bugün

sanskrit dilinde karataka damanaka ,hukumdarlara ogut vermeye yonelik,ahlaki icerikli hint masal derlemesi.dogu uygarliginin olumsuz yapitlari arasinda yer alir.adi yapitin baskahramanlari olan iki cakaldan(daha eski cevirilerde kalilag ve domnag )gelir.bir giris bolumu ve 15 oykuden olusur.is 3.yuzyilda visnu mezhebine bagli bir brahman tarafindan kesmir de yazildigi sanilmaktadir.
eserin yazarı beydeba ünlü bir hint filozofudur. beydeba'nın 1. yüzyılda yaşadığı, bakü'de doğup daha sonra hindistana gittiği söylenir. bazı kaynaklarda ise türk asıllı olduğu belirtilir. beydeba o dönemde hindistan ülkesinin zalim kralı deb şelim'i doğru yola getirmek için ahlaki öğütler veren kelile ve dimne eserini yazar.bu eser yüzünden önce hapse atılır, ardından affedilerek devletin üst yönetiminde kendisine görevler verilir.
M.Ö. 1 yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydeba tarafından kaleme alınan Kelile ve Dimne fabl tarzında hikayeler barındıran bir hikaye kitabıdır. ~http://tr.wikipedia.org/wiki/Kelile_ve_Dimne_(kitap)~
doğu kültürünün bir ürünüdür.
kelile ve dimne sanskritce yazılmış bir eserdir. bu eserde yoneticilikle ilgili onemli bilgiler verilmektedir. bu kitap yazıldıgı donemde cogaltılmamış veya günyüzüne cıkarılmamıştır. zira yoneticilik sanatıyla ilgili bilgiler taşımaktadır ki kotu insanların eline gecmesi ihtimalinden korkulmuştur. eserin temel konusu debşelem sahın gordugu bir ruya uzerine cıktıgı bilgi yolculugunu anlatır. eserde on beş hikaye vardır. bunlar:

arslan ile okuz
kelile ve dimne
tasmali guvercin
baykus ve kargalar
maymun ile kaplumbaga
abid ile gelincik
tarla faresi ile kedi
hukumdar ile kus fenze
arslan ile abid cakal
ilaz, bilaz ve iraht
disi arslan, avci ve cakal
zahid ile misafir
seyyah ile kuyumcu
sehzade ile arkadaslari
guvercin, tilki ve balikcigil
ortaokula giden bir çocuğun tam anlamıyla anlamasının pek mümkün olmadığı kitap. hikaye içinde hikayeleri tam anlamıyla anlamak için bazen başa dönüp "bunu şunun için alatmıştı" diye düşünmek gerekiyor. ama hikayeleri ayrı ayrı kendi içinde değerlendirirsek durum değişir tabi.
Gördüm ki insan, dört özelliğiyle hayvanlardan ayrılmış... Bu dört şey, dünyada ne varsa hepsini içine alır.
Hikmet, iffet, akıl ve adaletten bahsediyorum.
Bilgi, edep ve kabiliyet, hikmete girer.
Benliğe hakim olma, sabır ve vakar, akla girer.
Haya, geniş gönüllülük ve şahsiyetlilik, iffete girer.
Doğruluk, iyilik, nefs murakabesi ve güzel ahlak ise adalete girer.
işte bütün üstün nitelikler, bundan ibarettir...

Kelile ve Dimne
dünya tarihindeki ilk fabl örneğidir.
anlayana çok şey katan kitap. anlayan için hikmet dolu sözler, bilgiler mevcuttur.

ama anlamayana ise sadece hayvanların konuşabildiği masal kitabıdır.

ayrıca bu kitap katiyen çoçuk kitabı değildir masallar kimseyi aldatmamalı dediğim gibi anlamak isteyenlerin kitabıdır bu kitap.
daha ilkokuldayken kapağındaki kurt ve tilki çizimlerine aldanıp ezop veya lafonten masalı sanıp aldığım sonra iskernderden falan bahsettiğini görünce ne hikmetse hükümdar yerine balık sandığım ancak annemin uyarısıyla hülümdar olduğunu anladığım cidden ezop veya lafonteneninkilere benzeyen fabllar bulunan kitaptır. bir kaç tanesini hayal meyal hatırlasam da verdiği mesajları yaşım itibariyle anlamam imkansızdı. ortaokulda okuduğum mesnevide de aynı şeyleri yaşamıştım. hep ezop ve lafonten masalları bu hale getirdi beni.
beydeba nın yazdığı bu kitabın içinde bulunan iki çakaldır kitaba ismi veren. kelile, doğruluğu ve dürüstlüğü, dimne ise yalanı ve yalancılığı simgeler.
ilkokulda okutulması zorunlu olmalı.
içinde o kadar güzel mesajlar ve öğütler veriliyor ki her çocuk dinlemek isteyecektir bu masalları.
Çocukları çok güzel eğitir bu kitap.
çocukken zorla okutmuşlardı sağlam kitap olduğunu hatırlıyorum ama konusunu unutmuşum.
"Kötü kimselerle sıkı dostluklar kuranlar, iyilerden şüphelenmeye başlarlar."

Kelile ve Dimne/Beydeba
milattan önce 1. yüzyılda hint beydeba tarafından yazıldığı düşünülen falb türünde eser. kelile ve dimne nin kaynağı. asıl adı kimsenin umrunda olmayabilir ama sanskritçe pança tantra ya da tança pantra da olabilir.
benim için şu an tekin çetindor çetin tekindor ikilemiyle aynı yerde duruyor.
bin yıldır padişahların ve yöneticilerin başucu kitabı. tüm içeriği tam yayınlayan bir yayınevine denk gelemedim. güzel bir yayınevinden okumak lazım.
“Her yakıcı şeyin bir söndürücüsü vardır:

-Ateşi, su,
-Zehiri, panzehir,
-Üzüntüyü, sabır,
-Aşkı, ayrılık
Söndürür

| Kelile ve Dimne, Beydeba
güncel Önemli Başlıklar