bugün

kitap okumayan insanların öne sürdükleri nedenlerdir.bunların başında - çok yoğun çalışıyorum şekerim hiç vaktim yok . gelir ya da başka bir neden sunarlar. " bilgi aklın bileğ taşıdır." gerçekten merak ediyorum bu insanlar niçin yaşıyor. baktığınızda o kadar maddesel düşünürler ki , bir elbise için yarım saat yorum yapabilirler yada herhangi bir nesne için ama çocuklarını nasıl yetiştirmeleri gerektiğine dair en ufak fikirleri yoktur. biraz aydınlık , lütfen biraz aydınlık , özellikle Türk kadınının buna çok ihtiyacı var.internetten dantel örneği çıkarmayı biliyorsun be kadın , ama çocuğunu dövüyorsun , biraz okusan , o çocuğun ruhuna dair biraz bir şeyler öğrensen.
(bkz: kitap okumanın vakit kaybı olması)
sıkıcı olduğunu düşünmektir. oysa ki başka dünyaya götürür insanı kitap.
üşenme gelir bunların başında. ayrıca kitap okumayanlar sadece dantel ören kadınlar değildir. kahvede "fayans dizen" erkekleri neden söz konusu etmeyip de yine sadece kadınlara yüklenildiği de merak konusu.
en başta cahilliktir. kitap okumak için bir sürü sebep bulunabilir. kitap;
- yalnızsanız size eşlik eder. sizn derdinizi dile getirir ve satırları okudukça 'beni yansıtıyor.' dersiniz.
- maceracıdır. sizi elinizden tutup harikalar diyarına götürebilir.
- bilgi hazinesidir. bilmediğiniz bir şeyi öğreten bir öğretmendir.
- farklı bakış açısı kazandırır. bir olaya tek yönden değil de, empati kurarak olayı farklı algılamanızı sağlar ya da aynı olayı farklı karakterlerin yerine geçerek değerlendirirsiniz.

bunlar sadece üstünkörü yazdığım başlıca sebepler ve elbette kişiden kişiye değişir. ama değişmeyen tek şey okumamak için bir nedenin olmaması hakkındaki fikrimiz.
okumaya yanlış kitap seçimleri yaparak adım atmıştır bu yüzden devamı gelmemiş olabilir. bazı yazarlar betimlemeye bir başladılar mı "bak mina koyim çok pis betimleme yapıyorum" dercesine yarım saat betimleme yaparak okuyan kişinin iştahını kaçırır ayrıca yine bazı yabancı kitapların (özelllikle fransız karakter içerenler) çok fazla karakter içermesi neticesinde kitap akışkanlığını kaybeder ve okuyucu geri dönmeler yapmak zorunda kalır bu geri dönmelerin sayısı arttıkça okuyucu kitabı okumayı bırakabilir.
filmı'nın çıkmasını beklemek.
filmi'nın çıkmasını beklemek.
sözlük okumaktan zaman kalmaması.
zaman bulamamak.
zaman bulamamak, çok yoğun olmak vs. vs. tüm bunlar sadece ufak tefek detaylar bana göre. bir insan kitap okumuyorsa sevmiyordur arkadaş. nasıl sevmez ya demeyin sevmiyor işte. ne kadar faydalı olduğunu da biliyor ne kadar bilgi sağladığını da biliyor ne kadar kültür sağladığını da biliyor ama okumuyor işte. aileden gelme bir şey de olabilir. ailede okuyan azsa çocuk da okumaz.
fularım yanımda değil gibi osuruktan nedenlerdir. insan olan okur.
eksikliginin hissedilmemesinden kaynaklanan sebeplerden oturu olabilir. zira okumak bir ihtiyactir ve hissedilir. tipki beslenmek, barinmak ve cogalmak gibi. fakat aramizda bu gibi ihtiyaclara gereksinim duymayanlar olabilir ve bu son derece normaldir.
çünkü bilgi insanı mutsuz eder. Bilgisizlik mutluluktur. Mal insan sığır insan mutludur. Cahil bi boktan haberi olmayan insanlar mutludur. Mutsuz olmamak için de kitap okumazlar.
(bkz: vakit kısıtlığı)
Uyku acligi.
farkındalığı kötü bir şey zannetmek.

(bkz: farkındalık)
"wikipedia nede olsa her boku biliyor, ne gerek var kitaba!" mantığında olmak.
asgari ücret baz alındığında yayınevlerinin astronomik fiyatlarla piyasaya sürmesi başlı başına bir sebeptir.
yasak olmamasıdır.
olmaz olası nedendir. okuyunuz efenim.
Kitap mi kaldi amk bu devirde kitap okumak kil tablet... iste buuuu. Harika bir fikir geldi aklima hasan hakki. Boyle dijital, sayfaları cevirmiyorsun ama ceviriyorsun gibi olacak. Istedigin yerde istedigin zaman. Anladin mi?

anlamadi...
17 yasında bi lise öğrencisiyim. Sayisalim fakat kitaplarla aram cok iyidir. Inkılap hocamız Nutuk okumamızı istedi ve sınıfın tepkisi of hocam of pof zaten sevmiyoruz. Bu yaşa gelmiş hayatında Nutuk okumamış ve bundan utanmıyor. Bide üstüne utanmadan laf yapıyor. Gelde bu cahil kendine bilmezlere saygı duy insan yerine koy.
alisik olmamaktandir sanirim ve pratik bi yarari olmadigi dusunuluyordur bence ondan. okunacaksa da test kitabi okunur. cunku universite icin o lazim. kitap okumak degil. cok istiyorsak universiteye girince okuyabiliriz. ama sayisal bi bolumdeysek gerek yok. cunku harf sayi degildir. yani ne gerek vardir ?
içiyoz bu gece.