülür. ıssız bir göl kenarında elinde silahı varken vurmayıp, göle sallandırma yöntemiyle öldürmeye çalışanlar, bunun akabinde esas oğlanın su altında ellerini çözüp ortamı dağıtması gibi salaklıklar sıkça görülür.
"iyi adam ölürse filmin biter." mantığının bir sonucudur. zira kötü adam da olsa, o da ekmek parasını bu filmden kazanan bir emekçidir.

"lan şimdi seni öldürüdüm ama filmin bitmesine de daha bir saat var !"*
sirf türk filmlerinin degil amerikan sinemasininda olmazsa olmazidir. degistirilemez bir senaryodur bu. hitlerin ss subaylari bu süre icerisinde bin tane yahudiyi öldürürken, kötü adam kendisi ölür sonunda.
(#1568230)
kötü adamın, aslında sanıldığı kadar kötü olmadığını gösteren bir durumdur.
Sonra iyi adamın mucizevi bir şekilde kurtulduğu sahneye bağlanır.
heryerde tedbirli davranan kötü adamın o anda gerzekleşmesidir. her filmde -hemen hemen- böyle olur bu.
akabinde iyi adamları kurtarmaya gelen sonraki iyi adamlar kapılardan pencerelerden geçerek kötü adamları keleşle öldürürler.
az sonra iyi adamın bu mal kötü adamın mına koyacağı durumdur.
filmlerin kaderini değiştiren embesilce davranış örneğidir. intikam ateşiyle yanıp tutuşur, öldüreceği vakit ağzını sallar iki saat öldürmez, sonra kaçar elinden tekrar ara bul bi sürü iş öff anlatırken yoruldum.
ölürse film biter... *
duygu simsarlığından kaynaklanır. esas oğlan illa dara düşmelidir.. (kör olma, sakat kalma,hemoroid pırtlaması vb.) olaylar yaşadıktan sonra esas oğlan prim yapmalı, serde ağar abilik bulunan (yazık)kötü adam ağar hareketi ve tanrı vergisi olan özgüveniyle işi ağardan alarak anın tadını yaşamak istemekte,sinemanın gereği parasal nedenlerden ve izleyicini kendini (nedeni billinmez) hep iyi role yakın hissetmesinden dolayı ve senarist'in ani dönekliği eklenince...

Rahmetli Erol Taş gibi gala çıkışı taşlanmaya mahkumdur..
bi aralarda bu kötü adam dünyayı yok edecek güçte bir bombayı 30 dakikaya filan kuruyordu. yani öyle aşırı gelişkin bi tekonloji var ama motorların ısınması yarım saat sürüyor.
kurtlar vadisinde en çok sahne alan durum.
ya polat öldürsene aetık şu iskender i yaaaaaaa..
adam 10 kere kaçtı elinden ama.
bu arada iskender ölmüştü demi la.
laf sokayım derken öbür tarafı bizzat boylamakla sonuçlanan dramatik hata.